fbpx

Maximális pontosság és felhasználóbarátság a GEOSPREAD-del

Írta: Fodor Mihály - 2022 július 19.
Kverneland GEOSPREAD
Kverneland GEOSPREAD műtrágyaszórók a maximális pontosságért

A Kverneland GEOSPREAD műtrágyaszóró család frissített kialakítással és új funkciókkal lesz elérhető. Ezzel egyidejűleg a Kverneland bemutatja a GEOSPREAD tárcsás műtrágyaszórók mellső-hátsó kombinációként történő használatának lehetőségét. Ez a kombináció nem csak a teljes kapacitást növeli 6000 vagy 7000 literre, hanem a hatékonyság és a pontosság is nő, mivel két különböző anyagot lehet egy menetben kiszórni. Ez időmegtakarítást eredményez és csökkenti a talajkárosodást. A GEOSPREAD műtrágyaszóró különböző típusú gazdaságokban alkalmazható. A kisebb, a sok határral rendelkező gyepterületekkel rendelkező tejgazdaságoktól egészen a nagy szántóföldi növénytermesztést folytató gazdaságokig. A műtrágyaszóró kialakítása a tisztíthatóságra és a tartósságra összpontosít, hogy maximalizálja a precizitást és a felhasználóbarátságot.

A műtrágyaszórás a precizitásról szól

„Évek óta figyeljük az ügyfeleink véleményét, így megértjük az igényeiket, amikor a terményeikről és a vállalkozásukról gondoskodnak” – magyarázta Linda Segers, marketingmenedzser.

„A műtrágyaszórás a precizitásról szól. Biztos akar lenni abban, hogy a kijuttatott termék tökéletesen eloszlik és minden egyes műtrágyaszemcséből érték keletkezik, még nagy haladási sebesség mellett is. A Kverneland GEOSPREAD műtrágyaszóró lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan és egyszerűen optimalizálják a műtrágyaszóró beállításait, miután megvizsgálták az egyes műtrágyatételek tényleges tulajdonságait, a más műtrágyaszórók által használt általános műtrágya tulajdonságok helyett. Ez a GEOSPREAD műtrágyaszóró pontosabb beállítását eredményezi, és sokkal pontosabb tápanyageloszlást és szórásképet eredményez.

Maximális pontosság és precizitás

Az egyes műtrágyatételek tényleges tulajdonságai eltérőek, még akkor is, ha a termék neve és márkája azonos. A Kverneland minden egyes műtrágyatétel fizikai tulajdonságait méri a osztályozódoboz és a liter súly segítségével, azért hogy meghatározza a szemcseméret-eloszlást és a fajsúlyt (kg/l). Az interaktív telefonos alkalmazással és weboldallal, illetve az IsoMatch Tellus terminálokon található AutosetApp alkalmazással könnyen megtalálhatók az egyes műtrágyatípusokhoz tartozó optimális beállítási javaslatok, hogy a szóráskép pontossága és precizitása maximális legyen. A Kverneland segítségével a szaktanács mindig megtalálható, még akkor is, ha új műtrágyáról van szó, vagy az aktuális név nem szerepel az online adatbázisban. Az eredmény minden esetben költségoptimalizálás vagy megtakarítás, jobb termésminőség és nagyobb hozam.

Kverneland osztályozó doboz
Kverneland osztályozó doboz a műtrágya eloszlási tulajdonságainak a meghatározásához

Fókuszban a tartósság és a tisztíthatóság

A Kverneland a tartósságra és a minőségre helyezte a hangsúlyt, hogy olyan tárcsás műtrágyaszórót kínáljon, amely gondoskodik az ügyfelek vállalkozásáról: optimalizálja a bevételt, csökkenti a költségeket és hosszú távon javítja a talajt.

A GEOSPREAD termékcsalád nagyméretű gépeinek tisztíthatóságának javítása érdekében a hátsó védőburkolatot mostantól fel lehet nyitni a könnyebb és gyorsabb tisztítás és karbantartás érdekében. Az új sárvédők szép kialakításúak, és jobban védik a szórótárcsákat a traktor kerekei által felvert vízzel és szennyeződéssel szemben. 

Az elhasználódott tárcsák használata a szóráskép romlásának kockázatával jár, ami minőség- és hozamveszteséget okozhat. Ezért a Kverneland bemutatja az új Duplex szórólapátokat, amelyek további krómkarbid bevonatréteggel rendelhetők. Ez a krómkarbid réteg rendkívül kemény és korrózióálló és növeli a kopásállóságot anélkül, hogy befolyásolná a szórás minőségét.

A legnehezebb körülmények között és a rendkívül agresszív műtrágyák miatt az élettartam növelése érdekében a központi hajtómű is frissítést kapott. Egy másfajta csapágyazással és új festési technológiával jelentősen csökkent a korrózió és a mechanikai kopás kockázata. 

A CL GEOSPREAD mostantól alapfelszereltségként 2,5 tonnás mérőcellákkal rendelkezik, hogy a mérlegelés és a szóráskép pontossága még tovább növekedjen. További előnye a megbízhatóság és a biztonság a munkavégzés vagy a szállítás során, nehéz körülmények között, a maximális tömeggel és haladási sebességgel kombinálva. A felhasználó kényelme érdekében a bal oldali határszóráshoz egy ExactLine határszórásrendszer is rendelkezésre áll. Ez lehetővé teszi, hogy a CL GEOSPREAD-et elölre szerelt műtrágyaszóróként is lehessen használni.

A tápanyagkijuttatás pontossága

 „Az elülső-hátsó műtrágyaszóró kombináció használatával a tápanyagkijuttatás pontossága megnő, mivel két különböző műtrágyát juttathatunk ki egy menetben. Egy keverék szórása helyett két különböző fizikai tulajdonságú műtrágya-típus kijuttatása lehetséges, mindkettő megfelelő beállítással, a tökéletes kijuttatási pontosság és szóráskép elérése érdekében. Ennek eredményeként megnő a terméshozam és hatékonyabb lesz a kijuttatott műtrágya felhasználása” – ismertette Pavel Dvořák, termékalkalmazási szakember.

A kapacitás maximalizálása

Egy hátul és egy elöl elhelyezett műtrágyaszóróval megnő a kapacitás, ugyanakkor a traktoron tökéletes az egyensúly. Ez azt jelenti, hogy kisebb a talajnyomás, ami kisebb talajtömörödést eredményez. Ez különösen hasznos például nedves szántóföldi körülmények között. Ha a traktor elején nincs TLT tengely, akkor a GEOSPREAD műtrágyaszórók központi hidraulikus hajtáslánca használható. Az ExactLine határszóró berendezés a bal és a jobb oldalon is felszerelhető a táblaszélek és a táblavégi forduló szórásához.

Hatékonyság növelése

A különböző tartálykapacitású GEOSPREAD modellek elöl és hátul is kombinálhatók. Az ISOBUS terminálon minden egyes tárcsás műtrágyaszóró kiválasztható, és a megfelelő beállítás könnyen megadható. A szakaszvezérlés automatikusan be- és kikapcsolja a szakaszokat mindkét műtrágyaszórón az átfedések minimalizálása érdekében. Az összes Kverneland GEOSPREAD műtrágyaszórónál a változó kijuttatás alkalmazásával automatikusan beállítható a szórásmennyiség külön-külön az első és a hátsó műtrágyaszórónál. A még nagyobb pontosság érdekében a MULTIRATE több kijuttatási mennyiséget alkalmaz a munkaszélességen belül, az első és a hátsó műtrágyaszórón egymástól függetlenül.

Csatlakoztathatóság és változó kijuttatási alkalmazás

Az olyan funkciókkal, mint a Differenciált kijuttatás alkalmazás és a MULTIRATE, a termés minősége javítható a megfelelő mennyiség megfelelő helyre történő kijuttatásához szükséges alkalmazási vagy kijuttatási térképek használatával. Takarítson meg időt és kövesse termelési folyamatait az IsoMatch FarmCentre segítségével. Hozzon létre, küldjön és fogadjon szórási adatokat a felhőn keresztül, és tárolja azokat biztonságosan és egyszerűen, hogy megkönnyítse az adatok (feladatok) kezelését.

Felkészülve a jövőre

2023 januárjától az Exacta TL GEOSPREAD iDC (intelligens tárcsavezérlés) egy teljesen új, könnyen kezelhető felhasználói felülettel együtt lesz elérhető. Az iDC modell a következő lépést kínálja a precíziós szórásban, különösen a határszórásban. A nagyobb munkaszélességek és a jogszabályi korlátozások miatt egyre nagyobb az igény a határszórás iránt. Az iDC a bal és a jobb oldali tárcsán eltérő fordulatszámmal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a külső tárcsa a határszóráshoz optimális sebességre csökkenthető, a belső tárcsa sebessége pedig a teljes szántóföldi szóráshoz optimalizált. 

Új felhasználói felület
Új felhasználói felület – Optimalizált felhasználóbarátság

A terminál modern felülete egyszerű navigációs struktúrával, intuitív és logikus elrendezéssel rendelkezik, és maximális felhasználóbarát jelleget biztosít. Az új funkciók közé tartozik: a különböző műtrágyatípusok elmentésére szolgáló előbeállítások, egyszerű feltöltési mód, beleértve a kifogyásra való figyelmeztetést, könnyebb szervizelés és diagnosztika, valamint a digitális elektronikus vízmérték támogatása, hogy a traktor vezetőfülkéjéből a hidraulikus 3.pont használatával ki lehessen szintezni a műtrágyaszórót. Ezzel az új interfésszel a kezelők teljes mértékben felkészültek a jövő műtrágyaszórására.