fbpx

Bosch térhatás-érzékelő rendszer a munkabiztonság fokozásáért

Írta: Farkas Imre - 2024 február 05.

A Bosch mezőgazdasági technológiához készült moduláris térhatás-érzékelő rendszere speciálisan adaptált érzékelőrendszerekből áll, amelyek rugalmasan kombinálhatók az egyéni igények szerint.

A Bosch térhang-érzékelő rendszere ultrahangos és radarérzékelőket használ a tárgyfelismeréshez, a távolságméréshez és az ütközések elkerüléséhez. Míg az ultrahangos technológia a közeli hatótávolságra van optimalizálva, addig a radarrendszerek közeli és távoli megfigyelésre egyaránt alkalmasak. A térhatás-érzékelő rendszer így használható az ütközések figyelmeztetésére és elkerülésére, valamint távolságmérési célokra – például permetező szórókereteknél vagy szőlőszüreteknél. Az ilyen alkalmazásoknál a térhatás-érzékelő rendszer gondoskodik arról, hogy optimális távolságot tartsanak fenn a szüretelőkombájn és a szőlő között, vagy hogy a vezető időben értesítést kapjon az akadályokról, így elkerülhető az ütközés pl. permetezéskor. A nagy pontosságú objektum lokalizációnak köszönhetően a rendszer nem csak figyelmezteti a vezetőt, hanem más tárgyak pontos távolságát és helyzetét is megadja. Ez megkönnyíti például két gép párhuzamos működését.

Bosch OHW Agrár Multikamera
A nagy pontosságú objektum lokalizációnak köszönhetően a rendszer nem csak figyelmezteti a vezetőt, hanem más tárgyak pontos távolságát és helyzetét is megadja – fotó: https://www.bosch-mobility.com/

A Bosch többkamerás rendszere tökéletes kiegészítője az ultrahangos és radarérzékelőknek. Négy közeli kamerával teljes 360°-os rálátást biztosít a jármű körül. Ugyanezt a kameratechnológiát alkalmazva egy ütközésjelző rendszerrel bővíthető, amely értesíti a vezetőt a jármű kritikus környezetében lévő álló vagy mozgó tárgyakról.

Bosch ütközésvédő rendszer
Egy ütközésjelző rendszerrel bővíthető, amely értesíti a vezetőt a jármű kritikus környezetében lévő álló vagy mozgó tárgyakról – fotó: https://www.bosch-mobility.com/

A Bosch piacra dobta a 24 V-os ultrahangos érzékelőrendszer két változatát is a munkaterület közeli megfigyelésére. Bár mindkét 24 V-os rendszer azonos hardverrel rendelkezik, különbségek vannak az érzékelőadatok feldolgozása és így a különböző verziók funkcionális terjedelme tekintetében. Míg az alaprendszer egyszerűen egy adott akadály távolságát méri, addig a csúcskategóriás megoldás objektumok lokalizációját is tartalmazza.

A Bosch tavaly ősszel elnyerte a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG)„Systems & Components Trophy – Engineers’ Choice” díjjat az új off-highway térhatású érzékelő koncepciójáért.

Farkas Imre
Forrás: https://www.bosch-mobility.com/