fbpx

Csökkenő kőolaj árat már nem sürgős annyira gyorsan követni

Írta: Farkas Imre - 2024 február 05.

Bár a Brent ára már 77 dollárig csökkent vissza, de míg a felfelé emelkedő Brent olaj árat szuperszonikus sebességgel követte az üzemanyag hazai nagykereskedelmi ára, addig a csökkenő tendencia mindjárt nem érzékelhető olyan sebesen a hazai piaci árakon.

tankolás
Fordulat jöhet

A Holtankoljak.hu elemzése szerint a Brent típusú olaj ára közel 7%-ot esett a hét eleji szinthez képest, 83 dollárról egészen 77 dollárig esett vissza az ár. Ezt pedig tovább segíti az a tény is, hogy a forint visszaerősödött a dollárral szemben, már újra 355 forint körül mozog az árfolyam, ami egy hét alatt 1%-os erősödést jelent.

A fenti események is arra utalnak, hogy igen erős a világpiacon az olaj kínálat. Az USA gőzerővel növeli a kitermelést, az OPEC tagságból pedig kilépett Angola, aki nem akar részt venni a kitermelés visszafogásában. Illetve megjelent egy új olajország, Guyana is gyorsan növeli az olajkitermelést területein. Az oroszoknál a szankciók miatt felhalmozódó olajat Kína vásárolja fel, a helyzetre való tekintettel áron alul, ez némileg kiegyenlíti a kereslet-kínálati mutatót.

A jövő héten a hazai üzemanyag áraknak is reagálnia kell az olaj árának csökkenésére, akár két számjegyű csökkenésre is lehet majd számítani a hazai kutakon a hét közepén.

Szerdától még nem változnak a hazai üzemanyagárak a benzinkutakon. A benzin és gázolaj nagykereskedelmi ára is változatlan marad a hét közepén. Bár a Brent ára már 77 dollárig csökkent vissza, az árcsökkenésre még várni kell egy picit. Az átlagárakat tekintve az alábbiakat tapasztaljuk a magyar kutakon:

95-ös benzin: 603 Ft/liter

Gázolaj: 640 Ft/liter