fbpx

Miért is váltanánk?! A Kverneland másfél évtizede bizonyít

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 január 29.

Orbán Kornél mezőgazdasági gépszerelőként végzett, nem csoda, hogy nemcsak használja, de szereti is a mezőgépeket. Magas színvonalú gépparkjukba pedig jól illeszkedik a hat darab Kverneland munkaeszköz. Legutóbb egy Optima V szemenkénti vetőgépet és ahhoz egy iXtra LiFe fronttartályt vásároltak.

ember vetőgép big bag zsák
Orbán Kornél és Kverneland Optima V vetőgépe

„Követjük a technikai fejlődést”

A Győr Moson-Sopron megyei Orbán Kornél Pinnye térségében gazdálkodik testvérével, Tivadarral. Mivel állandó alkalmazottjuk nincs, igyekeznek kiváló minőségű, hatékony gépparkot kialakítani. A telephelyükön sorakozó gépeket és munkaeszközöket látva efelől semmi kétségem. Persze a kezdetekben minden más volt. Először erről kérdeztem Kornélt.

– Miután 1996-ban mezőgazdasági gépszerelőként végeztem, szántóföldi növénytermesztésbe kezdtem, amihez később Tivadar is csatlakozott. A kezdetekkori valamivel több mint 10 hektárt MTZ traktorral és az ahhoz alkalmas munkaeszközökkel műveltük. Jelenleg a 115 hektár saját területünkön gazdálkodunk, emellett vetési és növényvédelmi bérmunkát 100-150, betakarítást pedig 400-450 hektáron végzünk, mindezt másodállásban. Főállásban mozdonyvezetőként dolgozok, Tivadar pedig egy mezőgazdasági vállalatnál logisztikával, terményátvétellel foglalkozik.

Jellemzően őszi árpát, őszi búzát, őszi káposztarepcét, szóját, napraforgót és mákot termesztünk az igen heterogén területeinken, s igyekszünk a különféle adottságú táblákon kihozni a maximumot. Ezért is fontos számunkra, hogy kiváló minőségű, hatékony gépparkunk legyen, miközben folyamatosan követjük a technikai fejlődést is.

Sok éve alkalmazzuk a szántásnélküli technológiát, de a gyomirtásban is újítottunk. Vásároltunk egy 12 méteres gyomfésűt és egy kamerás kultivátort, melyekkel az 50 cm-s kultúrákban is elvégezhetjük a sorközművelést.

Egyik Kverneland jött a másik után, és így tovább…

– Érkezésemkor azonnal feltűnt, hogy jónéhány Kverneland színesíti gazdaságuk gépparkját. Mikor vásárolták az első ilyen munkaeszközt?

– 2006-ban beruháztunk egy 6 méter munkaszélességű nehéztárcsába és egy Optima vetőgépbe. Korábban nem volt tapasztalatunk a márkával kapcsolatban, de a jó minőségével tisztában voltunk, így bátran megvásároltuk. Nem is csalódtunk bennük úgy a munkájuk minőségében, mint a kopásállóságukban sem. Mivel ezek a legnagyobb megelégedésünkre szolgálták a gazdaságunkat, úgy gondoltuk, miért is váltanánk márkát!? Jelenleg Kverneland Exacta TL tárcsás műtrágyaszóró, iXtrack B 36 permetezőgép, Qualidisc rövidtárcsa, CLC pro kultivátor, valamint legutóbbi, 2019-es beruházásunk keretében az Optima V vetőgép és az iXtra LiFe fronttartály képviseli a márkát. Ezzel a beruházással már a hatodik Kverneland munkaeszközt vásároltuk.

traktor vetőgép mezőgazdasági fölterület fa erdő
A talajkövetés a talajszerkezeti különbségek esetén is jó, köszönhetően a nagy, 410 mm átmérőjű mélységhatároló kerekeknek

Percek alatt állítható sortávolság

– Miért cserélték le a korábbi Optima vetőgépet?

– Akkoriban kezdtük a szóját széles sortávra vetni, az Optima átállítása a különböző sortávra azonban időigényes feladat. A repcét is már ötödik éve szemenként vetjük hektáronként 180 ezres tőszámmal, amivel jelentős költségcsökkentést érhetünk el. Jó döntésnek bizonyult a beruházás, a 2,7-4,8 méter munkaszélességű, hatsoros Optima V esetében a sortávolság átállítása legfeljebb 5 percet vesz igénybe. A távot 5 cm-es lépésekben, 45-80 cm között állíthatjuk klipszek és a munkahenger segítségével.

traktor gép vetőgép ajtó épület
Az Optima V központi tartálya 1000 liter kapacitású, ami bőven elegendő

A 150 lóerős traktorral üzemeltetett Optima V-vel 50 cm sortávra vetjük a repcét, mákot, szóját, 75 cm-re pedig a cirkot, kukoricát és a napraforgót. A vonulási szélessége 2,9 méter, szállítási pozícióba a traktorfülkéből állíthatjuk.

Precíz maglehelyezés minden körülmények között

– Hogyan értékelik az Optima V vetéspontosságát?

– A vetőgép vákuumos maglehelyezési rendszerrel ellátott, amit abszolút jó megoldásnak tartunk. A repce kicsit kényesebb, ott érdemes a napi munkakezdés előtt ellenőrizni a vetőtárcsákat, hogy ragadt-e bele valami, habár nem jellemző. Az 55 literes magtartályokkal ellátott Optima V rendkívül pontosan vet, és a mélységtartása is tökéletes: ha beállítom például 4 cmre, akkor biztosan minden magot abba a mélységbe helyez. A nehéz HD II vetőkocsik és a rugóerővel növelhető talajba húzás garantálja az optimális vetést, a legnehezebb körülmények között is. Az optimális nyomást egy kar segítségével állíthatjuk be.

A talajkövetés a talajszerkezeti különbségek esetén is jó, köszönhetően a nagy, 410 mm átmérőjű és 120 mm szélességű, egymástól függetlenül mozgó mélységhatároló kerekeknek. Az Optima V mélységállítása csavarorsóval fokozatmentesen állítható fel/le irányban.

Az opcionálisan szűkített ejtőcsővel szerelt vetőgép lényegesen csökkenti a vetőmag oldalirányú mozgását, ezzel is pontosítva a tőtávolságot. A köztes tömörítőkerekek precíz magtakarása és a sokféleképpen állítható V-alakú hátsó tömörítőkerekek pedig együtt biztosítják az egyenletes kelést.

– Mekkora a vetőgép műtrágya-kijuttató tartályának kapacitása?

– Az Optima V központi tartálya 1 000 l kapacitású, ami bőven elegendő. A vetőgépünkön – amit készletről vásároltunk – a kijuttatandó műtrágya dózisa mechanikusan, a lánckerekek cseréjének segítségével változtatható több lépcsőben. Opcionálisan rendelhető fokozatmentes beállítással is, amit hiányolunk, a beállított dózist azonban kiválóan tartja. Az viszont nagyon jó, hogy míg a korábbi Optima vetőgépünknél a műtrágya-csoroszlyarészek fix 75 cm-en álltak, itt már a vetési sortávolsághoz állíthatjuk.

iXtra LiFe fronttartály
Az iXtra LiFe fronttartály segítségével az alapkezelés megtörténik a vetéssel egy menetben

Akár egy vontatott permetezőgép

– Fronttartályt is vásároltak a vetőgéppel egy időben…

– Az iXtra LiFe fronttartály káprázatos, szinte megegyezik egy vontatott permetezőgép tudásával. Tulajdonképpen egy szórókeret nélküli permetezőgép, ami képes a menetarányos kijuttatásra is.

A Kverneland arra alkotta meg aziXtra LiFe fronttartályt, hogy a vetéssel egy menetben elvégezhetővé váljon a folyékony műtrágya-kijuttatás. Mi ezt továbbgondoltuk, és az alapkezeléseket végezzük vele a vetéssel egy menetben. Ez saját ötlet volt, és bevált.
Az 1100 liter névleges kapacitású fronttartály és a vetőgép műtrágyatartálya nagyjából egyszerre ürül ki, ami jelentősen csökkenti a kieső időt.

A vetőgép vákuumos maglehelyezési rendszerrel ellátott
A vetőgép vákuumos maglehelyezési rendszerrel ellátott

Tökéletes összhang

– Jól összehangolt a vetőgép és a fronttartály vezérlése?

– Mindkettő munkaeszköz ISOBUS rendszerű, a két gép együttes használatakor az Optima V szabályozza a fronttartályt. Intelligens elektronikán keresztül kommunikálnak, így az alkalmazás ki- és bekapcsol minden egyes sornál. A traktor robotkormánnyal felszerelt, a sebességi adatokat onnan kapja a fronttartály.

Az elektromos meghajtású vetőkocsik, kombinálva az IsoMatch GEOCONTROL applikációval és GPS vezérléssel, automatikusan ki- és bekapcsolnak, pontosan ott, ahol kell. Ez gátolja a ráfedést a fordulóknál és olyan sorok esetén, ahol már vetett a munkagép. Tökéletes lefedettséget biztosít a táblavégi fordulókban és az alaktalan táblákon is.

A folyékony műtrágya és vegyszer mindig követi a soregységet, amely biztosítja a tökéletes adagolást, és szintén kizárja a duplázást, vagy a nem kezelt területeket. A kezelőfelület stabil, jól áttekinthető, gyorsan megtanulható a működtetése.

Az 1100 liter névleges kapacitású fronttartály és a vetőgép műtrágyatartálya nagyjából egyszerre ürül ki, ami jelentősen csökkenti a kieső időt

Alacsony karbantartási költség

– Mennyire szerviz- és karbantartásigényes az Optima V?

– A Kverneland gépekre általában jellemző, hogy csak a kopóalkatrészeket kell cserélni. Az eddig elvégzett közel 750 hektár munka után csak most kell cserélni a műtrágyacsoroszlyákat. A vetési terület legalább felét ráadásul 3 méter munkaszélességgel végezzük.

Karbantartási igénye csekély, csupán a különböző pontoknál érdemes néhány naponta egy-egy nyomással zsírozni, hogy mindig friss kenőanyag legyen benne. Emellett a fővázban lévő műanyag siklóbetétek kenésére is érdemes figyelmet fordítani.

A Kverneland Group Hungária Kft.-vel és a helyi forgalmazójával 15 éves a szakmai kapcsolatunk. Azóta nemcsak bizalom, hanem baráti kapcsolat is kialakult közöttünk. Nagyon fontos, hogy mindig számíthatunk rájuk, ami biztonságérzetet nyújt.

Az összes eddig vásárolt Kverneland munkaeszköz jó döntésnek bizonyult, mindegyiktől megkaptuk, amit elvártunk, mindig számíthatunk a munkájukra.