fbpx

Permetezőgép: csak néhány mozdulat, aztán jöhet a tél!

Írta: Kohout Zoltán - 2022 november 28.

Nemcsak azért éri meg még egy utolsó nagy, tél előtti művelet, hogy a drága permetezőgép ne menjen tönkre. hanem azért is, hogy tavasszal hatékony legyen a növényvédelem. Íme, néhány időszerű jótanács!

Hol, hogyan jó tárolni?

A téli tárolásra való felkészítést a tárolási hely kiválasztásával érdemes kezdeni. A legjobb az erőteljes hatásoktól (hő, csapadék) védett tároló. Érdemes továbbá aszfaltozott talajra helyezni a gépet, sőt, bakokra, alátámasztó gerendákra tenni az abroncsok védelmében. Ugyancsak nagy jelentősége van a fagymentes tárolásnak és a fagymentesítésnek. Ez utóbbi legegyszerűbb módja a feltöltött tartályból a kinyitott szórókeret üzemeltetése – addig, míg csak tiszta víz nem folyik a rendszerből. Miután ez megvan, sűrített levegővel ki kell fújni a tömlővezetékeket. Érdemes (a keret szélességétől, a tartály térfogatától függően) 15–50 liter tömény fagyálló-koncentrátumot kell önteni a vegyszerbekeverő tartályba, majd ezt átjáratni a rendszeren, míg a színes fagyálló át nem folyik a fúvókákon. Nagyon kell figyelni arra, hogy a hajlékony csővezetékek és tömlők ne legyenek megtörve sehol, ne képződjön nyomás a tömlőrendszerben.

Mosás, fúvókatárolás

A másik fontos elem – akárcsak például a betakarítógépeknél – az alapos, külső és belső tisztítás. A külső mosáshoz legjobb a magasnyomású berendezés, de figyelni kell a vízsugárral a megfelelő távolságra a tömlők és gumialkatrészek környékén. Magasnyomású mosóberendezés hiányában a tisztavizes tartályból a szivattyú által nyomott víz segítségével elvégezhető a külső tisztítás. Ha a szórókeret vagy a kijuttatóegység kerámiabetétes fúvókákkal van szerelve, akkor a fagykár ellen inkább szereljük ki, és száraz, fagymentes helyen tároljuk azokat.

Elektromos alkatrészek

A téli felkészítésnél ügyeljünk arra, hogy az elektromos egységek vezetékeinek csatlakozóit megvédjük a változó hőmérséklet és az évszakkal járó párásság során esetlegesen fellépő oxidációtól – hangsúlyozza az Agrárágazat szakírója. Farkas Imre javasolja: az elektromos csatlakozókat; a világítás és a szabályzó számítógép csatlakozóját fújjuk be kifejezetten az elektromos csatlakozókhoz való korróziógátló spray-vel. Az elektromos csatlakozókat úgy helyezzük el téli tároláskor, hogy közvetlenül vízzel ne érintkezhessenek. A keretrendszert mozgató hidraulikus munkahengerek hosszú tárolás során lehetőleg behúzott állapotban legyenek tárolva, de amennyiben ez nem lehetséges, úgy a munkahenger szárait kenőzsírral kenjük be, vagy szilikon spray-vel alaposan fújjuk be, így nem korrodálnak. Ugyanígy a munkahengerek rögzítőcsapjait is érdemes a zsírzópontokon kenőanyaggal feltölteni, mert így az esetleg bejutott víz kiszorításra kerül, és megelőzzük vele a korróziót.

(forrás: Agrárágazat)