fbpx

Az AMAZONE Panterával precíz és hatékony a növényvédelem

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 szeptember 28.

A Kajdacs vonzáskörzetében gazdálkodó Szabján István és családja több mint 5 éve dolgozik AMAZONE Panterával. Azért ruháztak be egy nagy teljesítményű önjáró permetezőgépre, hogy a napjainkra jellemző hektikus időjárási körülmények ellenére pontosan időzíthessék a növényvédelmi feladatokat. A döntésük helyességét az évek igazolták is.

MEGNYUGTATÓ SZÁMUNKRA A NAGY TELJESÍTMÉNYŰ ÖNJÁRÓ PERMETEZŐGÉP

Hazánkban talán a Kovács és Társai Birtok Mezőgazdasági Kft. rendelkezik legnagyobb gyakorlati tapasztalattal az AMAZONE Pantera önjáróval kapcsolatban, hiszen 2017-ben, itthon elsőként vásároltak ilyen permetezőgépet. A családi gazdaságot három generáció irányítja: dr. Kovács Béla, valamint idősebb és ifjabb Szabján István. Azért látogattunk el Kajdacsra, hogy Istvánt és fiát kérdezzük az eddig megszerzett tapasztalatokról – de mindenekelőtt arról, hogy mekkora birtokmérethez döntöttek egy önjáró permetezőgép vásárlásáról.

– Az 1250 hektárnyi területünk nem feltétlenül indokolja az önjáró permetezőgép beszerzését. Mivel viszont napjainkban gyakran nagyon rövid időintervallum áll rendelkezésre hatékonyan elvégezni a növényvédelmi feladatokat, sokkal megnyugtatóbb számunkra, ha egy ilyen nagy teljesítményű önjáró permetezővel dolgozunk.

önjáró permetezőgép ember férfi
Szabján István és fia, István

– Kérjük, mutassák be röviden a gazdaságukat!

– A területeink 80%-a családi tulajdonban áll, ahol főként kukoricát, napraforgót, őszi árpát és búzát, őszi káposztarepcét, valamint némi zabot termesztünk. Az őszi búzából fémzárolt vetőmagot állítunk elő. Talajadottságaink igen heterogének, a homoktól az egészen kötött talajig minden megtalálható itt. Telephelyünkön szárítóberendezés is rendelkezésre áll, tárolókapacitásunk pedig 10 000 tonna, amit jelenleg bővítünk még egy fedett színnel. Gépparkunk modern gépekből és munkaeszközökből áll. Állattenyésztéssel ehhez képest csekély mértékben foglalkozunk. Német feketefejű juhot tartunk, az állomány egy része törzstenyészet.

A PANTERA BIZONYULT A LEGJOBB VÁLASZTÁSNAK

– Ha visszakanyarodunk a növénytermesztéshez, mi alapján döntöttek az AMAZONE beszerzése mellett?

– Akkoriban 3-4 önjáró permetezőgép jöhetett szóba, és több okból is a Panterát választottuk ezek közül. 1997 óta vásárolunk rendszeresen AMAZONE-munkaeszközöket, amelyek nagyon jó minőségű gépek, minimális a meghibásodásuk, és a céggel is nagyon jó kapcsolatunk alakult ki a hosszú évek során. Emellett egy ilyen önjáró permetezőgépet munka közben is megnéztünk, ami meggyőzött bennünket, így bátran ruháztunk be az AMAZONE Pantera 4502-H+ permetezőre. A hatodik szezonban dolgozik nálunk, és tudomásunk szerint ez az első Pantera, amelyik Magyarországra érkezett.

PONTOSAN TARTJA A BEÁLLÍTOTT MAGASSÁGOT

– Mennyire stabil a Pantera szórókerete egyenetlenebb terepen vagy nagyobb munkasebességnél?

– Az önjáró permetezőnk 30 méter széles szórókerettel rendelkezik, amely a speciális építési módnak köszönhetően rendkívül könnyű, ettől függetlenül merev. A nemesacél szórókeret hézagmentesen ül a kúpos csuklócsapon, ami optimális szórókeret-működést biztosít. A keret fényezése is kiváló minőségű, hiszen az autóipari szabvány szerinti katódos merítőfestést alkalmazza a gyártó.

A kereten mindkét oldalon több magasságérzékelő szenzor található, amelyek segítségével a Pantera pontosan tartja a beállított magasságot még nagyobb munkasebességnél vagy kevésbé egyenletes talajviszonyok között is. Nálunk még nem volt olyan, hogy a keretvégek a talajhoz csapódtak volna. A keret lengéscsillapítása akár erőteljes fékezésnél és gyorsításnál is megfelelő.

A pontos magasságtartást a speciális, hidropneumatikus tandem futómű is biztosítja. A rugózás szabályozása a feltöltési szint és a menetsebesség alapján történik, ami nemcsak kiváló alkalmazkodást, de nagyobb munkasebességet és tökéletes stabilitást biztosít még egyenetlen talajon is.

– Automatikus szakaszolással felszerelt az AMAZONE Pantera?

– Igen, és ez fontos is volt számunkra, hogy ne kerüljön dupla mennyiségű növényvédő szer egyes részekre. Tulajdonképpen ezzel indultunk el a precíziós gazdálkodás felé. Az automatikus szakaszolással a gépkezelő is kevésbé fárad, és nagyobb munkasebességgel dolgozhat.

fülke kormány ülés tükör
Tágas és csendes a Pantera vezetőfülkéje

A TEKINTÉLYES MÉRETE ELLENÉRE IGEN FORDULÉKONY

– Mennyire jól manőverezhető a Pantera?

– Habár tekintélyes méretű, mégis rendkívül jól manőverezhető: összkerék-kormányzással képes 4,5 méteren megfordulni. Emellett elsőkerék-kormányzással és kutyamenet-kormányzással is rendelkezik, habár utóbbit kevésbé használjuk, az inkább az oldalirányú lejtőkön és nedves talajviszonyok között egyszerűsíti a munkát. A Pantera kiváló fordulékonysága a kis méretű tábláknál nagyon hatékony, hiszen növeli a területteljesítményt.

önjáró permetezőgép tároló szín épület
A 30 méter széles szórókeret stabilan tartja a beállított magasságot

PROFESSZIONÁLIS, KÉNYELMES MUNKAKÖRNYEZET

– Mit nyújt a kezelő számára a gép vezetőfülkéje?

– A Pantera vezetőfülkéjének köszönhetően kevésbé fárasztó a munka még egy nyújtott műszak esetén is. Már a beszállás is kényelmes, a széles fellépőnek köszönhetően, ahol a lehajtható létra hidraulikusan működik. A fülkéből a kilátás 360 fokos körben kiváló, akadálytalan, és rendkívül halk is a kabin, a tökéletes hangszigetelés miatt. A személyre szabható légrugós ülése is kényelmes, a kartámasza pedig függőleges és vízszintes irányban állítható.

Az AmaTron terminál kezelése rendkívül egyszerű és felhasználóbarát. A jármű automata klímával és aktívszén-szűrővel is felszerelt. Utóbbi akkor még újdonságnak számított, és örülünk ennek a funkciónak, hiszen a gépkezelő nem lélegzi be a káros anyagokat.

Egy nagy méretű hűtődoboz is található a kísérő ülése alatt, a vezetőfülke alsó részében pedig egy tárolódoboz van beépítve.

A géppel az éjszakai munka sem okoz problémát, hiszen tökéletesen megvilágítja a munkaterületet.

permetlé tarály önjáró permetezőgép
Üvegszál-erősítésű műanyagból készül a 4750 literes tartály

A SZIVATTYÚKNAK KÖSZÖNHETŐEN A NAGY MUNKASEBESSÉG SEM AKADÁLY

– Mekkora a tartálykapacitása, és mennyire egyszerű a vegyszerbekeverés?

– Az AMAZONE 4750 literes tartállyal látta el az önjáró permetezőt, amely az alvázban található, és ennek köszönhetően kiváló a jármű súlypontja és súlyelosztása. A permetlé- és öblítővíztartály kiváló minőségű, üvegszál-erősítésű műanyagból készült, az alacsonyan fekvő kivezetőperemnek köszönhetően pedig még lejtőn is minimális a maradék lémennyiség. Az AMAZONE tartályfedelének fogantyúi tökéletesen kézre állnak, kis erőfeszítéssel, könnyedén nyithatók. A fedél nyolc ponton reteszel, ami biztosítja a tökéletes záródást.

A gép automatikus töltésleállítással felszerelt, ami megakadályozza a túltöltését a szívótömlős töltésnél.

kezelőfelület gumiabroncs védőlemez
Egyszerűen, kényelmesen kezelhető

A tartálybelső tökéletes tisztítását négy nagy nyomású forgófúvóka biztosítja. A töltésszint-kijelzővel ellátott öblítővíztartály 500 literes, amely a permetezőgép hátsó részén található.

A két nagy, 520 l/min teljesítményű dugattyús membránszivattyú gondoskodik arról, hogy még nagy vízmennyiség és munkasebesség esetén se jelentsen gondot a megfelelő kijuttatás, és mindig megfelelő keverési teljesítményt biztosítson az AMAZONE önjárója.

MINDIG SZÁMÍTHATUNK A PANTERA MUNKÁJÁRA

– Az elmúlt évek során volt az AMAZONE-gépnek nagyobb meghibásodása?

– Évente mintegy 4000 hektáron végez növényvédelmi feladatokat a Pantera, de eddig még nagyobb meghibásodása nem történt, csak kopó alkatrészeket kellett cserélni. Pedig ha például lazítózás után végzünk tarlókezelést, az nagyon megviseli a futóművet – a Panterának viszont ez sem jelent problémát.

Kiváló az AMAZONE szervizszolgáltatása és alkatrészellátásra. Ha délután 3 óráig feladjuk a rendelést, a következő nap megérkezik az alkatrész.

A napi karbantartásra kiemelt hangsúlyt fektetünk, hogy még sokáig használhassuk a permetezőgépet különösebb meghibásodás nélkül; ráadásul ez a feladat gyorsan elvégezhető.

Az AMAZONE Pantera tökéletes választásnak bizonyult – könnyen kezelhető, megbízható. Bátran ajánljuk mindenkinek, aki önjáró permetezőgép vásárlását tervezi.

Csomor Zsolt