fbpx

ÖSSZHANGBAN AZ EU CÉLKITŰZÉSEIVEL

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 szeptember 20. -Hirdetés

Az Európai Bizottság 2030-ig megvalósítani kívánt célkitűzései a fenntartható mezőgazdaságra és élelmiszeriparra való áttérést és a biológiai sokféleség védelmét szolgálják. A stratégia többek között előírja a növényvédőszer-használat 50%-os, a műtrágya esetében pedig annak 20%-os csökkentését 2030-ig. Az ökológiai gazdálkodással érintett területek jelenlegi 8%-os szintjét legalább 25%-ra kívánják emelni.

A növénytermesztéssel szemben támasztott elvárások:

• minimális növényvédő szer használata, vagy a növényvédő szerek teljes mellőzése;

• környezetbarát gazdálkodási módok;

• fenntartható gazdálkodás a táj figyelembevételével;

• a talaj termékenységének növelése.

Ha ezeknek a kritériumoknak meg akarunk felelni, fontos, hogy segítsük a környezetünk természetes folyamatait. Ezeknek a természetes folyamatoknak a támogatása a biológiai művelés előtérbe helyezésével valósítható meg, a mechanikai műveléssel szemben.

A talajok vízvesztését csökkenthetjük a szármaradványok felszínen hagyásával, egyben javíthatjuk a vízbefogadó képességüket, kiküszöbölhetjük a szél- és vízeróziót.

A mulcsozás tehát biztosítja, hogy:

• gyorsan bomlásnak induljanak a finomra aprított növénymaradványok, ezzel csökkentjük a betegségek esélyét és a kártevők életterét;

• a következő kultúrák számára a gyorsan bomló növénymaradványok tápanyagként szolgáljanak. A mulcsozást követően a szármaradványok és tápanyagok eloszlása is egyenletes;

• az összefüggően szétterített mulcs megakadályozza a talajeróziót, hozzájárul a megfelelő vízmegtartáshoz;

• a durván mulcsozott köztes növények megakadályozzák a kelést, így a következő főnövénynél nem lesznek gyomnövények;

• a tápanyagok megkötve maradjanak a talajban, ezzel megakadályozzuk, hogy a víz kimossa ezeket;

• a táblaszéleken a gyomnövények ne tudjanak akadálytalanul behatolni a területre.

A MÜTHING egyedi megoldásai

Az innovatív mulcsozástechnika terén a német Müthing Európa vezető vállalatai közé tartozik. A Müthing mulcsozóival a gazdálkodó sikeresen célozhatja meg a felhasználási területnek megfelelő, elérni kívánt eredményeket. A Vario rendszernek köszönhetően a mulcsozó a kultúrákhoz és az igényekhez speciálisan beállítható, és mind a hatékony és intenzív, mind a gazdaságos és extenzív aprításhoz használható.

1. A nemesített rugóacélból készült védőlamellák a munkavégző és a traktor biztonságát szolgálják. Megbízhatóan védenek az idegen testektől, és csökkentik a károkat.

2. A Müthing mulcsozók korrózióálló finomacélból készülnek. A kiváló kopásállósági tulajdonságoknak és a nagy szilárdságnak köszönhetően a gépek kis súlyúak, ami kevésbé terheli a traktort és a talajt.

3. Cápauszony állókés öntisztító és cserélhető kivitelben, amely a darabok egyenletes aprítására szolgál. A gép a hosszabb anyagokat az anyagáramban egy második aprításra a rotorhoz vezeti, miközben a már felaprított anyag átrepül. Ennek az eredménye a homogén mulcs.

4. A mechanikus oldaleltolás lehetővé teszi a mulcsozó beállítását a traktornyomhoz vagy egy oldalra eltolt munkagéphez. Az opcióként rendelhető hidraulikus oldaleltolás az oszlopok és fák körüli vagy a mulcsozóval a traktornyomon kívüli munkavégzést szolgálja.

5. Az automatikus ékszíjfeszítés a hajtószíjat feszesen tartja, mindegy, hogy hideg vagy meleg, illetve hogy új vagy bejáratott szíjról van-e szó. A feszesség egyszeri beállítása után automatikusan biztosítja a megfelelő állapotot.

6. Egyedülálló a Starinth® támasztóhenger csapágyazásának a terhelhetősége. Az élettartamkenéssel ellátott csapágyat egy labirintustömítés védi, és egy olyan egységben van elhelyezve, amely egy elfordulás ellen biztosító csillagkontúrral illeszkedik a tartójába. A csillagkontúr minimalizálja a csapágyat érő lökéseket, és optimalizálja a csapágyazás élettartamát.

7. A tangenciális kalapácstartók a rotort az akadályok fölé emelik, így védik a kiegyensúlyozatlanságtól. A rotoron a kötést hosszabb hegesztési varratok biztosítják, így a kalapácstartók nem tudnak letörni.

8. A kettős spirál rotor biztosítja a rotor egyenletes forgását. Csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, és kevésbé terheli a hajtásláncot. Nő a hajtómű és a kardántengelyek élettartama. A belül elhelyezett csapágyak és a csapágyakat körülölelő csapágyházak feltekeredés elleni védelemként szolgálnak.

9. A MU Vario® rendszer lehetővé teszi a mulcsozó pontos beállítását a körülményekhez, az optimalizált bemenetnek és házformának, a különböző kardántengelycsonk- sebességeknek és a fokozatmentesen beállítható Vario vágólapnak, valamint az átfordítható támasztóhengernek köszönhetően.

Hamarosan útnak indul a SZÁRZÚZÁS MESTERE országjáró bemutatókörutunk!
Regisztráljon, és próbálja ki munka közben az Önnek megfelelő Müthing mulcsozót!
Regisztráció: muthing.hu