fbpx

Itt az újabb fájdalmas üzemanyag-áremelés

Írta: Farkas Imre - 2024 április 09.

Nincs megállás az olaj jegyzési árában, a Brent esetében már 90 dollár körüli árszintet is hozott április első hete. Így nem meglepő, hogy a hazai árak is nyomban követik.

A holtankoljak.hu heti előrejelzésében kitért arra, hogy a múlt héten közel 3%-ot emelkedett a hordónkénti olaj ára, a 87 dolláros szintről 89,7 dollárig emelkedett az árfolyam mostanra. Ez az emelkedés az elemzőket is meglepte, hiszen sokan inkább oldalazó mozgásra számítottak az olajpiacon. Ha a befektetők, a trendet sejtve belevesznek az emelkedésbe, akkor sajnos további áremelkedésre lehet számítani.

Még szerencse, hogy a forint a múlt héten erősödött a dollárral szemben, 360 forintos szint alá csökkent az árfolyam, ami egy hét alatt 1,5 %-os erősödést jelent a forint árfolyamát tekintve.

Ez némileg kompenzálhatja az üzemanyagár emelkedés mértékét, de ettől még számíthatunk kisebb korrekcióra, néhány forintos áremelkedésre a benzin és a gázolaj esetében is.   

Így nem meglepő, hogy szerdától tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak, a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 6 forinttal fizetnek majd többet a kutak a nagykereskedőjüknek. A múlt heti árváltozás eltérően zajlott le a kutakon, melynek következtében a benzin átlagára alacsonyabb a vártnál jelenleg (641 Ft/liter), így a szerdától érvényes árváltozást követően az átlagárak az alábbiak szerint alakulhatnak:

95-ös benzin: 644 Ft/liter

Gázolaj: 658 Ft/liter

tankolás
Ne várjunk szerdáig a tankolással!