fbpx

Több mint 50 éve az adapterek specialistája

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 szeptember 21.

A LINAMAR vállalat több mint fél évszázados múltra tekint vissza Magyarországon, amit korábban MEZŐGÉP néven ismerhettünk. Portfóliójuk az idő során bővült, változott, de a kezdetektől folyamatosan gyártanak kombájnadaptereket.

 

kombájn kukorica adapter aratás

 

TÖRTÉNETÉNEK KEZDETE ÓTA GYÁRT KOMBÁJNADAPTEREKET

A kanadai Linamar Corporation magyarországi gyáregységeként a Linamar Hungary Zrt. Békés megye és az Alföld egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó vállalata, melyet még ismertebbé tesz erőteljesen növekvő autóipari ágazata is. Olyan cég, ami több mint 50 éve működik, ráadásul a kezdetektől gyárt kombájnadaptert. Havasi Csabát a vállalat múltjáról, jelenéről és jövőbeli terveiről kérdeztük. A vezérigazgatót először arra kértük, mutassa be a cég történetét.

 

Havasi Csaba
Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója

 

– A vállalatunk, a MEZŐGÉP története 1948-ban kezdődött, amikor mezőgazdasági gépszerelő és javítótevékenység végzésére megalapították az orosházi mezőgazdasági gépjavító telephelyet. A cégünk már a kezdetekben gyártott kukorica-csőtörő adaptereket a keleti blokk számára, s a nyolcvanas évek közepétől saját fejlesztésű csőtörő adaptereivel a nyugat-európai, majd az észak-amerikai piacon is sikeresen megjelent. A folyamatos fejlesztés eredményeként az adapterünk piacvezető termékké vált. 1990-ben bővítve a portfóliót, megkezdődött a kombájnokhoz blokkok, ferdefelhordók és egyéb részegységek gyártása.

A vállalat 1991-ben részvénytársasággá alakult, s a következő évben a Linamar Corporation megvásárolta a MEZŐGÉP Rt.-t. Néhány év múlva a gyár autóipari üzletága is elindult Orosházán. A vállalat 1994-ben megvásárolta a békéscsabai mezőgazdasági gépgyárat, ami silókukorica-betakarító adapterek, mezőgazdasági kések, pengék, és komplett kaszák gyártásával foglalkozott. A társaság 2003 óta működik Linamar Hungary Zrt. néven.

A Linamar Hungary Zrt. jelenleg négy divízióval működik. Orosházán található az OROS és az LPD részlege. Az OROS kukorica- és napraforgó-betakarító adaptereket, Skyjack márkájú önjáró emelőkosaras gépeket, valamint bérmunkában a mezőgazdaság részére gabonavágó asztalokat, az adapterekhez utánfutókat, gumihevederes kerékmodulokat, és rendsodrókat gyárt. A Linamar Products Division (LPD) divízió fő profilja pedig a precíziós fémmegmunkálás és részegységek szerelése.

 

 

kombájn kukorica adapter betakarítás

 

Békéscsabán a Precision Part Manufacturing (PPM) divízió részlegünk precíziós alkatrészeket gyárt, 2018-tól pedig a Linamar Technology Hungary (LTH) divízió fő profilja az elektromos autókba beépülő e-meghajtás gyártása.

 

OROS ADAPTEREK SZERTE A VILÁGON

– A vállalat a sok évtizedes működése alatt milyen nemzetközi cégekkel állt kereskedelmi kapcsolatban, milyen nagy márkák betakarítógépeihez szállított adaptereket?

– A vállalatunk OROS részlege a kelet-európai blokk gépgyártóin nőtt fel. Többek között Fortschritt, Don, Kunai kombájnokhoz is gyártott adaptereket. A fejlődés következő lépcsőjében még MEZŐGÉP néven nyitottunk a nyugati márkák felé, mint a CLAAS, a Massey Ferguson, a John Deere és a New Holland kombájnjai.

– Napjainkban melyek a legfőbb piacaik?

– A jelenlegi két legjelentősebb terület az észak-amerikai USA és Kanada, valamint Európa, ahol tulajdonképpen Franciaországtól egészen Oroszországig értékesítjük adaptereinket, s más különböző termékeinket. Európában a közép-kelet-európai régiót – főként Magyarország és Románia – emelném ki, valamint a régi kapcsolatainkból kifolyólag az orosz és az ukrán piac is fontos számunkra. Az előbb említett márkák mellett ma már Sampo, Deutz-Fahr és Case IH kombájnokra is szerelik adaptereinket, de tulajdonképpen minden kombájnhoz tudunk megfelelő adaptert ajánlani kiváló minőségben és megfelelő áron.

– Több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a keleti – például az orosz – piacon adapterek tekintetében. Jelenleg mekkora potenciált látnak a keleti irányba történő nagyobb nyitásban?

– A keleti szegmenst a kezdetektől folyamatosan építjük, ez a jövőben sem lesz másként. Továbbra is fontos terület számunkra, főleg a mezőgazdasági gépértékesítésekben. Gyakorlatilag Európában ez a legnagyobb piac, ezért nekünk jelen kell lennünk, és ott is leszünk. Ez a piac az adapterek tekintetében körülbelül a kibocsátásunk 25 százalékát teszi ki.

 

fogaskerék csavar lánc

 

– Értékesítés tekintetében mit várnak az idei évre és a közeljövőre vonatkozóan?

– A helyzet stabilizálódásával azt várjuk, hogy az eladási számaink visszamennek a koronavírus-járvány előtti szintre, onnan pedig tovább folytathatjuk a növekedésünket. Úgy látjuk, hogy egyre több mezőgazdasági gépre van szükség, ezért mindenképpen stabil növekedést várunk.

 

FONTOS A HELYI OKTATÁS MEGVALÓSÍTÁSA

– Békés megye egyik legnagyobb munkáltatója hogyan vélekedik az egyre gyakrabban hallható mezőgépészhiányról, mennyire érzik a hatását?

– Igen, mi is tapasztaljuk, hogy egyre nehezebb a munkaerőpiacról megfelelően képzett, jó szakembereket találni. Jelenleg is összesen mintegy 2 500 munkavállalót alkalmazunk a négy gyárunkban. Ahhoz, hogy tovább növekedhessünk, jó szakemberekre is szükségünk van.

Ezért is tartjuk annyira fontosnak, hogy saját képzés keretében segítsük a szakképzett humánerőforrás utánpótlását. Ennek érdekében az elsők között veszünk részt a közép- és felsőfokú duális képzésben egyaránt. Békéscsabán és Orosházán is rendelkezünk tanműhellyel, jelenleg pedig azon dolgozunk, hogy a helyi mérnökképzést is támogassuk. Véleményem szerint a felsőfokú képzés helybe hozása – tehát Orosházára és Békéscsabára való transzferálása – jelentős lépés lesz a jövő irányába, amikor is a fiatalok számára lehetővé válik lakóhelyükhöz közel gépészmérnök képzettséget szerezni. Amíg ez nem biztosított, a fiatalok lakóhelyüktől távol végzik az ilyen irányú mérnöki képesítést, azok fele pedig már nem is jön vissza.

 

A SZERELŐSOR LEÁLLÍTÁSÁT IS OKOZTA AZ ALAPANYAGHIÁNY

– A koronavírus-járvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti, hanem többek között a gyárak működését, alapanyag-ellátottságát, értékesítését. Hogy élték/élik meg, mit tettek azért, hogy elkerüljék a tömeges fertőzést gyáraikban?

– Ami nálunk a legnagyobb gondot okozta az a járvány terjedésével mind nagyobb alapanyaghiány. Ez sokszor komoly kihívás elé állította csapatunkat. A járvány előre haladtával egyre több hiánycikk volt, ami többször akár a szerelősorok leállítását is okozta, s ez számunkra hatalmas költséget jelentett. Számunkra most a beszállítói lánc stabilizálása a legnagyobb kihívás, amihez az áruhiány mellett hozzátartozik a mindennapos áremelkedés is, ami szintén jelentősen nehezíti tevékenységünket.

A dolgozók védelmére mi is a jól bevált, általános módszereket alkalmazzuk. Ilyen például a kötelező maszkviselés és a távolságtartás. Az irodákban egymástól nagyobb távolságra dolgoznak a kollégák, ahol megoldható, ott pedig home office-t is alkalmazunk. Ezeket az általános óvintézkedéseket tesszük, nagy odafigyeléssel. Szerencsére nem is voltak gyárainkban jelentős fertőzések.

 

kombájn kukorica adapter betakarítás

 

KIVÁLÓ MINŐSÉG ÉS JÓ ÁRÉRTÉK ARÁNY MINDENEKELŐTT

– Mik a jövőbeli terveik fejlesztések, új termékek piacra vezetése vagy akár piacbővítés vonatkozásában?

– Folyamatosan tárgyalunk a már meglévő és potenciális partnerekkel nemcsak a jelenlegi termékeinkről, de a kínálat bővítéséről is, amire igény mutatkozik. Látjuk az igényt, s pozitívan látjuk a jövőt. Kapacitásunk még van, pénzügyileg pedig erősek vagyunk, szükség esetén beruházhatunk, hogy jelenlegi partneri kapcsolatainkat megőrizhessük, illetve tovább építhessük.

– Mik a legfőbb fejlesztési irányaik az adaptereiknél?

– Az adaptereket folyamatosan fejlesztjük, a kombájnok növekő teljesítményéhez igazítva. Ami még nagyon fontos fejlesztési irányunk, hogy minél megbízhatóbb, kiváló ár-érték arányú munkaeszközöket kínálhassunk, partnereink legnagyobb megelégedésére. A Linamar Hungary Zrt. ezek mellett tette le a voksát.

 

adapter

 

Csomor Zsolt