fbpx

A kőolaj árcsökkenést továbbra sem követi a gázolaj ára

Írta: Farkas Imre - 2024 február 08.

Bár már a hét elején árcsökkenésre okot adó piaci árfolyamok uralkodtak a nemzetközi kőolajfronton és a forint is tartja az erősödött árfolyamát a dollárhoz képest, de ezt egy hét elmúltával csak a benzin árában vehetik észre a töltőállomásokra érkezők, és azon is csak egy hét csúszással, nevetséges árcsökkentéssel.

A gázolaj ára itthon csak akkor követi észbontó sebességgel a piaci tendenciákat, hogy ha azok emelésre ad okot. Amennyiben kedvező árfolyam változásról van szó, amely a nagykereskedelmi árak mérséklésre adna okot, mindjárt nem kapkod a nagy nemzeti olajtársaságunk.

tankoló pisztoly
Az ár a nyugat európai szinten marad itthon is.

Bár a Holtankoljak.hu 02.04-én megjelent elemzése erre a hétre azt prognosztizálta, hogy a hazai üzemanyag áraknak is reagálnia kell az olaj árának csökkenésére, és akár két számjegyű árcsökkenésre is lehet majd számítani a hazai kutakon a hét közepén, a hazai piacot minden csatornán uraló MOL nem így gondolta. Hol vagyunk a két számjegytől? Egész héten annyi változás lesz, hogy pénteken csökken a benzin ára mindössze 3 forinttal, a gázolaj ára marad az elmúlt hetekben magasra hozott szinten.

Azt már csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a szintén EU tag szomszédainknál, Szlovákiában 584 Ft., Romániában 566 Ft., de még kicsit távolabb Csehországban is 571 forint, illetve Lengyelországban 579 forint a gázolaj literenkénti átlagára. Hol vannak ezek az árak a hazaitól? Ők nem tartották be az EU-ban előírt jövedéki adó mértékét? Nehezen feltételezhető.

A magyar árak azon a szinten mozognak, amennyiért a tüntető Francia, Német és Belga gazdák tankolják tele a kutakon gázolajjal gépeiket.