fbpx

Egyszerű önjáró eszközök az állattartás gépesítésére

Írta: Farkas Imre - 2020 július 03.

Az állattartás gépeinek fejlesztésével, gyártásával foglalkozó francia SILOFARMER több új fejlesztésű konstrukciót is a piacra dobott.

A DEMPO elnevezésű önjáró eszközhordozójuk, a hozzá csatlakoztatható munkaeszközökkel egy gépkapcsolatban, teljesen kiváltja a traktor + hengeres szalmabála aprítót, a hengeres bálabontó kiosztót, megtöltésükhöz szükséges rakodógépet vagy silóblokkvágó kiosztót. Nincs szükség külön traktorra, hanem ez a kis, szerény fenntartási költségű eszközhordozó elvégzi az adapterekkel a feladatokat. Az önjáró eszköz erőforrásigényét egy takarékos, négyhengeres, 49 lőerős Kubota szolgálja ki, a háromkerekű járószerkezetét kerekenként külön-külön hidromotor hajtja meg, a hátsó szólókerék végzi a kormányzást.

 

Az etetés és almozás eszközeinek működtetésére fejlesztett, DEMPO elnevezésű önjáró gép – fotó: https://www.silofarmer.fr

 

A gép mellső részén kialakított paralelogramma rendszerű, hidraulikus mozgatású gém végén található hárompont-függesztésre lehet csatlakoztatni a szabványos hárompont csatlakozású munkaeszközöket, de csak olyat, amely nem igényel TLT hajtást, pusztán hidrosztatikus meghajtású.

Az adapterek hidraulikus kiszolgálása biztosított, 150 literes hidraulika olajtartály látja el a rendszer olajszükségletét, a hidraulikus funkciók vezérlésére és a haladási irányváltoztatásra multifunkciós joy-stick kar áll rendelkezésre. A DEMPO bázisán egy olyan önjáró bálabontó, tárcsás terítő almozó gépet is kialakítottak, amely kifejezetten a szögletes nagybálák bontására és terítésére szolgál.

 

A DPCA típusjelzésű magajáró almozógép – fotó: https://www.silofarmer.fr

 

A DPCA típusjelzésű magajáró almozógép a DEMPO-val megegyező erőforrás hajtja, szintén háromkerekű, kerekenként hidrosztatikus hajtású járószerkezete van, sőt a munkaeszköz hordozó rész hidraulikusan leengedhető. A maximális menetsebessége 10 km/h. A bálabontó egység rakfelületén láncos kaparóléces szállítórendszer mozgatja a késes bontóhengerpár felé a zsinegmentes bálát, amelyek a felaprított szalmát egyenletesen, egy hidrosztatikus hajtású terítőtányér párra adagolják, mely beállítástól függően, 5-12 méteres szélességben, egyenletesen teríti szét a felhasználási helyen.

 

 

A láncos-léces szállítórendszer sebessége és a terítőtárcsák fordulatszáma olajáramlás szabályozó szeleppel, fokozatmentesen változtatható. Mivel az első tengely leengedhető így a bálabontó megtöltése alacsony emelési magasságú rakodógéppel is elvégezhető. Külön ki kell emelni, hogy az önjárógép kezelő állása egy fogaskoszorú segítségével 180 fokban megfordítható, így mindig biztosított a kiváló rálátás, telepen való közlekedés, vagy munkavégzés során egyaránt.