fbpx

Lyckegård Kvickfinn – Az ugaroltatás gyomvédekezési eszköze

Írta: Farkas Imre - 2024 január 03.

Korábban már bemutattuk a svéd a Lyckegård Group AB egyik innovatív termékét, a Cameleon moduláris eszközhordozót, amelyet egy svéd gazdálkodó ötlete alapján valósított meg, illetve a CombCut védekezési eszközt. Az Agritechnicán ezek mellett egy másik érdekes gépüket, a Kvickfinn kultivátort is bemutatták.

A Kvickfinn kultivátort leginkább az ugaroltatási rendszerben az évelő gyomok mechanikus gyomirtásban használható. Egy kultivátor és egy felszedő rotor kombinációja, amelynél az egyedi készítésű lúdtalp levágja a gyökereket, feldolgozza a talajt és felemeli a gyökereket a talaj felszínére. A rotortinák ezután megragadják a gyökereket, magasra dobják a levegőbe és messze a gép mögé. A gyökerek a tábla felszínén landolnak, távol a növekedési forrásoktól; víz és tápanyagok.

Kvickfinn kultivátor Agritechnicán
A Kvickfinn kultivátort leginkább az ugaroltatási rendszerben az évelő gyomok mechanikus gyomirtásban használható – https://lyckegard.com/

A tábla felszínén a gyökerek ki vannak téve a napnak és a szélnek, így kiszárad és elpusztul. A Finnországban készült hivatalos vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a Kvickfinn az évelő gyomokat, a különféle bogáncsokat, akár 98%-os hatékonysággal pusztítja el a kora nyári ugaron. A teszteket a Kvickfinn háromszori futtatásával végezték május-júniusban.