fbpx

Ilyen traktor fog dolgozni a mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 23.

A klímaváltozás csak egy kihívás a sok közül, amelyekkel a mezőgazdaság szembesül. A John Deere komoly erőforrásokat fordít arra, hogy megoldást kínáljon ezek kezelésére.

 

A fejlesztések és kutatások három alapvető területen zajlanak:

  • elektromos meghajtások;
  • automatizálás;
  • autonóm gépek és mesterséges intelligencia.

 

Mezőgazdaság és elektromos traktor
A John Deere komoly erőforrásokat fordít a kutatásfejlesztésre (Fotó: John Deere)

 

Az elektromos megoldások messze túlmutatnak azon, hogy akkumulátorokat használunk erőforrásként. Az elektromos meghajtások használatával lehetőségünk adódik a motorok és a hidraulika cseréjére. Az elektromos motorok alacsony fordulatszámon óriási nyomatékkal bírnak, hatékonyabbak, megbízhatóbbak és könnyebbek.

 

Zéró emissziós kompakt traktor

Ez az elektromos kompakt traktor a John Deere 1R sorozatra épül. Egyik fő jellemzője a nagy TLT teljesítmény, amely lehetővé teszi, hogy több mint 10.000 m² gyepet kaszáljanak le vele egy – 4,5 órán át tartó – akkumulátortöltéssel. A nagy teljesítmény mellett alacsony karbantartási költségek jellemzik, de említésre méltó az alacsony zajszint is. Leginkább ott alkalmazható, ahol alacsony zajszintre és null-emissziós működésre van szükség.

 

Mezőgazdaság és elektromos traktor
Először a mezőgazdaság azon területein fogja használni ezeket az eszközöket, ahol fontos az alacsony zajszint, a nulla emisszió
(Fotó: John Deere)

 

Az automatizálás nem azt jelenti, hogy nem lesz szükség gépkezelőkre. Arról szól, hogy a fejlett technológiák alkalmazásával a lehető legjobb gépkezelést érjük el. A John Deere esetében a fejlődés az AutoTrac műholdas irányítással kezdődött, ma pedig már az S700 kombájnba integrált ICA-rendszerrel valós időben képesek automatikusan módosítani a beállításokat, az előre beállított szintek fenntartása érdekében.

 

Autonóm elektromos meghajtású traktor

A John Deere új autonóm traktorkoncepciója egy nagyon kompakt elektromos motort jelent, integrált eszközök használatával. A az erőforrás 500 kW teljesítménnyel bír, kerekekkel vagy gumihevederes járószerkezettel is szerelhető. Az alkalmazástól függően 5 és 15 tonna közötti súlyozással használható, a felhasználás módjától függően, a talaj tömörödésének csökkentése érdekében. Az elektromos hajtásnak köszönhetően nincs károsanyag kibocsátás, és a zajszint rendkívül alacsony. További előny az alacsony kopási és karbantartási költségek.

 

A mezőgazdaságban is megjelennek az új technológiák, melyek által környezetkímélőbb lehet a termelés, illetve a termelékenység is növelhető (Video: John Deere)

 

CommandCab

Az emberi beavatkozásra, irányításra mindig is szükség lesz. A CommandCab megmutatja az utat az automatizálástól az autonómiáig.

Az intelligens fülkében a mesterséges intelligencia segíti a kezelő munkáját. A joystick, az érintőképernyős felület és a felhasznált eszközök rendszere egy teljesen új gépkezelési koncepciót jelent. A valós idejű időjárási adatok, az egyéni beállítások és a munkafolyamatok integrálásával a fülke a mezőgazdasági műveletek irányító központjává válik.

 

Forrás: John Deere