fbpx

A Krone új szálastakarmánybetakarítási fejlesztései

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 szeptember 28.

A közelmúltban egy szántóföldi bemutató keretén belül vonultatta fel a Krone az új, szálastakarmány-betakarításhoz kialakított gépeit és az ezekhez kapcsolódó digitális megoldásait. Cikkünkben a gépújdonságokat ismertetjük, míg társlapunk, a MezőHír az utóbbi témával foglalkozik részletesen.

KRONE EASYCUT B 880 & B 1050: MAXIMÁLIS HATÉKONYSÁGÚ KASZÁLÁS

Az EasyCut B 880 CV/CR (Collect) és B 1050 CV (Collect) modellekkel a Krone új és rendkívül hatékony hármas kaszakombinációkat mutat be, melyek alapkivitelben szársértőkkel, opcionálisan pedig keresztirányú behordóegységekkel vannak felszerelve.

A teljesítmény tekintetében a Krone az EasyCut B 880 CV/CR (Collect) és B 1050 CV (Collect) sorozat új hármas kaszakombinációival még tovább bővíti felfelé a korábbi határokat. A cég saját gyártmányú 4 méteres frontkaszái kínálatához illeszkedve az EasyCut B 1050 CV (Collect) csúcsmodell 10,45 m maximális munkaszélességet tud elérni. Ugyanakkor a teleszkóposan kinyújtható karok optimális átfedést biztosítanak a frontkaszához képest, ami a lehető legtisztább vágást biztosítja. A rendkívüli hatékonyságon túlmenően az alapfelszereltséghez tartozó szársértők a rendképzéshez szükséges keresztirányú behordóegységekkel együtt tökéletes kombinációt eredményeznek. Az új EasyCut modellek rendkívül hatékonyan tudják kezelni a nagy tömegű takarmányokat, és a rövid betakarítási időszakok kihasználása érdekében jelentősen lerövidítik a szárítási folyamatot.

EasyCut
EasyCut B 1050 CV Collect

A kaszakombináció optimalizált hárompontos függesztőszerkezettel csatlakozik a traktorhoz. Az összes kasza alapfelszereltségéhez tartozik a teljes élettartamra kenéssel ellátott, teljesen körbehegesztett EasyCut kaszagerendely, a SafeCut, illetve a SmartCut rendszer és az integrált ütközésvédelem. A könnyű és új formatervezésű feszített védőponyvák messzire felhajthatók – ez megkönnyíti a szerszám nélküli pengecserét és a karbantartási munkákat. A szabadalmaztatott DuoGrip felfüggesztés és a traktor vezetőfülkéjéből könnyen állítható hidropneumatikus tehermentesítés a legnehezebb körülmények között is példaértékű talajkövetést biztosít.

Tiszta kaszálás változtatható átfedéssel

Az EasyCut B 880 CV/CR (Collect) esetében a tartókarok mechanikusan két pozícióba, 8,52 m vagy 8,72 m munkaszélességre állíthatók. Az EasyCut B 1050 CV (Collect) esetében még rugalmasabban változtatható a munkaszélesség: ez a hidraulikusan állítható teleszkópos tartókarok segítségével fokozatmentesen állítható 9,30 m és 10,45 m között. Az alkalmazott frontkasza munkaszélességétől függően az átfedés optimálisan az aktuális terepviszonyokhoz igazítható. Ez mindig tiszta vágást biztosít a lehető legnagyobb területi teljesítmény mellett!

Tökéletesen felszerelt – a gyors és veszteségmentes betakarításhoz

A többnyire rövid betakarítási időszakokban a zöldterületen eltöltött száradási idő lerövidítése szempontjából előnyös a szársértő használata. Az EasyCut B 1050 CV (Collect) és B 880 CV (Collect) a jól bevált V acél verőujjas szársértővel van felszerelve, amely 64 cm-es átmérőjével jelenleg a legnagyobb a piacon. A munkavégzés irányába előre fordított, edzett V alakú acél verőujjak intenzíven tárják fel a terményt, így lehetővé teszik a szárítási folyamat célzott irányítását. A verőujjak lengő felfüggesztésűek, ez biztosítja, hogy ki tudjanak térni, ha idegentest kerül az útjukba. A fordulatszám (600/900 fordulat/min), valamint a terelőlemez és az optimálisan elrendezett verőujjak közötti távolság állításával a feltárás az adott növényállományhoz igazítható – ez nemcsak egyszerű, de nagyon hatékony is.

Az EasyCut B 880 CR (Collect) kasza hengeres szársértővel is kapható, amely különösen ajánlott nagyobb levéltömeggel rendelkező állományokhoz, mint például a lucerna vagy a lóhere. Ebben az esetben két bordás, poliuretán profilhenger fordul egymásba, és zúzza szét a növényi szárakat anélkül, hogy az érzékeny levelekben kárt okozna. Ez az intenzív és egyben kíméletes feltárás minimálisra csökkenti a töredezésből adódó esetleges veszteségeket, így a lehető legjobb takarmányminőség megőrzését szolgálja. Ugyanez vonatkozik az alternatívaként kínált acélprofillal rendelkező M hengerekre is.

EasyCut
EasyCut B 880 CV Collect

Kaszálás, szársértés és rendképzésegy menetben

Az EasyCut B 880 CV/CR Collect és B 1050 CV Collect kaszakombinációk hidraulikus rendképző behordószalagokkal vannak felszerelve. Ezekkel a feltárt takarmány közvetlenül a kaszálás során rendre rakható – ami ideális kisebb takarmánymennyiségek esetén, valamint teljesnövény-szilázs, például zöldrozs betakarításához. A nagyon nagy méretű rendképző behordószalagok segítségével a lekaszált terményből egyetlen szabályos formájú rend képezhető. Szélessége egyszerűen és kényelmesen állítható a traktor vezetőfülkéjéből, a szalagsebességen keresztül, így a munka jól összehangolható a későbbiekben használt betakarítógépekkel. Az opcionálisan rendelhető rendképző gyorsító hengerek még pontosabb lehelyezést tesznek lehetővé, így különösen alkalmasak lejtős területeken végzett munkára.

A szalagok munka közben egyesével be- és kikapcsolhatók. Ily módon a rendképzésen kívül más lehelyezési módok is rendelkezésre állnak, mint például a tábla széleinek megtisztítása vagy az osztott szélességű leterítés. Utóbbi esetben a Collect modellek két menetben rakják le a terményt úgy, hogy egy Krone négyrotoros rendképző egy későbbi menetben kész rendet alakít ki belőle. Ez kíméli a gyepnemezt, valamint időt és üzemanyagot takarít meg. A még pontosabb lehelyezés érdekében az opcionális terelőponyvát és a hidraulikusan kiemelhető világítástartót is érdemes használni.

Alternatív megoldásként rendképző lehordócsigával – a Big Swath rendszer

Az EasyCut B 1050 CV esetében a rendképzés alternatív módon behordócsigákkal is történhet – ez az opció egyedülálló a hármas kaszakombinációknál. A jól bevált önjáró Krone BiG M szársértős kaszánál már ismert Big Swath rendszer esetében a 45 cm átmérőjű csigák a CV szársértő mögött helyezkednek el, veszteségmentes és kíméletes terményáramlást biztosítanak még nagy mennyiségű takarmány mellett is. Attól függően, hogy a csiga mögötti lemez nyitott vagy zárt állapotban van, történhet teljes szélességű és osztott szélességű leterítés vagy rendképzés. Ezek a funkciók kényelmesen kezelhetők a traktor vezetőfülkéjéből.

Egyszerű kezelés

A kaszakombinációk működtetésére többféle lehetőség kínálkozik. Az EasyCut B 880 CV/CR esetében a hidraulikus funkciók, mint például a kaszaegységek egyik vagy mindkét oldali felemelése, valamint a rendképző behordószalagok ki- és behajtása alapkivitelben az új Krone PreSelect segítségével elektromosan előre kiválaszthatók, majd a traktor vezérlőegységeinek működtetésével végrehajthatók. Az előválasztás történhet a PreSelect DS 50 vezérlőegységgel, vagy ha van ISOBUS-terminál, akkor a PreSelect Digital rendszerrel a kaszához csatlakoztatott vezetéken keresztül. A PreSelect Digital esetében lehetőség van arra, hogy a funkció előválasztása és a vezérlőegység működtetése a traktor ISOBUS-kompatibilis menetirányító karján keresztül történjen. Ily módon a traktor és a munkagép összes funkciója aktiválható anélkül, hogy az irányító személynek változtatnia kellene a keze pozícióját.

A felfelé fordítható kaszaegységek biztonságot nyújtanak a közúti közlekedésben, így a szállítási magasság 4 m alatt marad. Figyelmeztető táblák és LED-világítás biztosítja a jó láthatóságot. Éjszaka végzett kaszáláskor az opcionális LED-munkafényszórók nappali világosságot nyújtanak. A munka végeztével a kasza a hidraulikusan mozgatható, teleszkópos támasztólábak segítségével biztonságosan és helytakarékosan tárolható.

KRONE SWADRO TC 1570: VILÁGSZINTEN A LEGNAGYOBB NÉGYROTOROS RENDKÉPZŐ

Az egyedülálló V alakú vázkoncepcióval rendelkező új Krone Swadro TC 1570 nagy területi teljesítménye, rendkívül nyugodt járása és maximálisan könnyű kezelhetősége mindenkit lenyűgöz.

Az új Swadro TC 1570 modellel a Krone új mérföldkövet állít fel a négyrotoros rendképzők szegmensében. Az egyéb műszaki jellemzők mellett ez különösen a világ legnagyobb középrendképzőjéről, a Swadro TC 2000 modellről átvett, jól bevált V alakú vázkoncepciónak köszönhető. A váz a 15,70 méterig terjedő rugalmas munkaszélesség mellett rendkívül stabil és nyugodt járást biztosít a gépnek. Az új, áttekinthető és intuitív felhasználói felület segítségével a teljes gép egy ISOBUS-kompatibilis terminálon keresztül vagy ISOBUS-joystickkal kombinálva a traktor vezetőfülkéjéből kezelhető. Így még a legnehezebb körülmények között is mindig a legjobb rendképzési eredmény érhető el a Swadro TC 1570 modellel.

Maximális rugalmasság és stabilitás

A négyrotoros középrendképző munkaszélessége a V alakú tartókarok által vezetett első rotorokon keresztül igény szerint 15,70 méterig állítható. Mivel a két V alakú tartókar egymástól függetlenül behúzható és kitolható, a terület szélein vagy egyéb akadályok mentén is könnyen elvégezhető a rendképzés. A tartókarokat elöl ezenkívül egy-egy támasztókerék is hordozza. Ennek eredményeként a gépet eddig soha nem látott nyugodt járás jellemzi, különösen nagy sebességek esetén és a forduláskor szükséges gyors manővereknél. Az eredmény: a lehető legnagyobb területi teljesítmény és maximális hatékonyság.

Swadro TC 1570
Swadro TC 1570 szállítási állapotban

Teljesen felszerelt

Mind a négy rotoron 15 fogtartó kar és a két hátsó rotoron fogtartó karonként öt fog teszi lehetővé a veszteségmentes terményfelvételt még nagy haladási sebesség mellett is. A Krone Lift fogak nagyobb munkasebesség mellett is tisztán szedik össze a terményt a gyepnemezről, és így kimutathatóan csökkentik a takarmányba kerülő szennyeződés mennyiségét. A teljesen mechanikus Krone Easy-Line hajtáskoncepció gondoskodik a hatékony erőátvitelről, és lehetővé teszi, hogy a két első rotor 25%-kal gyorsabban forogjon, mint a hátsók. Ez a gépen belül optimális takarmányáramlást és a termény összetekerése nélküli, megfelelően tömör, egyenletes rendképzést biztosít. A hátsó rotorok hidraulikusan állítható tartókarjainak köszönhetően 1,40–2,90 m szélességű rendek készíthetők. Ez azt jelenti, hogy a rendképzést követő betakarítógépek – függetlenül attól, hogy bálázók, rakodókocsik vagy silózók – mindig optimálisan kihasználhatók.

A Swadro TC 1570 modell II/III kategóriás, kétpontos, lengő felfüggesztésű tartóbakkal van felszerelve. Ez megbízhatóan kiegyenlíti a talajegyenetlenségeket, és a nagy bekormányzási szögnek köszönhetően rendkívül nagy fordulékonyságot biztosít a rendképzőnek. A hidraulikusan leengedhető fő vázrésznek köszönhetően a gép a közúti közlekedéshez a fogtartó karok lehajtása nélkül is 4 méternél kisebb szállítási magasságra süllyeszthető. Munkahelyzetben a megemelt fő vázrész még nagy mennyiségű takarmány esetén is garantálni tudja a takarmány megbízható áramlását a gépen belül.

A szállító járószerkezet alapkivitelben 710/40 R 22,5 gumiabroncsokkal van felszerelve. Az opcionális 800/35 R 22,5 méretű abroncsok még nagyobb felfekvési felületet biztosítanak. A rotorok négykerekű járószerkezetének széles, 16 × 9,50-8 méretű gumiabroncsaival (opcionálisan hatkerekű rotoros járószerkezet is rendelkezésre áll) és a két tartókaron elhelyezkedő 15/55-17 méretű támasztókerekekkel együtt a járószerkezet a menetstabilitás és a talajkímélő munkavégzés tökéletes kombinációját adja.

Kompromisszumok nélküli felszereltség

Annak érdekében, hogy a munkagép minden körülmények között mindig a lehető legjobb terményfelvételt és takarmányminőséget tudja elérni, a Swadro TC 1570 alapkivitelben számos funkcióval rendelkezik.

A rotormagasság elektromos beállításával a gereblyézés magassága a kezelőterminálon keresztül bármikor könnyen és kényelmesen összehangolható az adott terület és takarmány által megszabott különböző körülményekkel. Minden egyes rotor magassága külön-külön vagy az összes rotor egyidejűleg is állítható. Emellett két szabadon választható magasság is elmenthető a terminálon, amelyek gombnyomásra aktiválhatók.

Az emelést végző munkahengerbe integrált hidraulikus rotor-tehermentesítő egység gondoskodik a rotorok optimális felfekvési nyomásáról. Ez akár menet közben is külön-külön beállítható az első és a hátsó rotorokhoz a terminálon keresztül. Itt is elmenthető kétkét érték, amelyek gombnyomásra aktiválhatók. A munka- vagy rendszélesség megváltoztatásakor a tehermentesítési nyomást egy aktív vezérlés automatikusan beállítja, így a rotorok tehermentesítése mindig egyenletes – függetlenül a munka- vagy rendszélességtől. A tartókaron a rotorok vontatott kardánfelfüggesztése a rotoroknak minden körülmények között optimális talajkövetést biztosít – ez védi a gyepnemezt, és megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön a betakarított terménybe. A V alakú vázkoncepció mellett az integrált lengéscsillapítás a forgóban kiemelve is nyugodt járást garantál a gépnek. Ezen túlmenően a SoftDown leengedési automatika gondoskodik arról, hogy a tartókarokat a rendszer közvetlenül a rotorok földet érése előtt lefékezze, így azok finoman érintik a talajt. Ez egyaránt védi a gépet és a gyepnemezt, minimálisra csökkenti a fordulási időket, és növeli a területteljesítményt!

Swadro TC 1570
Swadro TC 1570 munka közben

A fordulási időket tovább optimalizálhatja az a lehetőség, hogy a gép a vezető igényeivel összehangolható. Az „olyan alacsonyan, amennyire csak lehetséges és olyan magasan, amennyire szükséges” mottó alapján érdemes beállítani a rotorok emelési magasságát a vezérlőterminálon keresztül. A rotorok így forduláskor csak annyira emelkednek fel, amennyire feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a meglévő rendeket ne érintsék. Az első rotorokhoz képest a hátsó rotorok kiemelésének késleltetése a vezetőfülkéből is állítható. Ehhez választható idő- vagy útarányos késleltetés.

A SectionControl szakaszolással még kényelmesebben vezérelhető a kiemelés és a leengedés. Ebben az esetben a rotorok kiemelése és leengedése teljesen automatikusan, GPS-helymeghatározás segítségével történik. Ez tehermentesíti a vezetőt, és növeli a területi teljesítményt is.

Összeállította: Fodor Mihály