fbpx

Horsch Pronto – nekem a legkedvesebb

Írta: Gépmax.hu - Hirdetés - 2021 február 02.

Éppen elmúlt ez az emlékezetesre sikeredett óévbúcsúztató, és máris az új év hajnalán vagyunk néhányan, akik azon gondolkozunk, hogy augusztusban majd mivel vetünk?

A Horsch vetőgéppalettája nagyon széles. A forgóboronás mechanikus vetőgéptől kezdve a no-till direktvetőig bezáróan, a két kezünkön nem tudjuk megszámolni, hogy hány típus van. És ezekből melyiket válasszuk? Hál’ Istennek, ilyen sok géptípus van, mert így bárki megtalálja a saját technológiájának a legmegfelelőbbet.

Ebből a nagy kavalkádból a Pronto vetőgépet szeretnénk bemutatni – ezen a családon belül is találunk néhány különlegességet. A legismertebb és legsikeresebb a Pronto DC vetőgép, ami 3-12 m munkaszélességben kerül forgalomba. Miért ilyen sikeres a Pronto?

 

Megérte kísérletezni!

A történelembe kell kicsit visszamenni. A Horsch mindig is nagy szélességű és teljesítményű vetőgépeket gyártott, és a fejlesztéseknél mindig a termelői igények voltak az első helyen. A nagy munkaszélességű vetőgépeket mellső művelőeszköz nélkül gyártották. Aztán jött a Säexaktor, amelynél a vízszintes marókés meghajtásához nagy lóerőszükség társult, de a kukoricatarlóba egy menetben tudott jó minőségben vetni.

Ezután jött az első kombi vetőgép, amely DSD néven futott. Mellső művelőeszközként ásóboronával szerelve, mögötte széles gumikerekes henger, ahol a kerekek egymástól függetlenül szaladtak, az eltömődés elkerülése végett. Itt álljunk meg egy pillanatra! A Horsch egynéhány évet kísérletezett a gumikerekes hengerrel. Volt, hogy egymástól eltolva szerelték a kerekeket, volt keskenyebb, szélesebb kerék, volt szabadonfutó, és a legvégén, ami bevált, azt manapság is megtaláljuk a vetőgépben: az 1/3:2/3 arány.

 

Pronto DC
Pronto DC

Párosan felfogatott tárcsák
Párosan felfogatott tárcsák

Rövidtárcsacsapágy
Rövidtárcsacsapágy

PPF csoroszlya
PPF csoroszlya

 

Így jött a legendás Pronto

Később a 2000-es évek elején ugyancsak termelői igényre került be a gépbe az ásóborona helyére a rövidtárcsa. Ekkor alakult ki a ma is használt és nagy sikernek örvendő Pronto.

A rövidtárcsa teljesen karbantartásmentes, így a csapágyak is, amelyek olajban futó síkgyűrűs tömítésűek, és hosszú élettartam jellemzi őket. A Horsch rövidtárcsákra jellemző az egy kar – két tárcsa felfüggesztés, ezáltal biztosított a beállított szög pontos, bármilyen körülmények közötti tartása.

A rövidtárcsa mögött haladnak a műtrágyacsoroszlyák, amennyiben PPF-rendszerű gépről beszélünk. Az egy- vagy duplatárcsás műtrágyacsoroszlyákon keresztül kerül a műtrágya a talajba. A műtrágyacsoroszlyák két vetősor között helyezkednek el, és a mélységben is állíthatóak, így a legprecízebben tudjuk a műtrágyát lehelyezni a talajba.

Műtrágya kijuttatására még más mód is lehetséges. Ez a G&F, amikor a műtrágya a vetőbarázdába kerül. A nagy mennyiségű műtrágyát osztott tartályból juttatjuk ki. A Pronto 6 DC pl. 5 000 l-es tartállyal rendelkezik, ami 40:60%-ban van osztva, és bármelyik részbe tehetünk vetőmagot vagy műtrágyát, akár mindkét részbe tehetünk vetőmagot is. Abban az esetben, ha repcét vetünk, és MiniDrill-el szereltük fel a vetőgépet, a nagy tartályból mind műtrágyát is adagolhatunk, és így akár két különböző műtrágyával is dolgozhatunk. A nagyszemcsés műtrágya mellett a mikrogranulátum is kiadagolható.

 

Ezt tudja a gumikerék

A rövidtárcsa és a műtrágyacsoroszlyák után következik a gumikerekes henger. A gumikerekes henger feladata, hogy „autópályát” készítsen a vetőcsoroszlya számára. A Horsch által kikísérletezett és bevált kerék – kerékhézag arány bizonyított. A kerekek egyengetik a talajfelszínt, a plusz föld el tud maradni a kerekek között, és minden kerék nyomában egyenlő feltételek képződnek a vetőcsoroszlyák számára. Így a csoroszlya egyenletesebben tud haladni, és a vetőmagvak is pontos mélységbe kerülnek.

Minden gumikerék mögött két TurboDisc duplatárcsás csoroszlya halad, amelyeket a lezárókerék tart a mélységben. A vetőcsoroszlyakar négy gumibakon keresztül csatlakozik a vetőgéphez, és ezeken a gumibakokon keresztül kapja a csoroszlyanyomást, valamint a lengéscsillapítást is. A csoroszlyanyomást egy csavarorsó segítségével állítjuk, 0-80 (120) kg között, fokozatmentesen.

 

Pronto 6 DC PPF 5000 l tartály
Pronto 6 DC PPF 5000 l tartály

Pronto DC PPF elv
Pronto DC PPF elv

TurboDisc vetőcsoroszlya
TurboDisc vetőcsoroszlya

A csoroszlyanyomás fokozatmentes beállítása
A csoroszlyanyomás fokozatmentes beállítása

 

Profi vetés

A Horsch az egyedüli, aki szemenként tudja vetni sűrűsoros vetőgéppel a gabonát. Ehhez egy új adagoló lett kifejlesztve, és egy új TurboDisc vetőcsoroszlya. A Pronto vetőgép többi része változatlan maradt. A szemenkénti vetésnek az az előnye, hogyha alacsony csíraszámmal vetünk, 250-280 mag/m2 vagy ennél kevesebbel, akkor a növénytávolság egyenletesebb, és nincsenek nagy hézagok a növények között, amit azok nem tudnak kompenzálni, emellett csomós vetés sincs. Így egyenletesebb az állomány, egészségesebb, jobban bokrosodik. Kevesebb növénnyel nagyobb termést lehet elérni. A vetőcsoroszlya kapott egy ejtőcsövet, amelynek a végén egy ék formálja a vetőtárcsák között a vetőbarázdát, amelyre a vetőmag érkezik. A vetőmagot azonnal egy fogókerék fixálja a talajba, így nincs ideje elgurulni, és még jobban beágyazódik a talajba.

A szemenkénti csoroszlyával, természetesen lehet normál vetést is végezni, ebben az esetben egy kézmozdulat, és a szemenkénti adagoló lekerül a csoroszlyáról, és a vetőmag közvetlenül kerül az ejtőcsőbe, innen a vetőbarázdába. Ennek a vetésnek van egy előnye a hagyományoshoz viszonyítva: itt megtalálható a magfogókerék. Azt tapasztalni, hogy a magfogókerék használata száraz körülmények között a búza kelésére pozitívan hat. Természetesen itt is ugyanaz a helyzet a magfogókerékkel, mint a kukorica-vetőgépnél: nedves, vizes talajokon, ha el kezd rakodni, akkor ki kell venni, ellenben felszedi a vetőmagot. Itt is ki lehet venni, mint a Maestro vetőgépnél, és nyugodtan végezhetjük tovább a vetést.

A vetőcsoroszlya végén magtakaró pálcákat találunk. Kétféle pálcával lehet számolni. Standard, egyenes végű, amely a magárokra dob kevés földet; vagy a hajlított végű, amely lehúzza a föld felszínét – ezt inkább a borsó vagy szója vetésnél használják.

 

Szemenkénti vetőegység
Szemenkénti vetőegység

Vetőmagminőség-ellenőrző
Vetőmagminőség-ellenőrző

DoubleShout - vetőmag és műtrágya szemenkénti vetőcsoroszlyával
DoubleShout – vetőmag és műtrágya szemenkénti vetőcsoroszlyával

Szemenként vetett búza 2020. okt. 28.
Szemenként vetett búza 2020. okt. 28.

RowControll
RowControll

 

RowControl a takarékos vetéshez

Az elmúlt év egyik jelentős fejlesztése a RowControl – ez a rendszer a soronkénti elzárást tudja megvalósítani. Minél szélesebb egy vetőgép, annál hasznosabb a sorelzárás, mivel nagyon sok vetőmagot lehet megspórolni. Egyes termelők szerint a Pronto 6 DC, 6 m vetőgépnél a 10% vetőmag-mennyiség is megspórolható. A RowControl segítségével ezen felül, bármilyen vetőgépszélességhez bármilyen művelőút kapcsolható, így aki sokat bérmunkázik, annak nagyon előnyös a rendszer használata.

A sokszor emlegetett Pronto-elv: talajművelés – tömörítés – vetés – hengerlés a nyerő, és az eredeti!

 

Szász Zoltán +36-30/743-0302