fbpx

A Wernher munkaeszközök nehéz körülmények között is megállják a helyüket

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 szeptember 29.

A napjainkban tapasztalható hektikus időjárási körülmények miatt egy-egy feladat hatékony elvégzésére gyakran csak rövid időintervallum áll rendelkezésre. A Frenczel család erre a problémára a hazai gyártású Wernher talajmunkaeszközökben találta meg a megoldást.

ÖRÜLÖK, HOGY RÁTALÁLTAM A WERNHER MÁRKÁRA

A Tiszavid térségében gazdálkodó Frenczel család 4 évvel ezelőtt vásárolta első Wernher munkaeszközét, amelyet nemrégiben még kettő követett. A döntés okáról, hátteréről, az eddigi tapasztalatokról kérdeztük Frenczel Bélát, az Agro-Start Kft. ügyvezető tulajdonosát, de előtte arra kértük, mutassa be, hogy náluk milyen körülmények között kell bizonyítaniuk a talajmunkaeszközöknek.

Frenczel Béla
Frenczel Béla, az Agro-Start Kft. ügyvezető tulajdonosa

– 300 hektár területen végzünk szántóföldi növénytermesztést, amelynek 20%-a saját tulajdon. Emellett 50 hektár kaszáló, legelő is a birtokunk része. Fiammal, Bélával vezetjük a gazdaságot. Főbb termesztett növényeink a kalászosok, olajos magvak (repce, napraforgó), időnként szója, kukorica és magcirok. Gazdaságunk teljesen gépesített, és szárítóberendezéssel, raktárkapacitással is rendelkezünk. Elég szélsőséges, kettes és hármas kötöttségű, 8–10 AK-s tiszai öntéstalajon gazdálkodunk. Ilyen körülmények között kell bizonyítaniuk a munkaeszközeinknek. Az állattenyésztési ágazatunkban jelenleg 25 Charolais húsmarhát és egy néhány sertést tartunk.

Az elmúlt 30 év alatt egyértelművé vált számunkra, hogy igazán jó eredményt csak hatékony, precíz és tartós munkaeszközökkel érhetünk el, ezért is kezdtük modernizálni a gépparkunkat. Az aprómagvak vetése előtt például különösen fontos az aprómorzsás talaj, de a szélsőséges időjárási körülmények miatt is kiemelkedő jelentőségűek a megfelelő talajművelők. A talajaink minőségének köszönhetően nálunk az utóbbi időben megnőtt a repce jelentősége, amely igényes a talaj-előkészítésre. Ráadásul a talaj vízmegtartó képessége sem őrizhető meg bármilyen munkaeszközzel. Amióta a Wernher Roller S szántáselmunkáló hengert használjuk, azóta a talajkiszáradást jelentős mértékben csökkentettük, így megnőtt a hektáronkénti terméshozam is. Sajnálom, hogy nem ismertem meg hamarabb a Wernher márkát.

A SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁS IDEÁLIS MUNKAESZKÖZE

– Hol találkoztak először a Wernher gépekkel?

– Mintegy 5 évvel ezelőtt kezdtünk gondolkodni egy szántáselmunkáló henger vásárlásában. Szakkiállításokon tájékozódtunk, ahol feltűnt a Wernher munkaeszközök robusztussága, amely tartósságot sugallt. Mivel az ár-érték arányuk is kiválónak bizonyult, végül 4 évvel ezelőtt megvásároltuk a Wernher Maschinenbautól a Roller S 630-as szántáselmunkáló hengert.

Hamar kiderült a döntésünk helyessége, ugyanis ez a szélsőséges időszakok nagyon fontos eszköze, amely precíz munkát végez – amikor gyorsan kell a talajt visszazárni, tömöríteni. A Roller S mélyhúzású, nagy váztömegű henger, amelyen az öntvénykarikái70-es tengelyen forognak. A szántáselmunkálóhoz az opcionálisan elérhető front simítót is megvásároltuk, aminek köszönhetően a munkaeszköz még egyenletesebb talajfelszínt hoz létre. A munkaeszköz így mintegy 4600 kg tekintélyes tömeggel rendelkezik.

– Évente nagyjából hány hektáron dolgoznak vele, és mekkora teljesítményű traktort igényel?

– A Roller S évente körülbelül150–200 hektár területet művel el. Vetéstömörítéskor akár 100–120 lóerős erőgép is elegendő, ha viszont szántáselmunkálásnál nagyon rögös a talaj, akkor 140–160 lóerős traktorral működtetjük. Az erőgép fogyasztása is megfelelő, hiszen az eszköz normál esetben vetés-visszatömörítésnél mintegy 3 liter, simítással kombinálva pedig 6 liter üzemanyagot igényel hektáronként.

És ami még nagyon fontos, a Wernher munkaeszközökről általánosságban elmondható, hogy minimális a karbantartási igényük. A zsírozópontjaik jól hozzáférhető helyen találhatók, és még a legrégebbi, a Roller S sem hibásodott meg.

A KÖRNYÉKBELI GAZDÁLKODÓKNAK IS FELTŰNT A DIGER MUNKAMINŐSÉGE

– Az idei évben még kettő Wernhert vásároltak.

– Az egyik a hétkéses Wernher Diger középmély lazító. Erre a beruházásra azért volt szükség, mert a korábbi altalajlazítónk nem állta meg a helyét az itteni talajviszonyoknál. A mi térségünkben a csavarkötéssel, központi vázszerkezettel rendelkező altalajlazítók kevésbé alkalmasak a rendszeres használatra.

A beruházás előtt jól körbejártuk a lehetőségeket. Egy gépátadón megnéztük az igen robusztus Diger altalajlazítót munka közben, és meglepődve tapasztaltuk a kiváló munkaminőségét. Így nem is gondolkodtunk tovább, vásároltunk egyet.

– Milyenek az eddigi tapasztalataik?

–Szemet gyönyörködtető és hatékony munkát végez teljes munkamélységben. Helyi viszonyok között 270 lóerős traktorral könnyedén működtethető. Legjobban a kedvező fogyasztásán lepődtem meg. Hektáronként19–20 liter gázolajjal úgy képes dolgozni a Diger, hogy a munkája után egy gyűrűzéssel vagy tárcsázással a talaj vethető állapotba hozható. Rendkívül jó a keverőhatása. Olyan területeket, tarlókat is lazítottunk vele, ahol 15–20 cm-es gyomkelés volt, de azt is úgy eltüntette, mintha leszántottuk volna. Az altalajlazító hidraulikusan állítható tömörítőhengere is kiváló munkát végez. A környékbeli gazdálkodók közül többen is kérdezték, hogy milyen géppel lazítottam a területet – a jó munkaminőség felkelti a gazdák figyelmét.

A Diger vázszerkezetének erősségét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a gyártó M16-os méretű, 10,9-es keménységű szakítócsavart alkalmaz a gép vázának védelme érdekében.

Wernher Roller S 630
A Wernher Roller S 630-as szántáselmunkáló jól illeszkedik napjaink hektikus időjárási körülményeihez

ÉPP EGY ILYEN RÖVIDTÁRCSÁT KERESTÜNK

– Milyen Wernher munkaeszközre ruháztak még be idén?

– Ez a projekt már 4-5 éve napirenden volt: sok rövidtárcsát kaptunk kipróbálásra, és a Wernher Discer Próra esett a választásunk, mert tökéletesen aprómorzsás talajfelszínt hagyott maga után.

A Wernher folyamatosan fejleszti a munkaeszközeit, a gazdálkodók véleményét is figyelembe véve. Például megnövelték a két tárcsasor közötti távolságot, aminek köszönhetően megnőtt a rövidtárcsa áteresztőképessége, hatékonyabbá téve a munkaeszközt. A tárcsa tökéletes szögállásának köszönhetően kiváló a hántó- és keverőhatása is. A mi talajviszonyainkon ritka az olyan rövidtárcsa, amellyel tarlóból szinte magágy készíthető – a Discer Pro viszont akár erre is képes.

És a már említett nagy tömeg. Ebből a munkaeszközből sem sajnálta a Wernher az alapanyagot. Úgy gondolom, bármelyik nagy konkurenssel felveszi a versenyt. A vontatási stabilitása pedig annak ellenére kiváló, hogy viszonylag magasan helyezkedik a súlypontja. Hisszük, hogy hosszú ideig, komolyabb meghibásodás nélkül dolgozik a gazdaságunkban.

– Mekkora teljesítményű erőgépet igényel?

– Hasonlóan a mélylazítóhoz, 270 lóerő körülit, munkamélység és talajviszony függvényében. A fogyasztása is kiváló, 7–8 liter hektáronként.

Discer Pro rövidtárcsa
A Discer Pro rövidtárcsa tökéletes szögállásának köszönhetően az eszközhántó- és keverőhatása kiváló

A WERNHER GYÁRTÓBAN ÉS A MUNKAESZKÖZEIBEN NEM FOG CSALÓDNI

– Csak jókat mondott a Wernher munkaeszközökről. És mi a véleménye a gyártó szakembereiről, a hozzáállásukról?

– Nagyon szimpatikus, hogy nemcsak az értékesítés fontos számukra, de utána is gyakran érdeklődnek az addigi tapasztalatainkról. Kovács Zoltán, a Wernher Maschinenbau ügyvezetője gyakran felkeres bennünket, megnézi a gépeket munka közben, kikéri a véleményünket, hogy mit finomítanánk, változtatnánk esetleg a munkaeszközökön.

Diger altalajlazító
A Diger altalajlazító kiváló munkát végez, de a legmeglepőbb az alacsony vontatásiteljesítmény-igénye

Nagyon segítőkész a Wernher Maschinenbau csapata, olyan még nem volt, hogy ne teljesítették volna a kérésünket, és az alkatrészellátásban is rendkívül rugalmasak.

A Wernher munkaeszközökben megtaláltuk mindazt, amit kerestünk. Nagyon jó minőségűek, robusztus konstrukciók, kiváló munkát végeznek, ráadásul még tetszetős kivitelűek is. Véleményem szerint teljesítik ugyanazt, amit az ismert nagy gépgyártók termékei. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Wernhert.

Csomor Zsolt