fbpx

A jó traktor úgy egyszerűsíti le a precíziós gazdálkodást, mint egy Case IH Magnum

Írta: - 2023 szeptember 27. -Hirdetés

Miközben a reklámszövegek unalomig ismételgetik, hogy a precíziós gazdálkodáshoz „okos megoldásokra” van szükség, addig a gyakorló gazdák szerint az egyik legfontosabb kiegészítés rendre kimarad: ezek a megoldások ne legyenek túlbonyolítva. Manuel és Isacco Rappo, akik 8. generációs gazdálkodókként döntöttek úgy, hogy a szántóföldi növénytermesztést Magyarországon folytatják tovább, azt vallják, azért kedvelik a Case IH traktorokat, mert a kivételek közé tartoznak. Itt ugyanis az ideális teljesítmény-tömeg arányt úgy egészítették ki az okos megoldásokhoz nélkülözhetetlen műholdas navigációs és elektronikus rendszerekkel, hogy nem veszett el az erősség, ami 175 éve keresetté teszi a márkát: a briliáns egyszerűség.

Traktor és munkagép
Manuel Rappo és a Case IH Magnum 340

Axial-Flow kombájnjaik, Case IH Optum 270 CVX traktoruk után ezért a precíziós talajelőkészítéshez és vetéshez is a „piros” felső kategóriás, megújult nagytraktorát, egy Case IH Magnum 340 AFS Connectet választottak. A Case IH gépek erősségeiről kérdeztünk.

Megbízható gép nélkül a precíziós gazdálkodás túl szép, hogy igaz legyen

A testvérével, Manuellel ma már Somogy vármegyében gazdálkodó Isacco Rappo esetében nem üres fordulat azt állítani, hogy vérükben van a gazdálkodás. A fivérek ugyanis a 8., gazdálkodással foglalkozó generációja a családnak, akik Olaszország Velence megyéjéből érkeztek Kadarkút és Mike határába. A térségben egy komplett mezőgazdasági vállalkozás megvásárlása jövedelmezőség és művelhető földterület terén egyaránt előrelépést kínált, amivel 2003-ban éltek is. A gazdaság azóta növekszik, a főként homokos talajokon búza, cirok, kukorica, napraforgó, repce, tritikálé és zab termesztésén túl nyárfaültetvényekkel is dolgoznak.

A jelenlegi gazdasági környezetben az eredmények fenntartásához a hatékonyságnövelés a testvérek agrárvállalkozásában is alapvetés, így amikor a precíziós gazdálkodáshoz kiírt pályázat lehetővé tette, egy újgenerációs Case IH Magnum megvásárlása mellett döntöttek. Isacco Rappo hangsúlyozza, azért ezt a márkát választották, mert túlbonyolított elektronikával a precíziós gazdálkodás előnyök helyett csak bosszúságot jelent a munkában, a Case IH-kra viszont ilyen téren még nem volt panaszuk.

Traktor és munkagép
Case IH traktorokat ideális teljesítmény-tömeg arány jellemezi, okos megoldásokkal

A precíziós gazdálkodás egy új, speciális területe a növénytermesztésnek. Az előnyei közé kell sorolni, hogy kevesebb fáradtság szép munkát végezni egy ilyen technológiával. Az automata kormányzással, aktív munkagépvezérléssel ugyanis, ha a munkaórák nem is lesznek rövidebbek, de még az olyan finom munkák is, mint a tárcsázás vagy a grúberezés, kevesebb koncentrációt igényelnek. Rövidebbnek érződik a 10-12 órás munkanap. Ehhez azonban olyan gép kell, amit nem bonyolítottak túl. A tanulópénzt mi ezen a téren a műtrágyaszórásban fizettük meg, ott sajnos olyan gépet választottunk, ahol az elektronikát, elektromotorokat állandóan javítani kell. Egy megbízhatatlan géppel pedig hiába spórolok meg mondjuk félmilliót az inputanyagon, a javítások költségei, az elvesztegetett idő többe kerül. A Case IH-kat most már hosszú évek óta használjuk, a kiváló ár-érték arányba az esetükben az is beletartozik, hogy a precíziós megoldásoknál is fenntartják a letisztultságot. Kérdeztem gazdatársakat, néztem más CNH-s traktort ebben a kategóriában munka közben, meggyőzőnek tűnt a gép. Most, hogy sajátunkat is kipróbálhattam átvétel után a hivatalos márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től, nem csalódtam. Hamarosan következik vele a repcevetés egy 8 méteres vetőgéppel, az őszi gabonákat is ez juttatja majd a földbe. Az első 50 üzemóra alapján tetszik, amit látunk.

Traktor és munkagép
A kiváló ár-érték arányba az is beletartozik, hogy a precíziós megoldásoknál is fenntartják a letisztultságot

A Case IH Magnum sikertitok: reggel elfordítjuk a kulcsot, este vissza, közben halad a munka a földeken

Nem a véletlennek köszönhető, hogy a Case IH Magnum-szériából csak 2015-ig több mint 150 000 darabot helyeztek üzembe világszerte. A gépeket kimondottan talajmunkákhoz tervezték, az erőteljes FPT Cursor 9 közös nyomócsöves, turbófeltöltős dízelmotor kiváló vonóerő-leadást biztosít ideális súlyelosztás és maximális stabilitást biztosító tengelytáv mellett, problémás talajviszonyok között is. A gazdaságos termelőmunka gépi feltételei tehát már eleve adottak voltak a szériával, ezt emelte újabb szintre, amikor a gépeket 100%-ban felkészítették a precíziós gazdálkodáshoz. Az átalakulást a Case IH AFS Connect rendszerével, valamint ehhez kapcsolódóan a fülke és a kezelőszervek megújításával érték el a gyár mérnökei. A 340-400 LE közötti névleges teljesítményű Magnum modellekben ezt követően a gépkezelő teljes kontrollját 12”-os tükröződésmentes kijelző, az A-oszlopra szerelt új teljesítményadat-kijelző, 4 db szabadon programozható gombbal, illetve 2 pár hidraulikacsatlakozás működtetésére is programozható gombbal kiegészített kartámasz biztosítja. Az új széria esetében az első rácsba és a jobb hátsó oszlopba integrálható gyári kamerával növelhetjük meg a rálátást, de a mérnökök olyan kényelmi megoldásokra is gondoltak, mint a gépbe kulcs nélküli bejutást biztosító, indításgátlóval szerelt távirányító.

A somogyi gazdaságba érkezett új Magnum 340-es esetében a listát a 221 l/perc teljesítményű hidraulika-rendszer, a 10 929 kg-os maximális emelhető tömeg és egy 50-es, 19+4 fokozatú Full Power Shift váltó is kiegészíti. Nem csoda, hogy minderről Isacco Rappo is jó véleménnyel van.

A Case IH Magnum előtt egy másik márka erőgépével is dolgoztunk, nem adta le a valós teljesítményét, a 340-es gépnek valójában sokkal kisebb volt a motorereje, mint vártuk. Összehasonlításként ugyanazokkal a talajművelőeszközökkel, amikkel most a Magnum 10 km/h órával végzi a talajmunkát, a konkurens jó, ha 7 km/h-val mozgatta. Az új Magnumnak a designja is nagyon szép lett kívül-belül, de például a kezelhetősége is egyszerű maradt. Volt, ahol látszik, hogy fejlődött a kialakítás – például a motor légbeszívójánál most jobb megoldást választottak. Sokan használják ezt a típust, és akikkel beszéltem, úgy látják, hogy semmivel nem marad el a konkurens gépmárkák azonos teljesítménykategóriájú traktoraitól, az ára viszont összehasonlíthatatlanul kedvezőbb.

De mi is a névadó AFS Connect?

A rövidítés a Case IH saját, precíziós gazdálkodáshoz megalkotott szoftvercsomagját takarja. Az AFS (Advanced Farming System) Connect egyesíti a mezőgazdasági térinformatikai rendszerek, telematikák és farmmenedzsmentprogramok képeségeit. Néhány kattintással egy felhasználóbarát felületen tölthetünk fel vagy szerkeszthetünk a segítségével táblahatárokat, nyomvonalakat, hozamtérképeket vagy differenciált dózisú tápanyagkijuttatási terveket. A GPS alapú és térképes megjelenítésű flottakövetési modullal ellenőrizhetjük gépeink helyzetét és haladását a napi munkák közben. A telematika modullal pedig a márkakereskedő szervizcsapatának biztosíthatunk rálátást a valós idejű gépadatokra, így a műszaki problémák javítása helyett azok megelőzése is lehetségessé válik leállások nélkül. Az újgenerációs Magnum, Puma, Optum, Steiger, Quadtrac és Axial-Flow szériák tulajdonosainak mindez egyetlen emailes regisztrációért cserébe ingyenesen elérhető a www.my.caseih.com oldalon keresztül.

Axial-Flow Case IH kombájnok

Axial-Flow Case IH kombájnok: ami más géppel egy fél nap, itt megvan egy óra alatt

A Case IH-k szeretetét évekkel ezelőtt a gyengéd szemleválasztásukért, minimális alkatrészcsere-igényükért és gyors kosárcseréjükért kedvelt Axial-Flow kombájnok ültették el a Rappo testvérekbe.

A kombájnok terén egy nagy nevű konkurenssel indítottunk, ahol sajnos a minőség elmaradt a marketingtől. A Case IH kombájnokból azóta 4 fordult meg nálunk, és teljesen elégedettek vagyunk velük. Ilyen kimagasló napi teljesítményt ennyire egyszerű szerkezettől máshol nem találunk. Szeretem, hogy nemcsak szépen dolgoznak, de, köszönhetően a kiváló anyag- és lemezvastagságnak, rendkívül erős, strapabíró gépek is. Egy Axial-Flow 7120 és egy 9230 dolgozik nálunk, tényleg igaz, hogy gyorsan lehet a gépeket egyik terményről átszerelni a másikra. A tapasztalatunk az, hogy ami más márkánál félnapos munka, azzal egy Axial-Flow kombájn esetében 1 ember sokkal kevesebb idő alatt elbír, a gép kezelése ugyancsak gyorsan tanulható. A karbantartás is egyszerű, ugyanis kevés az ékszíj a gépben, ami pedig felmerül, abban a márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-re számíthatunk. Jó a partnerség, segítenek, amikor szükség van rá.

Kombájn munka közben
A kimagasló napi teljesítmény miatt szeretik a gazdák a Case IH kombájnjait

Hatékony gazdálkodás? Válassza a kipróbált csúcstechnológiát a Case IH mezőgazdasági gépekkel – biztos háttérrel a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. csapatától!

www.agrics.hu/kapcsolat

Agrics