Takarmánybetakarítás és az állatok etetése egy géppel

Írta: Farkas Imre - 2020 április 28.

A német Ludwig Bergmann GmbH. többek között kiosztó szalaggal és új munkalámpákkal bővítette a 26-30 m3-es befogadó kapacitású Royal rendfelszedő-kocsi családját.

A napi zöldtakarmány-betakarítás és etetés egy géppel való megvalósításában segít a kiegészítő kihordó szalag. A pótkocsi végéhez, a végtelenített láncos-kaparóléces ürítési rendszer kihordó láncsorai alá helyezték el a hidromotorral meghajtott kiosztó szalagot.

A hidraulikusan hajtott kiosztó szalag mindkét irányba képes szállítani – fotó: https://www.bergmann-goldenstedt.de/

Ennek a kiosztó hevedernek a segítségével jobbra vagy balra egyaránt képes a levágott és begyűjtött zöldtakarmányt a napi etetés folyamán a szarvasmarhák, juhok elé az etető vályúba adagolni a Royal rendfelszedő kocsi. Amennyiben a hagyományos ürítési megoldásra van szükség, akkor kevesebb, mint 1 perc alatt behúzható az oldalra kiosztó szalagrendszer.

Azért, hogy a rendfelszedő nedves vagy egyenetlen talajkörülmények között is biztonságosan, szennyeződés mentesen szedje fel a talajról a takarmányt a mélységtartó támkerekek mellett, opcióban a rendfelszedő teljes szélességében egy támgörgő is segíti tartani a beállított felszedési magasságot.

Éjszakai munkához a LED munkalámpák állnak rendelkezésre, amelyek automatikusan aktiválódnak és kialszanak, amikor a BCT 20 terminálról vagy a CCI 50, CCI 200 vagy CCI 1200 színes és érintőképernyőn a „rakodás” üzemmódról „közúti” üzemmódra váltunk. A megrendelők számára hidraulikus vonórúd-lengéscsillapítás is rendelkezésre áll a ROYAL szériában, amely így fokozott vezetési kényelmet és nagy stabilitást kínál nehezebb terepen is.

Farkas Imre