fbpx

A KUHN széles munkagépválasztékkal jelentkezik a magyar piacon is

Írta: GÉPmax-2022/II. lapszám cikke - 2022 március 24.

Világviszonylatban munkagépek terén piacvezetők

A KUHN egy tradicionális gépgyártó vállalat, amely 2028-ban fennállásának 200. születésnapját fogja ünnepelni. Az AGROmashEXPO szakkiállításon a hazai, kecskeméti székhelyű leányvállalat is képviseltette magát. Impozáns standjukon Váradi Zoltán ügyvezetővel és Varga Róbert szerviz és alkatrész üzletág-vezetővel beszélgettünk.

Váradi Zoltán ügyvezető és Varga Róbert szervizüzletág-vezető
Varga Róbert szervizüzletág-vezető és Váradi Zoltán ügyvezető, KUHN Mezőgazdasági Gép Kft.

NEMCSAK GÉP: KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁS

– A KUHN lassan 200 éves cég lesz, de mit érdemes elmondani azoknak, akik esetleg még nem kerültek a hazai leányvállalat látókörébe?

– V. Z.: A KUHN már a 2000-es évek elejétől az országban van, több kereskedő is képviselte az évek során a márkát. 2020 decemberétől a gyártó úgy döntött, hogy saját leányvállalatot létesít Magyarországon. Az új KUHN gépek mellet jelentős mennyiségű KUHN használtgép érkezett hazánkba az elmúlt évtizedekben. A világ számos országában jelen vagyunk, a legszélesebb munkagépválasztékkal – pótkocsi kivételével –, ami a traktor körül munkagép elképzelhető, az nálunk kapható. Klasszikusan a szántóföldi növénytermesztés gépei jelentik a fő piacot, emellett az állattenyésztők, kertészettel foglalkozók is megtalálják nálunk a számukra megfelelő gépeket.

Fontos, hogy esetünkben olyan gyártóról beszélünk, aki az alkatrészek jelentős részét is saját maga gyártja, tehát nem csak összeszerelésről van szó. Saját öntödével, présekkel, formálással, anyagfeldolgozással biztosítja a tökéletes minőségű alkatrészeket. A KUHN komplett hajtóművet is gyárt, ezzel tudja folyamatosan biztosítani a magas minőséget. Ennek most, amikor az ellátási láncok lelassultak a piacon nagyon komoly szerepe van. Hazai leányvállalatunk jelentős beérkező készlettel és megfelelő gyártási kapacitással rendelkezik, így folyamatosan ki tudjuk elégíteni a felmerülő igényeket, még a jelenleg elbírálás alá tartozó pályázatok kapcsán is.

A jó minőségű gépek segítségével az egyre inkább elszálló inputárakon lehet spórolni. Az alumíniumkeretes permetezőnk például akár szuszpenziót, Nitrosolt is ki tud juttatni, károsodás nélkül. Gabonavetőgépeknél az ESPRO akár egyidőben vetőmagot és műtrágyát is kijuttat, szükség esetén mindkettőt változtatható dózisban. Nemcsak egy jó minőségű gépet vásárolhatnak tehát nálunk, hanem költséghatékonyan dolgozhatnak gyártmányainkkal.

FÓKUSZBAN A PRECÍZIÓS GÉPEK

– Impozáns standdal fogadják az érdeklődőket. Mik a legfontosabb kiállított termékek?

– V. Z.: A KUHN, mint a világon a legszélesebb választékkal rendelkező gépgyártó, a termékkínálatának csak a töredékét tudja itt bemutatni. Ezért a legfontosabb szezonális termékeket szerettük volna megmutatni a gazdatársadalomnak. Egy részük a precíziós gépek közül került ki, a jelenleg futó pályázatok miatt ezeket fontosnak tartottuk elhozni. Az első, amit kiemelnék, az egy KUHN MAXIMA 3. generációs szemenkénti vetőgép, elektromos hajtással. A gyártó „tiszta lappal” indult a tervezésnél, de minden jót, amit a korábbi generációs gépnél használtak, alkalmaztak ennél a gépnél is. Jelenleg mind elektromos, mind mechanikus hajtással is elérhetőek, ISOBUS-os, vagy nem ISOBUS-os vezérléssel is. Az itt kiállított, elektronikus hajtású, ISOBUS-os gép előnye az, hogy kijuttatási térkép alapján tudja változtatni a vetőmag, a műtrágya és a mikrogranulátum dózist. A gép előremutató technológiát tartalmaz, ugyanis nem használja a traktor elektromos hálózatát, hanem egy önálló, 48 voltos rendszerrel működik, teljesen különválasztva az erőgéptől. Ez megbízható üzemeltetést biztosít. Minden vetőkocsi elektromos hajtással rendelkezik és a vetőgép műtrágya-, valamint mikrogranulátum-tartályt tartalmaz.

Másik precíziós gépünk a KUHN AXIS 40.2 H-EMC W műtrágyaszóró. Nemcsak a gépet, hanem a kapcsolódó monitorokat, terminálokat is bemutatjuk itt, hogy hogyan használhatóak ezek a gyakorlatban. Ezekre később visszatérünk.

Ekeválasztékunk idén kibővül, a MULTI-MASTER mellett megjelenik a MASTER L sorozat is. Függesztett ekéről beszélünk, 4 és 6 fej közötti kivitelben, tarlón járó és barázdában járó verzióban is rendelkezésre áll. Újdonság, hogy a tarlón járó eke barázdában járóként is használható. Megjelent idén a LEADER XT is, ami egy 7-9 fejes, félig függesztett eke, az előbbihez hasonló megoldással.

A precíziós kérdéskörben a KUHN ESPRO mulcsvetőgépet érdemes még kiemelni, amit a kiállításra nem hoztuk el, de nagyon fontos gépünk. Továbbá van még egy hengeres bálázónk a standon, egy függesztett ekénk és egy kaszánk is.

KUHN MAXIMÍA
A KUHN MAXIMA 3 elérhető mechanikus és elektromos hajtással is

– Növényvédő gépet is láthatunk, erről mit érdemes megjegyezni?

– V. R.: Igen, egy KUHN LEXIS 3000es permetezőgép mellett ülünk, amely 24 méteres szórókerettel és 3000 literes tartállyal rendelkezik. Hidraulikus vonórúd-kormányzással szerelték, ezzel is elősegítve a taposási károk minimalizálását. A KUHN-nak nagyon sok opciója van, kormányzási mód, keretszélesség, tartálytérfogatok tekintetében. A csúcskategóriában az elektromos fúvókaszakaszolás, önálló GPS-vezérlés, valamint MULTISPRAY DUO (amikor a gép menetsebességtől függően egyszerre két fúvókát tud automatikusan kapcsoltan vagy differenciáltan használni) is elérhető. Az AUTOSPRAY szórófejvezérlés esetén a permetezőgép a szórófejek cseppméretének szabályzásával és sebességével biztosítja minden körülmény közt a tökéletes szórást. Ezekkel a rendszerekkel a permetezőgépünk ki tudja küszöbölni azokat a korlátokat, amelyeket az adott fúvókák sebességtartományon belüli kényszerei okoznak.

FONTOS KEZELŐSZERVEK

– A monitorokról ejtsünk pár szót!

– V. R.: A CCI 800-as monitor a kisebbik az újgenerációs monitorok közül. Az 1200-as a nagyobb, de mindkettő alkalmas az összes ISOBUS minősítésű gép vezérlésére. Amiben az 1200-as többet tud, hogy alkalmas két ISOBUS felület egyidejű megjelenítésére. Ugyanakkor mindkettő applikációkkal dolgozik. Azok az applikációk, amelyek nem aktívak a monitoron, azok is mindig élő és valós adatokat szolgáltatnak a kezelőknek.

– A precíziós műtrágyaszórójukról is sok érdekeset elmondtak az előzetes beszélgetés során.

– V. R.: Igen, ez az AXIS 40.2 H EMC W műtrágyaszóró. Ez egy hidraulikus hajtású, súlymérős gép, ami az egyik legkiemelkedőbb tulajdonságú berendezés a piacon. Hidraulikus hajtású, könnyen szabályozható a munkaszélesség és a precíziós kijuttatás. A nyomatékmérés segítségével (hidromotorba integrált szenzorral) a kijuttatott műtrágya áramlási paramétereire is figyelemmel tudunk lenni. A bemutatott gép tetején látható a CCI 1200-as monitor és az A3-as, úttörő joystick. Nem gombokat, kapcsolókat használ, hanem interaktív érintőképernyős kijelzéssel működik. Van vizuális megjelenítés is, a gépkezelő meg tudja tanítani a rendszert saját igény szerint. Ha más munkagéphez kapcsoljuk, ott más feladatokat tud ellátni. Elég egy eszközt használni és gépfajtánként betanítani azt. Ergonómiailag nagyon jól kigondolt termék, jól integrálható a vezetőfülke könyöklőjéhez. 30 funkció kezelésére alkalmas és egy intelligens előlap segítségével tudjuk testre szabni a különböző funkció kiosztást a joystickon.

KUHN LEXIS
A KUHN LEXIS permetezőnek nagyon sok opciója van, kormányzási mód, keretszélesség, tartálytérfogatok tekintetében

MyKUHN – MINDEN EGY PLATFORMON

– Van egy platformjuk, ami sokat segíthet a KUHN felhasználóknak.

– V. R.: A MyKUHN 2021 év végén került bevezetésre a magyar piacon. A regisztráció egyszerű és gyors folyamat, egy emailcím és egy alvázszám szükséges hozzá. A MyKUHN-on keresztül kapcsolatban tudnak kerülni a hazai forgalmazóval, de ha regisztrálnak egy gépet (akár új, akár régi), akkor elérhetik az összes kezelési és használati útmutatót, műszaki dokumentációt. Ez főleg idős gépeknél nagy segítség, ahol a régi leírás már nincs meg. Ez a felület egyébként minden eszközön (okostelefon, tablet, számítógép) elérhető, így, ha kérdés merül fel, akkor magyar nyelven bárhol eléri a kezelő a rendszerünket. Kopóalkatrésznél egy robbantott-ábrás online felületen, azonnal kiválaszthatjuk az alkatrészt. Az új MyKUHN felülethez kapcsolódik, hogy a CCI monitor és wifi használata esetén akár online távoli kapcsolatot is létesíthetünk a géppel. Tehát a világ bármely pontjáról, a gépkezelő által jóváhagyott kód segítségével mi azt a felületet láthatjuk, amit a gépkezelő, és tudunk segíteni az esetlegesen felmerült problémák megoldásában. Emellett a programfrissítések is futhatnak ezen keresztül.

Connect Pro kapcsolatunk emellett abban is segít, hogy az adott gépre már nem kell pendrive-on feltölteni például a térképeket, hanem interneten keresztül el lehet küldeni az aktuális kijuttatási térképet a CCI monitorra.

– Nagyon sok gépről beszéltünk, de mi a helyzet a szervizháttérrel?

– V. R.: Az országos szervizhálózatot 5 fő biztosítja, az ország teljes területén, minden gépet szakképzett munkatársaink üzemelnek be. A szerviz mellett az alkatrészellátás is három különböző módon érhető el. A MyKUHN platformon keresztül, itt a partner megkeresheti az alkatrészt, árat, elérhetőséget. Központi telephelyünkön személyesen vagy telefonon is intézhetik, de akár szerviztechnikus kollégáink is támogatják az alkatrészek beszerzését. Klasszikusan KUHN eredeti gyári alkatrészek forgalmazásával foglalkozunk, ez a minőség szempontjából kiemelten fontos számunkra.

Fodor Mihály