fbpx

Farmgazdaságok hatékony technológiái

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2022 november 21. -Hirdetés

A címben olvasható jelmondattal rendezett szántóföldi gyakorlati bemutatót a Güttler Kft. A három különböző helyszínt érintő roadshow-t Vörös Endre értékesítési vezető előadása nyitotta meg.

Prezentációjában kiemelte: kínálatuk kialakításánál a technológiát, a szemléletet helyezik fókuszba. A Müthing mulcsozókat több mint nyolc éve kezdték forgalmazni, professzionális termékek, célgépek. A bemutatón több különböző munkaszélességű Müthing mulcsozót láthattunk munka közben.

Az első helyszínen MU PRO 280 és MU PRO/F860 8,6 méteres mulcsozó gépkombinációt vizsgálhattuk éles helyzetben, míg az utolsó, mezőberényi helyszínen egy négyéves MU-M/F600 6 méteres függesztett összecsukható mulcsozót láthatunk kukoricatarló-zúzásban.

A MULCSOZÁS FONTOSSÁGA

Vörös Endre előadásában kitért arra, hogy a mulcsozással lényegében megszüntetjük a különféle kártevők életterét. Amikor apróra zúzzuk a szártömeget, akkor nem lesz annyi lehetőségük az áttelelésre. Ezek mellett az aprított szármaradvány egy tápanyagforrás, és a talajszerkezetre is jótékony hatással van, hozzájárul a talajvédelemhez. A mulccsal megvédjük a talajunkat az eróziótól és a deflációtól, továbbá nedvességmegtartó hatása van. A kukoricamoly ellen is hatékony védekezési megoldás a mulcsozók használata. A kukoricamoly a szár utolsó, pici nóduszában is áttelel, így a szárzúzós kukoricacsőtörő-adapterek sem jelentenek biztos megoldást a védekezés szempontjából.

Müthing mulcsozó
A mezőberényi helyszínen egy négyéves MU-M/F600 6 méteres függesztett, összecsukható mulcsozót láthattunk kukoricatarló-zúzásban

MÜTHING ZÚZÓK

A cápauszony alakú állókéssor Müthing szabadalom. Az anyagmennyiség nem torlódik fel, a duplaspirálban elrendezett zúzókalapács beszippantja a szármaradványokat. Alapfelszereltségként kínálják mulcsozóikhoz a Vario rendszert, amely két részből áll. Az egyik része egy vágóél, amelynek távolsága fokozatmentesen állítható a kalapácsokhoz. Ha szűk aprítónyílást hagyunk a vágóéllel, akkor magas aprítási hatásfokot érünk el, míg a zúzókalapácsoktól nagyobb távolságra állítva ez a hatásfok csökken. A másik egysége a támasztóhenger, amelyet a gépen 20 cm-nyire tudjuk előre vagy hátra állítani, a zúzott növény fajtájához alkalmazkodva.

Előrébb tolva lazább lesz a hátrahagyott aprított szármaradvány réteg, míg hátratolva a hengert tömörebb rétegben marad a gép után az apríték. Az egy anyagból hengerített rotorház komolyabb igénybevétel esetén is masszív marad, az élettartamát pedig a házban elhelyezhető kopóbetéttel növelhetjük. Egyaránt hatékony munkát végeznek mind a fűvel, illetve szármaradvánnyal borított területeken, mind pedig a nyesedékek megsemmisítésekor gyümölcsösökben és szőlőültetvényeken. Egyenletes vágási síkkal és terítéssel dolgoznak. A zúzórotornak tisztítóhatása van a hengerekre. Minden egyes mulcsozónak alapfelszereltsége az automatikus ékszíjfeszítő rendszer, amely nagyon használhatóvá teszi a gépet, mivel mentesülhetünk a folyamatos ékszíjfeszesség-ellenőrzés alól.

Müthing gépkombináció
A Müthing MU PRO 280 és MU PRO/F860 8,6 méteres mulcsozó gépkombináció

A Müthing zúzók támasztóhengere is speciális kialakítású, úgynevezett Starinth®csapágyazási rendszerű, amely lényegében két kúpgörgős csapágyból áll, mögöttük kenést igénylő tömítő gyűrűsorral, amely lényegében egy zárófalat képezve távol tartja a szennyeződéseket, port, nedvességet a csapágyaktól. A star (csillag) jelző arra utal, hogy a csapágy csillagalakkal kapcsolódik a hengerhez, és ezáltal nem merev rögzítésű a henger, hanem van egy bizonyos mozgási lehetősége. Tavaly óta az alapfelszereltségű dupla kalapácssor mellett lehetőség van a zúzót 4 sor kalapáccsal szerelt zúzórotorral is kérni. A DoubleCut Rotorral szerelt Müthing mulcsozó 100%-kal jobb vágási aránnyal, 20%-kal kisebb üzemanyag-felhasználással, és 25%-kal magasabb munkasebességgel dolgozik. Mivel egységnyi területen sokkal több kalapács zúzza a szárakat, így azok élettartama is közel negyedével hosszabb. A gyakorlati bemutatón felvonultatott gépek sorát a Müthing MU-L Vario rézsűzúzó bemutatkozása zárta. A rézsűzúzók a táblaszélek, területhatárok fenntartásának elősegítésére is szolgálhatnak, továbbá kis költséggel hatékonyan karbantarthatók vele a csatornarendszerek, épített gátak, árokpartok, útmenti rézsűk. A Müthing MU-L és L/S Vario rézsűzúzók rendelkeznek mindazokkal a kimagasló képességekkel, amelyekkel a hagyományos felfüggesztésű társaik. Sőt e gép mechanikus ütközés elleni védelme a Müthing saját fejlesztésű szabadalma, melyet a bemutató mindegyik helyszínén megfigyelhettek az érdeklődő gazdák.

Greenmaster
Az első helyszínen a Greenmaster gyepművelő, ápoló gyepkarbantartógép is bemutatkozott

GÜTTLER GREENMASTER

Az első helyszínen a Greenmaster gyepművelő, ápoló gyepkarbantartó gép is bemutatkozott, Harroflex típusú simítóval kombinált rugós boronájának munkáját a bemutatón megjelent szakemberek is elismerték. Az eszköz Güttler hengerrel is kombinálható, és egy aprómag-kijuttatóval szerelve a zöldtrágya kijuttatása is egy menetben megvalósítható vele a művelés során.

Moreni forgóborona
A háromméteres Moreni forgóborona a kukoricatarlón is egy menetben magágy minőségű munkát végzett

MORENI FORGÓBORONÁK

Az olasz gyártmányú Moreni forgóboronákat kizárólag a Güttler Kft. forgalmazza hazánkban. A bemutatón felvonultatott 3 méteres modell 12 darab késrotorral dolgozik, 75 mm-es osztással, 33 cm-es hosszúságú késekkel. A meghajtást továbbító szöghajtóművében különleges acélötvözetből készült tányérfogaskerekek kerültek alkalmazásra. Az egyedi háromkéses rotor hatékonyabb rögtörést eredményez, mint kétkéses társai. Minden egyes rotor triplán csapágyazott, ezért a legkötöttebb talajokon is üzembiztos. A forgóborona simítólemeze fokozatmentesen állítható. A lezáráshoz többféle henger közül választhatjuk ki a talajkörülményekhez legmegfelelőbbet, a bemutatón például Güttler hengerrel láthattuk. A Moreni forgóboronák kínálata 0,8 méterestől egészen 6 méteres munkaszélességig terjed.

Farkas Imre