fbpx

Vezető hírek

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 14.

Fekete varázs

DEUTZ-FAHR 9340 TTV WARRIOR & 7250 TTV WARRIOR

2015 óta láthatók a földeken és az utakon a feketére lakkozott limitált kiadású különleges Warrior modellek. A technológia, a design és a minőség iránt legnagyobb igényeket támasztó mezőgazdasági vállalatok számára hozták létre ezeket a traktorokat. A 2017. évi Agritechnica kiállításon a Deutz-Fahr két új Warrior modellt mutatott be a jelenlegi 9 és 7 nagytraktor sorozatból: a 336 lóerős 9340 TTV modellt és 246 LE maximális teljesítményű 7250 TTV modellt. A két traktor a ragyogó fekete különleges lakkozásával, a Warrior felirattal és a nemesacél bevonatú kipufogócsővéggel tűnik fel. A szériafelszereltség mellett – ide tartoznak pl. a jól ismert Deutz-motorok, valamint a fokozatmentes TTV sebességváltók – további különleges felszereltség is jellemző rájuk: a Warrior lámpacsomag, az Evolution Active komfort vezetőülés és egy klímaautomatika. A 7250 TTV Warrior ezenkívül hátul még dupla üvegezéssel van ellátva, és a hátsó sárvédő külső vezérlőpanelt is tartalmaz. Ráadásul a garanciát is meghosszabbították három évre.

Kitüntetett design

Nyert: a Manitou Párizsban megkapta az „Étoile du Design Made in France” díjat. ez a kitüntetés, amit az APCI (Ipari fejlesztést Támogató Ügynökség) ítél oda, a Design és F&e-team munkáját méltatja, amellyel az új teleszkópos rakodó modelleket ergonómiai és funkcionális szempontból jobb kialakításúvá tette. A 30 fős zsűri különösen a „rabló” formájú megjelenéstől és az éles ívektől volt elragadtatva, amelyek a teleszkópos rakodónak bizonyos mértékű erőt és agresszivitást kölcsönöznek. A több mint 100 000 óra fejlesztési munkát maguk mögött tudó modellek több mint 160 versenytársat kényszerítettek maguk mögé.

Nagyobb kerekesrakodómodellek

WEIDEMANN 9080 (T)

A Weidemann cég az Agritechnica kiállításon nagyobb kerekesrakodó-modelleket mutatott be. Ezzel a vállalat teljesítette a nagyobb rakodási teljesítményre irányuló kívánságokat. A 9080 modell „kimagaslik” a mezőnyből a 4,26 m átrakodási magasságával. A billenő terhelése lapáttal 5 290 kg. 2018 végén még egy 9080 T teleszkópos rakodót fognak piacra dobni, 11,2 t össztömeggel. A rakodót a Kramer állítja össze, és ott is kapható lesz – itt a KL60.8 jelzés a szürke–zöld színösszeállítást jelöli. 

A szántóföldön és a közúton egyaránt sokoldalú

NOKIAN CONCEPT TYRE

A finn gumiabroncsgyártó Nokian Tyres cég egy új gumiabroncsot mutatott be az Agritechnica kiállításon. A Concept Tyre modell különösen olyan mezőgazdasági vontatókhoz használható, amelyek a közúton és a szántóföldön egyaránt sokat közlekednek. A gumiabroncsok egyesítik magukban a nagy vonóerőt és a hosszú élettartamot, ami nagy költséghatékonyságot jelent. A gumiabroncs így különösen sokoldalúvá teszi a vontatókat, amelyek építőipari használatra is alkalmasak. A vezetési komfortot a végigfutó összekötő elem javítja.

Profi , 8-szoros terhelés alatt kapcsolható váltóval

STEYR PROFI

A Steyr Profi traktorcsalád új sebességváltót kap: ez az S-Control 8. Három csoportban összesen 24 fokozat és 8 terhelés alatt kapcsolható fokozat áll a felhasználók rendelkezésére. Emellett számos automatikus funkció is megtalálható a gépeken. A Profi 6145 CVT egy új topmodell a Profi CVT sorozatban – ami a Profi 4145 CVT modellhez hasonlóan 145 lóerős, de hat hengeres. A Quick Turn II ráadásul össze tudja hangolni a kormányáttételt, ami kényelmesebbé teszi a homlokrakodóval végzett munkákat. Ezenkívül még egy új homlokrakodó joystick is rendelkezésre áll.

Optimális keverés és aprítás

KERNER HELIX & X-CUT SOLO


A Kerner több újdonságot is felvett a termékprogramjába. Új a Helix rövidtárcsás borona, ami szimmetrikus tárcsaelrendezésű, és 560 mm-es tárcsákkal dolgozik. A bevezető modellek 3,0; 4,5; valamint 5,5 m szélességben kaphatók. Az X-Cut solo a növényi maradványok aprítását végzi. Késes hengerrel és aprítótárcsával egyaránt rendelkezik, amelyek a növényeket rövid darabolási hosszal aprítják.

Átalakítva

ROSTSELMASH TORUM 770

A Rostselmash a 2017. évi Agritechnica vásáron mutatta be az átalakított rotoros kombájnját, a Torum 770 modellt. A gépet 520 lóerős, 6 hengeres Cummins motor hajtja, ami megfelel a Tier 4 final károsanyag-kibocsátási norma előírásainak. A rotor átmérője 762 mm, hosszúsága 3,20 m. A teljes cséplőfelület nagysága kb. 5,2 m2. A kombájn különlegessége az ARS cséplőtechnika, amelynél a rotorkosár aktívan forog. A magtartály 12 300 literes, és 120 l/min teljesítménnyel üríthető ki. A szalma megfelelő elosztását a szalmaszecskázó elektromosan állítható vezetőlemezei biztosítják. Adapterként Power-Stream, repce, flexibilis és Draper vágószerkezeteket kínálnak, 7 vagy 9 méteres munkaszélességben. Igény szerint választható összkerék-meghajtás, kamerák, átfolyási mennyiséget mérő szenzor és automata kormányrendszer.

Könnyen vontatható és üzemanyag-takarékos

WALLNER TANDEM késes henger

A Wallner a köztes növények aprítására és üzemanyag-takarékos tarlóhántásra alkalmazható, könnyen vontatható késes hengert mutatott be. 2,5; 3,0; 4,5, valamint 6,0 m munkaszélességben kapható. Oldalanként egy jobbra és egy balra forgó késes henger van beépítve, hengerenként 8 késsel. A henger hátul és frontálisan egyaránt felfüggeszthető.

Nagyobb teljesítményű új modell

NEW HOLLAND FR920

A New Holland Hannoverben mutatta be az új FR920 járvaszecskázóját. Egy új FPT V20-as motor V8-Biturbo változatban akár 911 LE szolgáltatására is képes. A maximális forgatónyomaték értéke a New Holland adatai szerint 4 095 Nm – mintegy 44%-os forgatónyomaték növekedés mellett. A behordó szerkezeten is javítottak, és a gép behordó csatornája most 12,5%-kal nagyobb. Ezenkívül megerősítették a hajtásláncot. A HydroLoc technika gondoskodik a változatlan aprítási hosszról, míg az ActiveLoc rendszer a szecskázási hosszt összehangolja a nedvességtartalommal. A standard szemroppantó henger mellett DuraCracker és DuraShredder változat is kapható. Az új, 9 m széles kukoricaadapter hat nagyméretű dobbal rendelkezik.

Gyakorlatias formatervezés

DIECI VEZETŐFÜLKÉK

Az Agritechnica kiállításon a Dieci egy új vezetőfülke koncepciót mutatott be, amelyet a neves dizájn-szakember, Giugiaro tervezett. A vezetőfülkében most Soft Touch bevonatokat alkalmaznak, amelyek kellemes tapintásúak, és megfelelően erős szerkezetűek. Az ízléses színek hozzájárulnak a világos belső tér kialakításához. Az irányváltó kapcsolót a botkormányba építették be. Egy 7 coll méretű kijelző minden adatot biztosít a vezetőnek a kormányzáshoz. Minden kapcsoló háttérvilágítással rendelkezik, és ergonómiai szempontból megfelelő elrendezésű.

Vonalvezetés

CLAAS DIVERSE



A Claas új Terra Trac futóművei ezentúl a Claas Jaguarhoz is rendelhetők. A tábla végi fordulónál a középső futógörgő párt a rendszer lefelé nyomja, így az elöl haladó terelőgörgő megemelkedik. Az elsősorban zöldterületen jelentkező nyíró hatások így csökkenthetők. A technika még tesztelés alatt áll, éppúgy, mint a Terra Trac az Axion 900 esetében. A Claas új Scorpion teleszkópos rakodójának fejlesztése a Liebherr együttműködésével történt. Összesen hét modell áll rendelkezésre, 3,2–5,6 t maximális emelőerővel és 6,13–9,75 m emelési magassággal. A Deutz motor teljesítménye 136–156 LE, a hajtómű hidrosztatikus, Varipower vagy Varipower Plus változatban. A Claas mostantól kerekes rakodókat is kínál. A Torion modellt szintén a Liebherr céggel együttműködve fejlesztették. Gyorstesztünket lapunkban olvashatják.

Új sorozat & nagy változások

DEUTZ-FAHR 6 & C9300 SOROZAT

A Deutz-Fahr további hat modellel bővíti 6-os sorozatát. A 6120, 6130 és 6140 modelleket 3,6 l hengerűrtartalmú, 4 hengeres Deutz motor hajtja, amelynek teljesítménye 126–146 LE. Az ügyfelek választhatnak fokozatmentes TTV sebességváltót, vagy manuálisan kapcsolható 5 fokozatú Power-Shift váltót 30 előre-, ill. hátrameneti fokozattal. A hidraulika berendezésekhez 90 l/min OpenCenter hidraulika-rendszer, vagy 120 l/min Load-Sensing szivattyú választható – mechanikus vagy elektrohidraulikus kihelyezett hidraulikacsatlakozásokkal. Az 5 coll méretű InfoCenterPro mutatja az üzemelés szempontjából fontos információkat. A Deutz-Fahr C9300-kombájnsorozatát átalakították. A vezetőfülke és a Commander Stick vezérlés új formát kapott, kényelmesebb és még inkább felhasználóbarát lett. A kidobólemez új kialakítása következtében javult a keresztirányú eloszlás. Emellett 10 500 literre növekedett a magtartály mérete, és a tartály ürítési sebessége 120 l/min értékre emelkedett. Cséplőszerkezetként a jól bevált három dobos MaxiCrop cséplőszerkezetet vették át.

25%-kal nagyobb felfekvő felület

VREDESTEIN TRAXION OPTIMALL

A Vredestein új Traxion Optimall gumiabroncs modellje az Agritechnica kiállításon mutatkozott be. A fejlesztés során a traktorgyártó cégek és a bérvállalkozók véleményét egyaránt fi gyelembe vették. A gumiabroncsok felfekvő felülete az eddigi VF- és IF-gumiabroncsokhoz képest 15, ill. 25%-kal növekedett. Ez jelentős mértékben kíméli a talajt, és növeli a vonóerőt.

Kompakt és univerzális

VERVAET HYDRI TRIKE

A holland Vervaet mezőgazdasági gépgyártó cég mostantól egy kisebb, kompakt univerzális műtrágyaszórót kínál, amely különféle műtrágyák kijuttatására alkalmas. A Trike modellben 480 lóerős DAF Paccar MX355 motor dolgozik. A maximális töltési mennyiség 16 t. A gép emellett alacsony súlyponttal rendelkezik. A tervezett kijuttatási mennyiség és a kijuttatandó anyag sűrűségének megadása után a műtrágyaszóró beállítása teljesen automatikus. Alapkivitelben mérleg is tartozik a műtrágyaszóróhoz.

Omega dizájn

TRELLEBORG PNEUTRAC

A Trelleborg a Mitas PneuTrac alapján kifejlesztette a mezőgazdasági gumiabroncsok új generációját. A PneuTrac sorozat új gumiabroncs modelljei a Trelleborg radiál abroncsok előnyeit ötvözik a vontatási szempontból erős, nagy futófelülettel. Az oldalfal Omega kialakítása javítja a váz terhelhetőségét, ugyanakkor nagyobb rugalmasságot és szélesebb felfekvő felületet kínál.

Holmer trágyaszóró felépítmény

ANNABURGER TRÁGYASZÓRÓ

Az Agritechnika kiállításon az Annaburger egy új univerzális trágyaszóró felépítményt mutatott be a Holmer Terra Variant 585 modellhez. A trágyaszóró 17,4 köbméteres raktérfogatú, és a felépítmény falai kopásálló acélból készültek. A szórószerkezet két 53 cm átmérőjű, horizontális bontó hengerpárból áll. A két, 1,13 m nagyságú röpítő tányér 6 állítható kidobó egységet tartalmaz. A pontos adagolás érdekében 1,30 m nyílásszélességű adagoló tolólappal és mérleggel van ellátva. Központi kenéssel rendelkezik.

Újdonság a gazdasági udvarban és a műhelyben

Kärcher: a középkategóriás hidegvizes magasnyomású mosóberendezések új generációja elsősorban mezőgazdasági használatra alkalmas. A moduláris felépítésnek és a jó minőségű anyagoknak köszönhetően a készülékek erősebbek és hosszabb élettartamúak lettek. A Kärcher most egy kihúzható toló fogantyúval és könnyen guruló kerekekkel rendelkező mobil standard készüléket, valamint egy helyhez kötött falra szerelhető változatot kínál. Mindkét változatban egy nagy bemeneti szűrő és automatikus nyomásmentesítő rendszer védi a szivattyú elemeit. Az új magasnyomású tisztító teljesítménykategóriája 650 és 800 l/min között mozog, 140–180 bar munkavégzési nyomás mellett.

Páratlan szélesség

SIP 1500 T

A nagy területek kaszálására tervezett SIP 1500 T modell a Silvercut Disc 340 F S-Flow kaszával kombinálva kivételes, 14,55 m-es munkaszélességet kínál. Ahhoz, hogy ezt elérjék, hátra 4 db 3,25 m vágásszélességű kaszát szereltek fel. Opcionálisan kapható hozzá ujjas, ill. hengeres szársértő. Az üres tömege közel 9 t. Ennek megfelelően a teljesítményigény sík területen legalább 350 LE. A jövő évi piaci bevezetéskor kapható lesz egy kisszériás öt egységből álló változat is.

Enyhe frissítés

MASSEY FERGUSON S sorozat

A 6700 S sorozat után az 5700–8700 sorozatoknál, vagyis a 95–400 LE közötti kategóriába tartozó összes traktor esetében is megjelenik az „S”-változat. Az új S-modelleknél változott a motorháztető kialakítása, valamint új tartórész világítást és fényszórókat kaptak. A vezetőfülkében is optikai modernizálás történt. Az S-változat különlegessége, hogy minden traktor felszerelhető a Fieldstar 5-ISOBUS terminállal.

Új külső

ZETOR HORTUS & MAJOR

A cseh gyártó az Agritechnica kiállításon két új sorozatot mutatott be: az Utilix (HT 45 & HT 55), valamint a Hortus (CL 65 & HL 65) sorozatot. A 40–70 lóerős kompakt traktorokat a gyártó elsősorban kertészeteknek és hobbi gaz dál ko dók nak kínálja. A motorháztető alatt 2,6 és 2,8 literes, négyhengeres Caterpillar, ill. Perkins (Utilix), valamint 2,9 literes négyhengeres Deutz (Hortus) motor dolgozik, amelyeknél az erőátvitelre 3 fokozatú hidrosztatikus egység (Utilix), ill. 24/24 fokozatú sebességváltó (Hortus) szolgál. A traktor 2018 első negyedévétől lesz kapható. Ezenkívül a Major 80 modell is új megjelenési formát kap. 2018-tól a Proxima kivételével minden Zetor traktor négy nedves tárcsafékes új fékrendszert kap.

Szélesebb és nagyobb átömlés

GÜTTLER MAYOR 770 & SUPER MAXX BIO VÁLTOZAT


A Güttler újdonságokat vesz fel a programjába. A Mayor vontatott henger nagyobb, 7,7 m-es munkaszélességben kapható. A prizmacsúcsos henger zöldterületek, a fű bokrosodásának elősegítésére és a szántóföldön magágykészítésre egyaránt alkalmas. A Super Maxx szántóföldi kultivátor bio változatban a szokásos 5 gerendely helyett 7 gerendellyel kapható. Mivel a húzástávolság 13 cm marad, az átömlés rendkívüli mértékben növekszik, így már a hosszú szalmaszálak sem okozhatnak problémát.

Nagyágyú

IMANTS 58-AS SOROZAT

Az Imants az Agritechnicán bemutatta az új „58-as ásógép sorozatát”, amelyet laza és középkötött vályogtalajokra fejlesztett ki. A gépet új technológiák teszik még hatékonyabbá, ilyen pl. a bilaterális független lánchajtás, vagy a munkavégzési sebesség dinamikus vezérlése. Emellett az ásógép felszerelhető az Imants eszközhordozó gépeire, így mélylazítóval kombinálva is alkalmazható.

Középpontban a kényelem

KVERNELAND IXTRACK T3

A Kverneland az Agritechnica kiállításon mutatta be az új iXtrack T3 függesztett permetezőgépét. A fejlesztés középpontjában a csúcstechnológiás elektronikához kapcsolódó kompakt megjelenési forma állt, így rendelhető pl. GEOLIFT funkció, ami GNSS adatok alapján tudja vezérelni a táblavégi forduló folyamatait. A permetezőgép teljes mértékben ISOBUS-kompatibilis.

Section Control ekékhez

KUHN SMART PLOUGHING

Hannoverben a Kuhn a „Smart Ploughing” újdonságot mutatta be. A rendszer lehetővé teszi minden egyes eketest pontos és automatikus kiemelését és visszahelyezését a forduló pontosan ugyanazon pontján. A vezérlés teljesen automatikusan GNSS-jelek segítségével történik. A keresztirányú szántást ez rendkívül nagymértékben megkönnyíti, mivel nincsenek barázdák.

Mindig tökéletes magágy

VÄDERSTAD FEROX

A Väderstad Ferox 500–900 új könnyű szántóföldi kultivátor alkalmas arra, hogy szinte bármilyen körülmények között tökéletes magágyat készítsen. Az alapkivitelben elöl elhelyezett CrossBoard gondoskodik a talaj megfelelő elegyengetéséről. Ezt követi egy 5 vagy 6 gerendelyes, rugós fogakkal ellátott egység, ami a szármaradványok egyenletes eloszlását biztosítja. Hátul egy egyengető pálcasor porhanyítja még egyszer a talajt. A mélységtartásról több támkerékpár gondoskodik. 

Forgatás és haladás

PAUL NUTZFAHRZEUGE GMBH

FORGATHATÓ VEZETŐFÜLKE

A haszongépjárművekkel foglalkozó Paul Nutzfahrzeuge GmbH bemutatott egy 200 fokban forgatható vezetőfülkével rendelkező traktort. A mechanizmus a vezetőfülke már meglévő függesztési pontjain keresztül rögzíthető. Csupán a hidraulika- és az elektromos vezetékeket kell megfelelően módosítani. A rendszer egy billenőkapcsolóval aktiválható. Ehhez a vezetőfülke 35 cm-rel megemelkedik, és 75 cm-t hátramegy. A külön elhelyezkedő vezérlőegységen ezután joystick segítségével megadható a vezetőfülke tetszőleges elfordulása.

Nagyobb hatékonyság

BRIX STRAWMAX-PRO

A Brix szalmaterítő pálcasor kínálatát bővíti. Az eddig elérhető típusok mellett 9 m-es modell is kapható lesz. Az új StraxMax-Pro modellen öt sorban 60 db, 16 mm átmérőjű duplaujjas pálca található. A húzótávolság így csak 6 cm. A teljesítményigény 240 lóerőnél kezdődik, ha 16 ha/h területi teljesítményt szeretnénk elérni.

Nagyobb szélesség és rugalmasság

PÖTTINGER TERRADISC 10001T & MULTILINE

A Pöttinger cég által gyártott Terradisc 10001 T vontatott rövidtárcsás borona 10 m munkaszélességű. A 11,5 tonnás munkagépen 80 db 580 mm átmérőjű tárcsa helyezkedik el. A tárcsák közötti távolság így 125 mm. A sortávolság 75 cm-es keretmagasság mellett 90 cm. A javasolt vontatási teljesítmény legalább 360 LE. Opcionálisan kapható többféle tömörítőhenger, légfék és ISOBUS eszközvezérlés. A Pöttinger új típusú Multiline koncepcióját is bemutatta. Ez a mulcsvetésre alkalmas rendszer egyesíti a Terradisc rövidtárcsás boronát, vagy a Synkro szántóföldi kultivátort a pneumatikus Aerosem ADD, vagy a mechanikus Vitasem ADD vetőgéppel. Mivel az eszközök csak a hengernél vannak összekötve a vetőgép standard tartóján keresztül, nehézség nélkül külön-külön is alkalmazhatók. Az alsó függesztőkarok kereszttartóján keresztül függeszthető a munkagép a traktorra. A kiemelés a tömörítő keréksoron keresztül kétkörös munkahengerrel történik. A keréksor tömöríti viszsza a vetett sorokat is. A maximális hasmagasság kiemelt állapotban 27 cm. Közúti szállításhoz a Multiline tömörítő keréksora légfékkel rendelkezik. A modellek három, vagy négy méteres munkaszélességben kaphatók.

DLG-téli konferencia

2018. 02. 20–02. 21. Münster

A DLG téli konferenciájának témája ebben az évben: „A digitális gazdaság – az esélyek tényleges kihasználása”. Az érdeklődők jelentkezését az alábbi címen várjuk: http://www.dig.org