fbpx

Fenntartható és helyspecifikus gazdálkodás egyben, Kozárdon

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 18. -Hirdetés

Hajas Péter Pál családja már generációk óta gazdálkodik Nógrád megyében, Kozárd, Pásztó, Csécse, és Ecseg települések határaiban. Korábban a gazdaságban jelentős szerepe volt a gyümölcstermesztésnek, azonban az elmúlt 6-7 évben a szántóterületekre került vissza a súlypont. A változatos vetésforgón túl jelentős a zöldtrágya- és a takarónövények termesztése is. Kiemelt fontosságú számára, hogy fenntartható módon gazdálkodjon, a biodiverzitást erősítve, mert ez a környezet- és természetvédelmi szempontokon túl a termésátlagokra is jó hatással van. Fejlesztéseik és beruházásaik is e két nyomvonalon haladnak: a cél a hatékony, szakszerű és precíziós gazdálkodás, a lehető legkisebb környezeti lábnyommal.

A családi gazdaságba 2015-ben tért vissza, és már a kezdetekben hozzálátott a géppark fejlesztéséhez. A Güttler Kft. szakembereivel már ekkor jó kapcsolat alakult ki, az első tőlük vásárolt eszköz egy Greenmaster gyepfelülvető volt. „Jelenleg nincs Greenmasterem, de ismételten szeretnék egyet beszerezni nagyobb munkaszélességgel. Legfőbb előnye, hogy egy menetben képes elvégezni a gyepfelületek ápolását és felülvetését” – hangsúlyozta Hajas Péter Pál. Később megismerkedett a gyártó SuperMaxx könnyű kultivátorával is, amiről szintén jó véleménnyel van: „Ez egy sokoldalú gép, a teljesen konvencionális és a sekély művelésű gazdálkodásban is egyaránt használható. A sekély- vagy minimumművelés lényege, hogy a talajok szerkezetébe kicsi a beavatkozás, minimális a bolygatás. A kapillárisok elzárásával nagyon sok talajnedvességet meg lehet őrizni. Külön előnye, hogy az igen csapadékos időszakokban is használható, mert nem érzékeny az eltömődésre, így vetés előtt nem szükséges a talaj felső rétegét kiszárítani. A SuperMaxx-ot úgy célszerű használni, hogy szóróegység is van rajta. Így az aratás után, a lándzsás kapákkal egy menetben el lehet végezni egy tarlóhántást és a zöldtrágya, illetve a takarónövény magkeverék kijuttatást úgy, hogy nem jelentős a talajbolygatás. A talajélet kevésbé rendeződik át, kevesebb stressz éri” – mondta.

– „Amennyiben elöl van egy késes aprító hengersor, utána a kapasor, a végén pedig a csillagkerekek, és magot is tudok szórni, akkor a SuperMaxx kis vonóerőigénye miatt jelentős mennyiségű üzemanyag spórolható meg. Már akár az első, vagy a második alkalommal, amikor az ápolás történik, felül lehet vetni egy területet. Ez igen fontos a mai környezetben, mikor egyszerre növekszik az inputanyagok és az üzemanyag ára is, illetve szélsőséges aszályokat okoz a klímaváltozás.”

(Forrás: Csurja Zsolt, Precíz gazdák nyomában című kiadvány)