fbpx

Talaj, vetés, Horsch: bolond időkben is nyitott szemmel!

Írta: GÉPmax-2022/II. lapszám cikke - 2022 március 23. -Hirdetés

Van gáz, nincs gáz? Lesz műtrágya, nem lesz műtrágya? Műtrágyaexport-stop, gabonaexport is stop… Csapadék pedig nincs. No, ilyen információk tudatában legyen az a mezőgazdász, aki tudja, hogy mit mikor és mennyit szerződjön! Az biztos, hogy a megtermelt terményt el lehet adni, lesz kereslet. Ennek tükrében, még akkor is, ha a műtrágya nagyon drága, érdemes a növényeknek megadni azt, amire szükségük van. A nagy újrakezdés: a GreenDeal és még sok minden más csak azt tudja elérni, hogy fittebbnek kell lenni. Trenírozzuk magunkat, az agyunkat és járjunk nyitott szemmel!

A változó talajműveléshez igazodva

A talajművelés is változik. Egyre szárazabb évek követik egymást, az extrém időjárás erősödik. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy egyszeri nagy mennyiségű csapadék jön le, azután meg sokáig semmi. A talajművelést olyan irányba kell vinni, hogy a lehullott csapadékot ott tudjuk tartani a földjeinken! A hagyományos, forgatásos művelés nem biztos, hogy hosszú távon kifizetődő lesz, még akkor sem, ha így esetleg növénykórtanilag könnyebb lenne.

A vetésre is egyre jobban oda kell figyelni. Ezt felismerve a Horsch az elmúlt években felfrissítette vetőgép-portfólióját. Kezdődött a Maestro szemenkénti vetőgéppel, és folytatódott Európa egyik legkedveltebb vetőgépével: a Pronto-val.

Miben más az új Pronto, mint elődjei

Először is kezdjük ott, hogy miért ilyen közkedvelt a Pronto?! Az egyik legkönnyebben vontatható, pneumatikus kombi vetőgépről van szó. Az építéséből adandóan stabil úgy, hogy kevesebb a súlya! Azáltal, hogy 1 kg repcével is a tartályban kevesebb súlyt kell cipelnünk, kisebb traktor is elégséges a működtetéséhez, így a gázolajfogyasztás is hektárra vetítve kevesebb!

A mellső művelőeszköz, rövidtárcsa intenzíven műveli a föld felszínét, magágyat készít. A gumikerekes henger pedig „autópályát” a vetőcsoroszlyák számára. Azáltal, hogy a gumikerekes henger egyenget és tömörít, precízebb lesz a mélységtartás, ezért az apró magokat kimondottan szeretik vetni a Pronto-val.

A TurboDisc vetőcsoroszlya dupla tárcsás, önbeálló sártisztítóval és mélységtartó kerékkel egyben lehengerli a vetést. A Pronto után nem kell pluszban még hengerelni. Az 5 cm széles nyomókerekek a vetőmagra pont annyi nyomást helyeznek, hogy a magnak jó talajkontaktusa legyen.

A csoroszlyanyomás-állítást egy orsó segítségével végezzük. Ez egy tandem rendszerhez hasonlít. Amikor szárazság van, és nagy nyomásra van szükségünk, akkor a vetőgép súlyát a gumikerekes hengerről áthelyezzük a csoroszlyákra. Nedves körülmények között kisebb csoroszlyanyomással vetünk. Ezért is van az, hogy a Pronto az egyike azon vetőgépeknek, amelyik a legtovább tud kint maradni a földeken, a késő őszi nedves talajokon.

és még miben más?!

Az új Pronto modellben találunk néhány változást, ami a gép még stabilabb, biztonságosabb működését célozta meg.

A Pronto 6 DC-nél a gumikerekes hengerátmérőben 2”-al nagyobb lett, és az eddigi golyóscsapágy helyett kétsoros kúpgörgős csapágyazást kap, aminek az élettartama többszöröse az elődjének.

A TurboDisc III. generációs vetőcsoroszlyán első látásra nem látni különbséget, de azért itt is van fejlesztés, a belső részben. A sártisztító tovább lett optimalizálva, így agyagos, ragadós talajokon, nedves körülmények között még biztonságosabb az eltömődésmentes munka.

A leglátványosabb a tartály változása. A ventilátor felkerült a tartály első részébe. A műtrágyaverziós gépeknél kapott egy olajhűtőt is, ami tulajdonképpen levegőmelegítő. Ennek abban van jelentősége, hogy a felmelegített levegő hatására a műtrágya kevésbé ragad fel a csövek oldalára.

Pronto 6 DC
Pronto 6 DC tartályrendszer, a ventilátor magasan a tartályban olajhűtővel

A ventilátornál a visszatérő ágba beépítettek egy szelepet, aminek az a célja, hogyha a visszatérő ág rosszul van bekötve, vagy éppen az új gép megérkeztekor, a visszatérő ágra nyomást kap, akkor ez védi a ventilátor tömítését úgy, hogy egy túlfolyóba engedi a plusz olajat.

A műtrágyaverziós gépnél (PPF) az 5000 l tartály 60:40% osztásban van. A műtrágya-elosztótorony kikerült a tartályból, így egy esetleges dugulásnál, sokkal könnyebben tisztítható.

Pronto
Pronto 3 és 4 DC tartályrendszere, PPF plusz MiniDrill

Az adagolóban levő cellás kereket két elektromotor hajtja, így a féloldalas lezárás még egyszerűbb, ugyanis az egyik motort leállítja, a cellás kerék fele leáll, így még egyszerűbb a mennyiség csökkentése. A RowControll soronkénti elzárás esetében a magmennyiség csökkentése is sokkal könnyebben megvalósítható, az által, hogy a fél gép lezárása után az egyik adagoló motort is le tudja állítani.

Pronto
Pronto – RowControll soronkénti lezárás – vetőmag spórlás

Az adagolók alá úgynevezett kazetták kerültek, amivel nagyon könnyen és gyorsan tudjuk átállítani azt, hogy a termék melyik tartályból melyik elosztótoronyba kerüljön.

Horsch Pronto
Kazetták az adagoló alatt

Ezen felül a nyomott tartályos rendszer is kapott egy súber elzárót az adagoló felé, aminek segítségével tele tartálynál is könnyebb lett a celláskerék cseréje.

Az új Pronto esetében arra is gondoltak már, hogy ha big-bag tankolásnál a teleszkópos rakodó nehezen érné el a tartályt szétnyitott állapotban, akkor csak fél oldalt is fel lehessen hajtani, és így tankolni.

Horsch Pronto
Segíti a tankolást a féloldalas összecsukás

A Pronto vetőgépekre egy 400 literes MiniDrill vetőegység is konfigurálható. Ebből a tartályból lehet mikrogranulátumot vagy aprómagot adagolni. A mikrogranulátum lehet a magárokba, a vetőmag mellé, az aprómag is lehet a magárokba, ekkor a nagy tartályból kétféle műtrágyát is kijuttathatunk, vagy a sorok közé ütközőlemezzel, pl. alulvetésű magvak kijuttatása.

MiniDril
MiniDrill 400 l tartállyal az aprómagvak vagy mikroganulátum kiadagolásához

Egyre többen érdeklődnek a takaró-, zöldítőnövények iránt, és a minél több gyökértömeg elérésére, így egy menetben is meg lehet oldani az alulvetést.

Követőprogram és megtérülő precizitás

A Horsch Connect egy digitális megoldás, ugyanis ezen keresztül tudjuk követni a vetőgépet, több hónapra visszamenőleg térképen meg tudjuk nézni, hogy mikor mit csinált. A gép mellett okos telefonról a leforgatás is elvégezhető. A közeljövőben meteorológiai állomás is csatlakoztatható lesz a rendszerhez. Ez inkább a permetezőgépeknél lesz fontos, mert visszamenőleg ellenőrizhető lesz a szélerősség, a hőmérséklet és a páratartalom is.

Horsch Connect
Horsch Connect – Itt minden összefut

A mulcsos talajművelés egy nagy lehetőség az előrelépés terén, de legalábbis egy irány a fenntartható termesztéstechnológia irányába. A precíz vetés a növekvő inputárak terén kifizetődő lesz. Jelenleg csak drágul minden. Az energia, a műtrágya, a vetőmag, a növényvédőszer… Minél precízebbek vagyunk a vetésnél és a vetéssel egyidőben a műtrágya-adagolással, elérhetjük azt is, hogy kisebb vetőmagnormával, nagyobb termést érjünk el.

A precíz gazda és technológia többet ér a precíziósnál!

Szász Zoltán; 30-7430302

Horsch GmBH