fbpx

Független pillangó

Írta: GÉPmax-2020/III. lapszám cikke - 2020 július 02.

A teljesnövényszilázs egyre népszerűbb. Ahhoz, hogy a kukorica mellett más kultúrákban is hatékonyan tudjunk dolgozni, érdemes egy megfelelő adapterről gondoskodni. Munkánk során a Gruber Compact Disc 610 adaptert használtuk.


FALÁNK: Az energianád az önjáró silózó tetejéig ér, de a GPS-adapterrel felszerelt silózó mégis jól boldogul vele

Technikai adatok

felépítés: 6,10 m munkaszélesség, öszszecsukható, Pöttinger vágószerkezet (3000 min-1 fordulatszám) penge-gyorscserélő rendszerrel; 90 cm-es behordócsiga, változtatható fordulatszám; New Holland, Claas és John Deere típusokhoz használható
tömegek & méretek: üzemtömeg 2350 kg, szállítási szélesség <3,0 m, magasság 1,5 m
kiegészítő felszerelés (opcioná- lis): központi kenőrendszer 14 kenési ponttal és csavaros csatlakozókkal az önjáró silózó központi kenéséhez történő csatlakoztatáshoz, rendleszorító energianádhoz, oldalkasza-függesztő kerettel, integrált, elöl elhelyezett kamerarendszerek, szállító járószerkezet (John Deere)
németországi listaár (nettó): 66075 euró


Összecsukva a vágószerkezet két része előrenyúlik, ami azt jelenti, hogy nincs szükség átalakításra vagy vágószerkezetet szállító kocsira


A munkahelyzet 6,10 m széles, a négy kardántengelyt kézzel kell behelyezni


A vágószerkezetek a Pöttingertől származnak. A behordócsiga kopásálló csigalevelekkel rendelkezik

A szokásos kukoricacső-törő adapternek vékonyabb növényekből álló kultúrák esetében hátrányai vannak: a vágás nem olyan tiszta, és nem is történik olyan közel a talajhoz. Alacsonyabb növényeknél azonban a tarlónak a lehető legrövidebbnek kell lennie – 4 méter magas kukorica esetében ez kevésbé lényeges.

Munkánk során ezért a bajorországi Ampfingben található Gruber Landtechnik cég egy speciálisan tervezett, összecsukható direktvágó adapterét, a Compact Disc 610-et használtunk. A kezdő lökést 2010/11 telén az a megállapítás adta, hogy a New Holland által kínált, Amerikából származó Discbine adapter nem használható a nálunk termő teljesnövényszilázs betakarításhoz. Így a Gruber cég saját maga fejlesztette ki az első prototípust, amelyet már februárban be is mutatott.

Sajátos jellemzője a 3 m alatti szállítási szélességre történő összecsukás a közúti szállításhoz. A cég saját adatai szerint a Gruber az egyetlen gyártó, amely teljesnövényszilázs vágására alkalmas összecsukható adaptert kínál a Claas, a New Holland és a John Deere márkák számára.

A vágószerkezet mindkét fele közvetlenül előrenyúlik, ami nagyon meghosszabbítja a silózó elejét. A Fliegl kamerarendszere megkönnyíti a közlekedést a kereszteződésekben és a nem vagy rosszul belátható gazdasági udvarra vezető vagy utcai bejáratok közelében. Így kiküszöbölhető a szecskázó elejére felszerelt 3,5 métert meghaladó adapter miatt fellépő látótércsökkenés, ami a közúti forgalomban ezáltal már nem okoz gondot: A Gruber cég adatai szerint a funkcióra, kezelésre, képminőségre és a képek megjelenítésére vonatkozó követelmények teljesülnek, amennyiben a kamerát szakszervizben a közlekedési előírások ajánlásainak megfelelően telepítik.

A csukást-nyitást biztosító mechanizmusnak köszönhetően nincs szükség szállítókocsira, és a tábla végén nem kell az adaptert sok ráfordítással felszerelni, amihez egyébként először a helyet is biztosítani kellene. A csukást-nyitást végző mechanizmus a vezetőülésből irányítható, végül csak négy kardántengelyt kell csatlakoztatni.

Az első gép óta néhány dolgot módosítottak: a vágószerkezet teknője teherbíró Hardox acélból készül, a behordócsigára kopó alkatrészként erős csavarmenetek kerültek. Körülbelül 120 adaptert használnak világszerte. A legtöbb Németországban található, de a Gruber képviselteti magát Angliában, Japánban, Finnországban, ill. Hollandiában is. A vágószerkezet kezdetben csak a Claas és a New Holland önjáró silózói számára volt elérhető, de jelenleg már a John Deere 8000 és 9000 sorozathoz is felszerelhető. Ehhez azonban szükség van egy további támasztókerékre az összecsukott állapotban történő közúti szállításhoz, mivel az első tengely terhelése túl magas lenne.

A másik két márka „szabadon repül”, a tesztgépünket – egy New Holland FR 780 modellt – azonban fel kellett szerelni hátul egy mindössze 750 kg-os ballasztsúllyal.

Szakmai vélemény


Andreas Friesenbichler értékesítési vezető, Josef Huber gazdálkodó és Thomas Gruber ügyvezető igazgató (balról)

A fólia alatt található biomasszatömeg különböző növényekből áll, amelyhez a klasszikus kukoricán, a rozson és fűféléken kívül egyre több gabonaféle, virágos növény, például az óriás szilfium vagy keverékek is tartoznak. A biogázüzemek biztosítják a jobb vetésforgót, de más iparágak is egyre inkább „ráéreznek” az apróra vágott dolgok ízére: Josef Huber rövid vágásfordulójú energianád ültetvényének produktumát, ahol tesztünk során a betakarítást végeztük, szükség esetén – gyakorlatilag vészhelyzeti tartalékként – faforgács helyett tüzelésre használják, egyéb esetben az anyag 30%-át nyersrosthányadként állati takarmánypelletekbe keverik. Ez azt jelenti, hogy az önjáró silózókat így nemcsak a kukoricaidényben lehet jól kihasználni, hanem egész évben pöröghet az üzemóra-számlálójuk, ami pénzt hoz  a gazdaságnak.

A puha fű vagy zöld rozs helyett a GPS-vágószerkezettel feszegettük a határokat: a körülbelül 4 m magas energianád hosszú, vékony, nagyon kemény szárú növény, ami nagy kihívást jelent, különösen az adapter kopása szempontjából. „A bérvállalkozó, aki általában hagyományos adapterrel szecskáz nekünk, ehhez külön felszerel egy régi, de megélezett késkészletet, mert általában utána ezek a kések már nem használhatók” – mondja Huber, aki tíz éve termeszt energianádat. „Már három különböző adaptert kipróbáltunk, de csak egy tudott viszonylag jó eredményeket elérni.” Véleménye szerint a Gruber GPS-adapter nagyon jól megbirkózott a kemény növénnyel.

JOBB, MINT A PICK-UP

Mivel a biogázüzemek nem akarják, hogy kövek vagy földszennyeződés kerüljenek az üzembe, az üzemeltetők gyakran hangsúlyt fektetnek arra, hogy a betakarítás egy menetben történjen: nemkívánatos külön menetben a kaszálás, a rendképzés, majd a gépre függesztett rendfelszedővel történő silózás. A takarmányozási célra készülő szilázsnak is a lehető legtisztábbnak kell lennie. Ezenkívül a direktvágó adapter jelentősen csökkenti a veszteséget, mivel alig hullanak ki gabonaszemek. Ha azonban először kaszálunk és rendet képezünk, akkor a termény egy része a talajon marad.

Nyilvánvaló, hogy ezzel a rendszerrel a megelőző kaszálási folyamat is elmarad. A rendfelszedővel általában jobban kihasználható az önjáró silózó, ha először egy 9 m-es pillangókasza-kombinációval lekaszálják a terményt, majd rendre rakják. A tesztelt teljesnövényszilázst készítő direktvágó adapter, ill. a versenytársak csak 6,10 m szélességűek.

A rendfelszedő további előnyeként szokták említeni, hogy a szállítási szélesség az előírt 3 m alatt marad, így nem kell számolni azokkal az állásidőkkel, míg a közúti szállítás miatt a vágószerkezetet le- és felszerelik, ill. szállítójárműre rakják. A Gruber Compact Disc is megállja helyét ezen a területen, mivel összecsukott állapotban azonnal kimehet a közútra.

A vágószerkezet műszaki megoldása a Pöttinger vállalattól származik, mert ezt lehetett a legjobban beépíteni. A közismert gyors késcserélő rendszer is benne van. A kéttárcsás vágóegység mögött elhelyezkedő 90 cm átmérőjű behordócsiga jó terményáramlást biztosít. A vágóegység és a behordó csiga számára két független hajtómű egyenlően osztja meg a rendelkezésre álló erőt a két rendszer között – ami azonban csak a New Holland és a Claas esetén realizálható. A John Deere esetében a silózónak csak egy kimenete van, ezért nem tudja kihasználni a következő előnyöket: a behordócsiga sebessége és a vágási hossz összehangolható, ami további előny a hagyományos kaszákkal szemben.


A direktvágószerkezet hajtóműve osztott


A kamerák segítségével jól lát a vezető, pl. kereszteződésekben, összecsukott állapotban is

TOLERÁNS SEBESSÉGVÁLTÓ

Mivel az önjáró silózók kimeneti fordulatszáma általában 300 és 400 min-1, míg a vágószerkezeté pedig 3000 min-1 fordulatszám, sebességváltót kell beépíteni. Ha módosítani kell a behordócsiga fordulatszámát az állomány miatt, akkor a vágószerkezetek ettől függetlenül továbbra is tisztán futhatnak, mert külön-külön vezérelhetők.

„Más gyártmányok esetében a legrosszabb esetben a sebességváltó felforrósodik, mert mindig a lehető legnagyobb hatékonysággal kell dolgoznia, de a két rendszer nem különül el” – magyarázza a Gruber értékesítési vezetője, Andreas Friesenbichler. Ezenkívül a vágószerkezet mindkét fele külön-külön kapja a hajtást, ami valójában az összecsukást, ill. a szétnyitást végző mechanizmusnak köszönhető, de előnyöket is rejt: az energia áramlása két meghajtón oszlik meg, míg más vágószerkezetek esetében a teljes munkaszélességet egyszerre kell meghajtani, ami Friesenbichler szerint nagy egyoldalú terhelést eredményezhet.

Az energianád állományban végzett tesztünk során a traktorvezetőnek csak az elején kellett a terhelésből időről időre egy kicsit visszavennie, mert – teljesen jogosan – a talajtól a lehető legkisebb távolságra akart dolgozni. Mivel azonban a területet tíz éve ilyen módon művelik – és úgyis újra ki kell hajtania az állománynak –, a gazda számára tökéletesen megfelelt, ha a tarló kicsit magasabb maradt.

Ettől kezdve minden zökkenőmentesen ment, a gép nagyon szépen haladt az állományban. Utolsó műveletként a kissé magasabban kiálló részeket „borotválták”. Ez a lépés azonban csak öt percet vett igénybe, mivel a géppel teljes gőzzel haladtak. Egy perforált lemez közvetlen rálátást biztosít a vezetőnek a behordócsigára, és védelmet nyújt a felverődő idegentestekkel, például kövekkel stb. szemben. A New Holland szecskázók behordószerkezetébe integrált lengéskiegyenlítés segítségével a CD 610 biztonságosan letapogatja a talaj egyenetlenségeit. Ehhez a Claas gépekhez integrált, mechanikus rugóval terhelt lengő hajtókeretet szállítanak, amely kitérésiút-korlátozást tartalmaz.

Összegzés

A teljesnövényszilázs (GPS) készítése hagyományos vágószerkezetekkel is lehetséges, mivel a gyártók ezeket univerzális használatra is továbbfejlesztik. A gyakorló szakemberek jó körülmények között pozitív tapasztalatokat szereztek.

A GPS-vágószerkezetek azonban tisztább munkát végeznek és a talajhoz közelebb tudnak vágni. Ez növeli a levágott termést mennyiségét, és nem okoz problémát a megdőlt gabona learatása sem. Ezenfelül jobban megbirkóznak a nedves állományokkal, és ritkábban tömődnek el.

A Gruber GPS-adapter nagy előnye, hogy összecsukható, ami biztosítja a gyors váltást a mezőn végzett munka és a közúti szállítás között. Főleg kis táblák esetén takarítható meg nagyon sok idő.

Ezenfelül nagyon tetszett, hogy a vágószerkezet és a behordócsiga külön meghajtással rendelkezik. Ez lehetővé teszi az állománynak megfelelő tökéletes beállítást, ezzel nagy hatékonyságot eredményez – másoknak több kompromisszumot kell találniuk a fordulatszám és a haladási sebesség összehangolásakor.

Tobias Meyer