fbpx

Robot One bemutatkozott az Agritechnicán

Írta: Farkas Imre - 2024 január 03.

A Robot One egy élvonalbeli mezőgazdasági robot, amelyet az intelligens gazdálkodáshoz terveztek. Az autonóm eszköz 14 fejlett mélységérzékelő kamerával és kettős GPS antennával felszerelve.

A napenergiával működő Robot One önállóan halad át a mezőkön. A tetőre szerelt napelemek töltik az akkumulátort üzemelés közben. Az elektromos hajtáslánc és a könnyű szerkezet lehetővé teszi a Robot One számára, hogy megbirkózzon a különböző mezőgazdasági terepekkel.

A Robot One 10 vezérelhető karja 2 milliméterig pontos, és különféle munkaeszközökkel szerelhető fel, illetve egymástól függetlenül állítható sorszélességben és munkamélységben. Ez lehetővé teszi a növényspecifikus ápolást és a vegyszermentes gyomirtást.

Képes észlelni és osztályozni a növényeket, és a Computer Vision segítségével 3D mélységtérképet készíteni a terepről. A 4 sztereoszkópikus mélységkamera és a prediktív növénynövekedési modellek segítségével milliméteres pontossággal tudja mozgatni az egyes karokat, és a lehető legközelebb kerülni a növényhez anélkül, hogy károsítaná azt.

Robot One
A Robot One bemutatkozása az Agritechnicán

A fejlesztő ismertetője szerint a kézi gyomirtás költséges, és az agresszív vegyszerek használata negatívan befolyásolja a talaj minőségét. Emellett a vegyi növényvédő szerek használatát évről évre szigorúbban szabályozzák. A Robot One egy alternatív megoldás, amely lehetővé teszi, hogy kevesebb kézi munkával többet végezzen, mindezt vegyszerek használata nélkül. A nehéz erőgépek általi felszín alatti összenyomás hozamcsökkenéshez, minőségromláshoz és csökkent víztároláshoz vezet. A könnyű Robot One alkalmazásával elkerülhető a káros talajtömörödés, amely nemcsak növeli a talaj termékenységét, hanem javítja a vízmegtartó képességét, csökkenti az eróziót és elősegíti a talaj biológiai életét.