LUCAS.G – takarmányozásban profi

Közel negyven év tapasztalatát, valamint kutatási és fejlesztési munkájának eredményét felhasználva készülnek a nyugat-franciaországi LUCAS.G gyárban az állattartáshoz, takarmányozáshoz kapcsolódó gépek, amelyekkel a gyár mára megalakulását követő igen rövid időn belül piacvezetővé vált saját hazájában, majd később Európa más országaiban is.

A gyár igen nagy előnye az erős specializáció ezen a területen, ezáltal ugyanis lehetővé válik a felhasználók folyamatosan növekvő elvárásainak való megfelelés: az egyre megbízhatóbb, gazdaságosabb és nagyobb teljesítményű gépek gyártása.

A termékpaletta bázisát jelentő, különböző kivitelű bálabontók és takarmánykeverő-kiosztók mellett az egyéb, speciálisabb rendeltetésű gépek teszik teljessé a kínálatot. Hazánkban is a RAPTOR és CASTOR típusú bálabontó-kiosztók tartoznak a legkedveltebb gépek közé. A gyár teljes forgalmának több mint negyedét teszik ki ezek a gépek, amelyek kifejezetten a professzionális állattartó telepek nagy igénybevételnek kitett eszközei.

Az alábbiakban a CASTOR bálabontó-kiosztót mutatjuk be részletesebben. A gép valamennyi szóba jöhető takarmány — hosszú- és rövidszálú szalma, széna és szenázsbála, valamint CCM és akár takarmányrépa — kijuttatására is alkalmas. Mérettől függően ezek a gépek függesztett vagy vontatott kivitelben készülnek. A legkisebb a sorozatban a kompakt építésű függesztett CASTOR 20-as, amely egy kör- vagy nagykockabála felvételére alkalmas. A nagyobbak már vonatatott kivitelűek, és akár 3 db ol,6 m átmérőjű körbálát is felvesznek. Alapkiépítésben a gép egy egyszerű hátsó ajtóval rendelkezik, amelynek segítségével rátolatással történik a bálák felvétele.

A bálák bontóhengerhez történő szállításáról a hidromotorral hajtott lánc gondoskodik. A lánc sebessége a mennyiség függvényében a vezetőfülkéből állítható. A bontóhenger (nagyobb gépeknél bontóhengerek) pillangókésekkel van ellátva, így a hatékony és biztos bálabontás mellett bizonyos mértékű aprítást is végez. A RAPTOR Plus bontóhengerének meghajtása hidraulikus, és bontóautomatikával van ellátva. Amennyiben a bontóhengernél elhelyezett terhelésérzékelő túlterhelést jelez, az automatika leállítja a behordóláncot és a bontóhengert, majd elindítja ezeket az ellentétes irányba, végül a tehermentesítést követően újraindítja a rendszert. A CASTOR gépek bontóhengerének meghajtása mechanikus, mivel az egység így négyszeres terhelést képes elviselni a hidraulikus meghajtáshoz képest. A bontóhengert követően került elhelyezésre a nagy átmérőjű kidobóventilátor; ennek fordulatszáma két fokozatban állítható. Almozáshoz a nagy, akár 18 méteres kifúvási távolság eléréséhez használatos a magasabb, takarmánykiosztáshoz pedig az alacsonyabb fordulatszám. A takarmány célba juttatásáról a 270°-ban elforgatható és a traktorfülkéből minden irányba elektrohidraulikusan állítható kifúvótorony
gondoskodik.

A gép üzemeltetési adatai, a beállítási paraméterek a gép elején található panelről leolvashatók, a működtetési funkciók pedig az elektromos kezelőpanelen a traktorfülkéből egyszerűen kiválaszthatók és beállíthatók. Igény esetén a gép természetesen mérleggel, illetve programozható mérleggel is felszerelhető.

A CASTOR egyes típusai siló blokkvágóval is rendelhetők, ezek alkalmasak a takarmány falközi silóból való kiszedésére. A CASTORMIX típusok pedig egy speciális felfogó ponyvával rendelkeznek, amelynek segítségével a gép takarmánykeverőként is üzemeltethető. A bontott takarmányt a kifúvótorony a gépbe fújja vissza, így biztosított a keverő hatás. Kisebb gazdaságok esetén ez ideális megoldás, hiszen nincs szükség még egy külön gép vásárlására.

Néhány éve jelent meg a piacon egy újfajta gépkombináció, a SPIRMIX JET. Ez tulajdonképpen egy takarmánykeverő (SPIRMIX) és egy bálabontó-kiosztó (CASTOR) kombinációja. A kombinált megoldás lehetővé teszi a gép még szélesebb körű és hatékonyabb alkalmazását, illetve vannak olyan munkahelyzetek, amelyek csak ezzel a géppel oldhatók meg. Jelenleg a 16 és 18 m3-es változatok érhetők el JET kialakítással. A gépek kétfokozatú hajtóművel és természetesen programozható mérleggel vannak felszerelve.

A bálabontók mellett egyre nagyobb számban találkozhatunk a magyar gazdaságokban is a SPIRMIX takarmánykeverő-kiosztó kocsikkal. Az egy- és kétcsigás kivitelű, függőleges csigával szerelt gépek 6 különböző, 12 és 24 m3 közötti tartálytérfogattal készülnek. A kiosztás surrantóval vagy kihordószalaggal jobb és bal oldalra egyaránt történhet.

Kisebb gazdaságok számára jelenthet megoldást a SILOGRIF silóvágó-kiosztó. A LUCAS.G által szabadalmaztatott gép máig a legnagyobb darabszámban értékesítettek közé tartozik. Egyszerű felépítése, minimális karbantartásigénye és meghibásodási lehetősége és nem utolsósorban kedvező ára tette népszerűvé a közel 2 m3-es függesztett SILOGRIF-et.

Az állattenyésztésben és takarmányozásban használt gépeknél a legfontosabb szempont a megbízhatóság. A LUCAS.G gépek és a mögöttük álló VALKON Kft., mint importőr által biztosított alkatrészellátás és szervizháttér ezt garantálják Önnek. Kollégáink szívesen segítenek további géppel vagy alkatrésszel kapcsolatos kérdései megválaszolásában.

-dobos-

Valkon Kft.

állattartás bálabontó mezőgazdasági gép silóvágó takarmánykeverő-kiosztó takarmányozás valkon
..