fbpx

Väderstad: hatalmas kereslet, új termékek és új régiók

Írta: GÉPmax-2023/II. lapszám cikke - 2023 március 26.

Innovációs díj a Proceed-nek: mindent ezzel vetünk majd?

Az AGROmashEXPO-AgrárgépShow szakkiállításon több céget nem az eddig megszokott helyén találhattunk meg. Így volt ez a Vaderstad Kft.-vel is – Dr. Kalmár Tibor ügyvezetővel persze nemcsak az új pavilonnal kapcsolatos tapasztalatokról beszéltünk, hanem az újdonságokról, díjakról és kibővült feladatkörről is.

Dr. Kalmár Tibor
Dr. Kalmár Tibor ügyvezető, Vaderstad Kft.

– A pandémia után ez az első teljes kiállítás, végre itt vannak a legfontosabb hazai cégek a rendezvényen. Mik a tapasztalatai?

– Őszinte leszek: alapvetően mi nem szerettünk volna a B-csarnokba kerülni, mert a kiállítás normál vérkeringéséből úgy gondoltuk, kiesik, kevesebben fogják majd látogatni. De úgy látom, hogy a Hungexpo azon törekvése, hogy a látogatókat megfelelően irányítva elérjék, hogy ezt a csarnokot is nagy számban meglátogassák, teljesült. Megtalálnak bennünket a partnerek – egyelőre még arra sem volt időm, hogy a többi pavilont megnézzem.

– Milyen a gazdák hangulata, hogyan látják az előttük álló szezont?

– Kevesebb a potenciális érdeklődő most itt, ez alapvetően a gabonapiacon érződő jelentős kihívásoknak tudható be, amire sokan panaszkodnak. Aratáskor sokkal jobbak voltak a felvásárlási árak, mint most. A csapadékhelyzet azonban jóval biztatóbb, mint egy éve ilyenkor volt, bár még mindig vannak olyan részek például Békésben, Csongrádban, ahol még kellene utánpótlás. Az őszi vetések alapvetően jól néznek ki – pár tényező tehát óvatos optimizmusra ad okot.

– Visszatérve a kiállításra: mivel várták az érdeklődőket?

– A bemutatott gépek között az első a kiállítás Innovációs Díjával kitüntetett Proceed, amit most láthat először a hazai nagyközönség. Ez a gép abban hoz teljesen új minőséget a piacra, hogy szemenként képes gabonát vetni. Hiába vetnek a gazdák ugyanis a legmodernebb gabonavetőgépekkel, akár a mi gyártmányainkkal is, azoknál soron belül nem egyenletes a tőtáv. A szemenkénti vetőgép más elven dolgozik, így a Proceed ugyanolyan háromdimenziós pontosságot ígér, mint a Tempo. Nem véletlen ez, hiszen a soregységeken a Tempo vetőgépeknél már jól ismert Grillstring adagolókat látjuk. A Proceed központi magfeltöltéssel rendelkezik, így gyorsabb feltölteni a központi tartályt, mint a soronkénti kicsiket. A Tempo szemenkénti vetőgépeken már két éve létezik ez a megoldás, ezt kapta meg a Proceed is. Itt egy 6 méteres gép van kiállítva, ez 24 sorban vet gabonát, 12 sorban szóját, cukorrépát, repcét, és 8 sorban kukoricát, napraforgót.

– Mit nyerhet egy gazda a használatával?

– Hihetetlenül egyenletes kelést. Mind a tőtávot, mind a vetésmélységet, mind a sorvégek kizárását tekintve nagyon pontosan működik. Az eddigi kísérletek alapján használatával robbanásszerűen, a gabonavetőgépekkel vetetteknél 2–3 nappal korábban indul a kelés. Nagyon erőteljes a gyökérfejlődés, végig erőteljes az állományfejlődés, és az biztos, hogy kevesebb vetőmag elég ugyanahhoz a terméshez. Ezt tavaly provokatívan teszteltük igen alacsony, 60–70 szem/m2 dózissal hibridbúzában – a hagyományos 450-500 mag/m2-hez képest. A Proceed mindenre alkalmas – a gyár azt ígéri, hogy az összes gazdasági növényt ezzel az egy vetőgéppel el lehet majd vetni.

– Milyen további gépek találhatók a standon?

– A másik újdonság az újgenerációs Carrier XT rövidtárcsa. Az az újdonsága, hogy a gerendelye elforgatható, ezáltal a gerendelyen lévő tárcsák munkamélységét menet közben lehet állítani. 4, 5, 6,25-ös változatok vannak belőle, többféle tömörítőhenger-sorral. Mellső művelőeszközként simító vagy CrossCutter forgókéses henger is kapcsolható hozzá. A Carrier XL modellből is már rendelhető a legnagyobb munkaszélességű, 725-ös típus. Hasonlóan idén tavasztól rendelhető az új, 12 m munkaszélességű Inspire gabonavetőgép, amelyből nyár elejétől már a kombiváltozat is elérhető lesz. Ez másfél méterenként szakaszolható – ha vetett területre érünk vele, akkor le tud kapcsolni szakaszokat, és nem kell félgépelzárást alkalmazni.

Az új Cultus HD-t – szállítási problémák miatt – sajnos nem tudtuk kiállítani az AgrárgépShown. Az alapművelésre is kiválóan alkalmas változat teljesen újratervezett kapasorral, függesztett kivitelben készül.

– Milyen átfutási időkkel kell egy beruházásnál gondolkodni a partnereknek? A gyár kapacitása mennyire van kihasználva?

– 2023-ban korlátozottan még tudunk pár géptípust szállítani, de például nagy munkaszélességű pneumatikus gabonavetőgépet már nem, se Spiritet, se Rapidot, emellett a talajművelőkből sem tudunk se TopDownt, se Opust, se Cultust biztosítani. Rövidtárcsát, magágykészítőt, kisebb gabonavetőgépet – 3-4 méteres mechanikusat –, bizonyos hengereket még lehet idénre rendelni. Tempo vetőgépet is tudunk 2023 őszére hozni. Aki 2024-ben szeretne új munkagéppel dolgozni, annak most rendelnie kell. Persze nem tudjuk, hogy meddig tart ez a most érzékelhető boom, de most egy a 6-7 hónap körüli szállítási határidők tűnnek reálisnak.

ÚJ FELADATOK KÖZÉPEURÓPÁBAN

– Új feladatokat is kapott ön és hazai csapat egy része is. Mit érdemes erről tudni?

– A Väderstadon belül a kereskedelmi és marketingstruktúra átalakul. Hat régiót hozott létre a vállalat, egyet a tengerentúlon, egyet Skandináviában, Nyugat-Európában, Kelet-Európában, valamint a Baltikum és a volt szovjet tagköztársaságok területén, továbbá egyet a fejlődő piacokon. A közép-európai régió vezetését kaptam meg, amely hazánkon kívül a környező országokat tartalmazza. Emellett maradok a magyar és a szerb leányvállalat ügyvezetője is – lesz tehát feladat bőven. Ezzel az átszervezéssel a gyár közelebb szeretne kerülni a piacokhoz, a gazdákhoz. Nagy döntési szabadsággal fogják felruházni a régiókat, amelyek, ha nem is élnek teljesen önálló életet, de az a cél, hogy a piaci igényeknek megfelelően, jelentős rugalmassággal tudjuk a folyamatokat kialakítani, gyorsabban döntsünk, és nagyobb beleszólást kapjunk a stratégiai tervezésbe.

Emellett sokkal fontosabb, hogy szervezetfejlesztés is tartozik a dologhoz. Itt vagyunk egymás mellett, és sokszor alig tudunk egymásról valamit… Úgy látjuk, hogy rengeteg tartalék van ezekben a kapcsolatokban: átadni egymásnak a tapasztalatokat.

– Milyen pluszfeladatokat ad ez a projekt önnek?

– Sokat kell majd utazni, mert ezeket a feladatokat nem lehet egy irodából levezényelni. A hazai feladatok egy részét átadom a kollégáimnak, de helyette kapok is bőven. A régióban pedig dolgozik majd egy régiós csapat, amelynek tagja lesz egy marketingért felelős kolléga, egy aftermarket szakember az alkatrész–szerviz-területen, egy business support manager, aki az importőrökkel tartja a kapcsolatot, és az értékesítési számokért, előrejelzésekért felelős. Lesz még mellettünk egy termékfelelős is, aki a marketingessel együtt az új termékek bevezetéséért, valamint az ehhez kapcsolódó promóciók kidolgozásáért lesz felelős.

– Ez a megbízatás nagy valószínűséggel az elmúlt évek itthoni eredményének elismerését is jelentheti.

– Igen, lehet ilyen része, de fontos tudni, hogy ehhez Magyarországon is egy teljes csapat kellett. A direktértékesítő modell nem minden piacon életképes. Olyan kollégák kellenek hozzá, akik ezt képesek működtetni. A szezonban bizony nincs hétvége, rengeteg kérdés fut be telefonon is – nem lehet kikapcsolni. Az sem természetes mindenhol, hogy egy értékesítő kolléga, ha kell, munkaruhát ölt, és segít beüzemelni a gépet, oktatja a gépkezelőket. A gépek összeszerelése kemény fizikai munka is, egy 12 soros Tempo vetőgép összerakása például 4 embernek másfél napos elfoglaltságot ad. Jó szakembereket nem egyszerű találni. A Väderstad magyar leányvállalatának sikerült – büszke vagyok a csapatra!

Szerző: Fodor Mihály