fbpx

Szinte már tradicionálisan KRONE bálázót vásárolunk

Írta: GÉPmax-2024/II. lapszám cikke - 2024 április 10.

Öreg Péter és felesége húsmarhatartással foglalkozik, és az állatok takarmányát saját területeiken állítják elő. Fontos számukra, hogy megbízható, precíz gépekkel dolgozzanak: bálázó tekintetében az elvárásaiknak legmegfelelőbbet a KRONE-ban találták meg, amelyből már hármat vásároltak.

Öreg Péter
Öreg Péter a Krone Comprima F 155 XC hengeres bálázóval

AZ ÁLLATOK TAKARMÁNYIGÉNYÉHEZ IGAZÍTOTTUK A VETÉSSZERKEZETET

Öreg Péter jelentős tapasztalattal rendelkezik a KRONE bálázók tekintetében, ezért is kértük őt fel egy beszélgetésre, amelyben főként a 2019-ben megvásárolt Comprimáról kérdeztük. Előtte azonban egy rövid bemutatkozásra kértük meg.

– Édesapám a rendszerváltás után kezdett állattartással, valamint szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozni, én a főiskola elvégzése után, 2002-ben csatlakoztam hozzá.

2016-ban ő nyugdíjba vonult, azóta pedig feleségemmel közösen visszük a gazdaságot, mindketten felsőfokú agrárvégzettséggel rendelkezünk. A feleségem falugazdász, így a papírmunkáért ő a felelős, a fizikai munkáért pedig én. Fiunk 15 éves múlt, és nagyon szeretnénk, ha majd ő is folytatná azt, amit édesapám elkezdett. Igyekszünk is kicsit ebbe az irányba terelgetni.

bálázógép
A KRONE Comprima bálázót azért választottuk, mert ez a gép szeletelőszerkezettel rendelhető

– Mi a vállalkozásuk fő ágazata?

– 2005 óta az állattenyésztés, azon belül a húsmarhatartás. Az állatállományban jelenleg 60 anyatehén, két tenyészbika, illetve a szaporulat található. 90 hektár szántón és mintegy 120 hektár rét-legelőn gazdálkodunk, ahol az állatok takarmányozása a cél. A vetésszerkezetet is ennek megfelelően alakítottuk ki: gabonát abraktakarmánynak, lucernát szénának, szenázsnak, szudáni füvet silónak termesztünk. Ezenkívül olajos magot, napraforgót, magcirkot, árpát és tritikálét is termelünk.

bálázógép
A gép karbantartása nagyon egyszerű, már csak azért is, mert minden fontos alkatrész jól hozzáférhető helyen található

EZ TÖBB MINT MÁRKAHŰSÉG

– A bálázáshoz harmadszor is a KRONE-ra esett a választásuk. A Comprima F 155 XC-t mikor vásárolták, és mi alapján döntöttek a Comprima mellett?

– Mivel a korábbi két KRONE-val rendkívül elégedettek voltunk, 2019-ben egyszerű volt a döntés, hiszen már egyfajta márkahűség is kialakult bennünk. Ugyan szétnéztünk a piacon, de akkor is ez tűnt a legjobb választásnak. Több, a környéken gazdálkodó ismerőstől hallottuk, hogy meghibásodott vagy leégett a bálázójuk, de egyik sem KRONE volt. Egy kicsit a biztonságot is választottuk ezzel a márkával.

A KRONE-n belül azért a Comprima mellett döntöttünk, mert ez a gép szeletelőszerkezettel rendelhető. Mi a szénát is szecskázzuk, mert az állat úgy szívesebben veszi fel. Ráadásul a szarvasmarhának rossz szokása, hogy a legyek miatt a hátára dobálja a szénát.

A KRONE bálázók rendkívül megbízhatóak, mindig számíthatunk a munkájukra. Nagyon ritkán hibásodnak meg, és kiváló a szervizhátterük. A VALKON 2007 Kft. igen felkészült szakembereit hajnaltól késő estig hívhatjuk. Ez kiemelt jelentőségű csúcsszezonban, amikor fontos, hogy a bálázógép ne essen ki a munkából. Főként a lucernánál lényeges, hogy akkor bálázzuk, amikor harmatos, ugyanis így jobb minőségű takarmányt készíthetünk, amit az állatok meg is hálálnak.

– A forgalmazóval mióta állnak kapcsolatban?

– 2010 körül ismertük meg a céget, amikor alkatrészért mentünk hozzájuk. Az elsőt még nem, de a második és harmadik KRONE bálázónkat már a VALKON 2007 Kft.-től vásároltuk. Számos gépet szereztünk még be tőlük. A jelenlegi gépparkunkból például két Valtra traktort, egy Regent TUCAN grubbert és egy KRONE EasyCut R 320-as fűkaszát.

NEM IGÉNYEL NAGY TELJESÍTMÉNYŰ ERŐGÉPET

– Évente hozzávetőlegesen hány darab bálát készítenek?

– Körülbelül 2000 szalmabálát, 700 lucernabálát és 300 gyepbálát. Szudáni fűből is több százat készítünk, valamint nagyjából 250 bála szenázst lucernából.

– Mekkora traktorral üzemeltetik a KRONE bálázót?

– Egy 155 lóerős Valtra T144-es traktorral. Azért ezt választottuk, mert ennél már nincs szükség az egyébként gyakori kuplungozásra bálázáskor: csak rálépek a fékpedálra. Akkor a tengelykapcsoló szétold, elindul a bálakötözés, majd engedhetem is ki a bálát a kamrából. Sokkal kevésbé megterhelő ezzel a munka.

bálázógép
A bálaátmérő fokozatonként állítható, és ez két csap áthelyezésével egy perc alatt elvégezhető

– Valóban igényli a 155 lóerős teljesítményt a KRONE Comprima F 155 XC?

– Nem. A katalógusa szerint 80-90 lóerő elegendő hozzá, habár, véleményem szerint a szecskázóval felszerelt Comprimához azért a 100-110 lóerő az ideális választás.

– A bálázást milyen betakarítási technológia előzi meg?

– Kaszálunk, rendsodrózunk. Rendterítőt nem használunk, anélkül is gyorsan szárad a rend.

KEVÉSBÉ KITETT AZ IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEKNEK

– A hevederes változókamrás helyett mi alapján választották a változtatható bálaátmérőjű fixkamrás változatot?

– Fő szempont volt, hogy minél kevesebbet kelljen éjszaka bálázni csak azért, hogy ne száradjon túl a rend. A nagy meleg miatti törekes szalmára ugyan több hálót kell tekerni, de legalább halad a munka. Sokkal hosszabb az a délelőtti időszak, amikor még dolgozhatunk a változtatható bálaátmérőjű fixkamrás Comprimával.

Emellett 2,1 méter széles a rendfelszedője. Szeletelőrotorral is felszerelt, ahol a három sorban elrendezett ujjaknak és a nagy átmérőnek köszönhetően sokkal hatékonyabban eszi az anyagot.

És ami még mellette szólt, hogy amikor sok bérmunkát vállaltunk, a gazdálkodók különböző méretű bálákat igényeltek. Egy 4 mázsa körüli 150-es bálát például kézzel esélytelen mozgatni. Szenázsnak is érdemes a kisebb, 125-ös bálaméretet választani, a tökéletesebb erjedés érdekében.

ELTÖMŐDÉS MIATT MÉGNEM KELLETT KISZÁLLNIA TRAKTORFÜLKÉBŐL

– Mennyire tartja pontosan a beállított bálatömörséget, és az hogyan állítható?

– A bálatömörség, a háló mennyisége és szinte minden egyéb a fülkéből, monitoron keresztül állítható. Csupán a bálaméret változtatásához kell kiszállni a traktorból. Ez fokozatonként állítható, és két csap áthelyezésével egy perc alatt elvégezhető. Ennél a műveletnél fontos, hogy ezután az értéket a monitoron is beállítsuk.

– A hengeres, hálós kötésű bálázók sarkalatos pontja a bálaszéleken lévő bálavállak fedése. – A KRONE Comprima esetében nincs ilyen probléma, az egység a bálaszélekig kiviszi a hálót.

– A bálaháló cseréje mennyire időt vesz igénybe?

– Ez sem bonyolult, hosszadalmas feladat, főként úgy, hogy mielőtt lefutna a háló, megállítom a kötözést. Ekkor az új bálahálót a helyére teszem, összekötöm a régivel, és újraindítom a kötést. És már folytathatom is a munkát –nem kell befűzni az újat.

bálaháló
Az új bálahálót a helyére tesszük, összekötjük a régivel, és újraindítjuk a kötést, így már folytatható is a munka

bálázógép
Használtan, még 6-7 évesen is jól tartja majd az árát

– Eltömődésgátlóval felszerelt a bálázógép?

– Igen, de nem jellemző, hogy használni kell. Esetleg a lucernában, ha előtte olyan régi fajta rendsodróval végezték a munkát, ami mintegy kötélszerűen összefonja az anyagot, és a táblavégi fordulónál buckát képez. Ott nagyobb munkasebesség esetén eltömődhet, és akkor a kardántengely leracsnizik.

Ilyenkor a teljes aprítódobház hidraulikusan lesüllyeszthető. Ehhez a vezérlőegységen a rendfelszedőről az aprítóra kell átkapcsolni: egy mágnesszelep segítségével a hidraulikakört átkapcsoljuk, a késdobot leengedjük, majd az eltömődés megszüntetése után visszaemeljük. Úgy még nem sikerült eldugítanom, hogy ki kelljen szállni a traktorfülkéből, és kézzel legyek kénytelen elhárítani az eltömődést. Ezen is található kézi visszahajtó, de azt sem tudom, hol helyezte el a gyártó.

– Nem, bár mi külön nagy hangsúlyt fektetünk a karbantartásra. A legújabbon eddig csupán a láncokat cseréltettük le tavaly, de csak azért, mert a szervizes szakember azt javasolta, hogy ezt érdemes 3 évente elvégezni. A bálázógép egyetlen gyenge pontjának a kerékcsapágyak számítanak, amik nem zsírozhatók. A biztonság kedvéért ezeket évente, néhány ezer forintos költséggel kicseréljük, így ezzel sincs probléma.

A gép karbantartása nagyon egyszerű, már csak azért is, mert minden ilyen egység jól hozzáférhető helyen található. Naponta ellenőrizzük a kenőolaj mennyiségét, szükség esetén pótoljuk, és kétnaponta a kihelyezett pontokon zsírozzuk, de csak 3-4 nyomással. Ráadásul az automatikus lánckenés csökkenti a karbantartási időt.

A bálázógépeket 6-7 évente cseréljük. És egyáltalán nem azért, mert már nem olyan megbízhatóan dolgoznak. Ráadásul még akkor is jó áron eladhatók.

Csomor Zsolt