fbpx

Érkezik a Manitou MLT 625e elektromos rakodógép

Írta: Kiss Bertalan - 2024 január 04.

A Manitou MLT 625e típust elsőként az építőipar számára, a 2022-es Bauma építőipari kiállításon mutatták be, mint prototípus. A mezőgazdasági változat kiindulási alapjául a jelenleg kapható, MLT-széria dízel változata szolgált. Az egyik fő különbség, hogy két villanymotor hajtja: egy 14 kW-os az erőátvitelhez és egy 25 kW-os egység a hidraulikához csatlakozik.

Manitou MLT 625e elektromos teleszkópgémes rakodógép
A Manitou MLT 625e elektromos üzemű, teleszkópgémes rakodógép sorozatgyártása 2025 közepén várható – fotó: https://www.manitou.com/

Mezőgazdaságra hangolva

A 2,5 t maximális emelőkapacitással (2,0 t / 6,0 m magasság) az MLT 625e az első elektromos üzemű gép a Manitou mezőgazdasági szegmensében.

A 25 kWh teljesítményű lítium-ion akkumulátor az előzetes információk alapján kb. 4 óra folyamatos működést biztosít, de lassításkor visszatöltéssel is rendelkezik, meghosszabbítva az üzemidőt.

Az akkumulátor, a fedélzeti 9 kW-os töltő berendezéssel és 400 voltos, 3 fázisú hálózatról mindössze három óra a töltési idő, de normál, 230 voltos konnektorról szintén tölthető, igaz jóval tovább tart.

A műszerfalon egy gombnyomással aktiválható boost (gyorsító) üzemmód, amely nemcsak tempósabb gyorsulást eredményez, 16 km/órás maximális sebességre, hanem gyorsabb gém- és kanálmozgatást is.

A háromféle kormányzási mód közül választhatunk. Az azonos ívű, 4ws mindössze 3,31 m-es szűk fordulási sugarat biztosít és az elektromos modell ugyanazon eszközökkel dolgozhat, mint a dízel MLT 625-ös.

A gépkezelő jelenlét-érzékelő és az automatikus rögzítőfék az alapfelszereltség része, az MLT 625e pedig LED-es főfényszórókkal és munkalámpával, telefontartóval és állítható kormányoszloppal rendelkezik.