fbpx

Horsch: mulcs vagy forgatás, a vetés döntő a termés szempontjából

Írta: GÉPmax-2023/II. lapszám cikke - 2023 március 23. -Hirdetés

A vetés az alapja az aratásnak. Ez teljességgel igaz: ha nem vetünk, nem is lesz mit aratni. Azonban nem mindegy, hogy miként történik ez a művelet. Nagyon sokszor lehet látni olyanokat, akik „elszórtam műtrágyaszóróval, és rekord termésem lett”, szólamokkal dicsekednek, és még igaz is lehet… Erre mondják felénk, hogy még a vak tyúk is talál szemet. A stabil, folyton magas termést elérő termelőknek azonban más a véleményük.

Döntő a vetéspontosság!

A kukoricánál a növénynemesítők is elárulják, hogy a termés szempontjából első helyen a vetőmag pontos mélységbe történő lehelyezése áll! Ez után következik a többi szempont. Ezért néz úgy ki egy szemenkénti vetőgép, ahogy. A vetőtárcsák, mélységtartó kerekek, és a többi.

A kalászosgabonával összehasonlítva a kapásnövényeket, gyakran kevésbé figyelünk oda a magágy minőségére és a vetésre. Az aprómagvetők akkor lesznek érdekesek nagyon sok termelő szemében, ha pl. nagyon apró magot, mint repce, mák kell vetni. A kalászosoknál is jó lenne odafigyelni, és ki-ki a termesztéstechnológiának a legmegfelelőbb vetőgépet választva tudja a maximális terméspotenciált kiaknázni.

Amikor a Sprinter megmutatja, mit tud!

Az egyik legrégibb Horsch mulcsvető a Sprinter. Az aszályos évek sajnos még nem múltak el. A talajban a vizet meg kell tartani! Ellenkező esetben teljesen mindegy, hogy milyen vetőgéppel rendelkezünk, akár a műtrágyaszóró is jó lehet, és lehet, hogy jobb is lenne, mert így a költségoldal jobban áll!

A szalmatakaró az egyik megoldás a talajban tartani a nedvességet. A mulcsos technológiában a felszínen található, relatíve sok szármaradvány okozhat kellemetlenséget a vetőgépek számára. Ezt nagyon sok vetőgép leküzdeni látszik, és a vetőmagot elhelyezi a talajba. No, de hogyan? Itt kezd kibontakozni a Sprinter a Duett csoroszlyával. A szalmát félretessékeli a vetési síkból, és a vetőmagnak optimális körülményt jó talaj – mag kapcsolatot biztosít! A Sprinter vetőgépben nincsen tárcsa, ezért nem is kedvelt! A csoroszlyák három gerendelyen helyezkednek el, egy-egy rugós tag biztosítja, amelyek 250 kg-ra vannak előfeszítve, de van egy nehézségi fokozat, amit meg kell lépni. A csoroszlyák nem követik a talajegyenlőtlenséget! Itt egyenletes talajfelszínre van szükség! Egyenletes felszínt nem is lenne olyan nehéz előállítani, csak akarat kell. Nézzük ezt egy befektetésnek! A talajművelés során a mulcskultivátorokkal a talajfelszínt egyengetjük, ugyanis színtől függetlenül mindegyik földet visz magával, és egyengeti a felszínt. A régi művelési irányra 45 fokos szögben haladva a leghatékonyabb a felszín egyengetés. A sekély és ultrasekély talajművelést is csak úgy tudjuk elvégezni, ha a felszín egyenletes! Minél sekélyebben végezzük a tarlóhántást, tarlóápolást, annál több vizet tartunk meg a talajban! Összefoglalva: az egyenletes talajfelszín nemcsak a vetéshez kell, hanem a talaj nedvességtartamának a megőrzésére is!

Két művelet egyszerre

Az Duett csoroszlya két féle dolgot tud egyszerre: vetni és műtrágyázni. A műtrágya az orrbetét mögé kerül. A vetőmag alá a ferdén futó talp tömörít, így egyenletes lesz a mag alatti talajtömörödés, a gyökér könnyen, jól fog tudni fejlődni. Az ikersávos vetés által a tenyészterület is jobban ki van használva! A csoroszlyák mélységtartása a mellső és hátulsó gumikerekes hengerek által vezérelt. A Sprinter-es kezdőknek ajánlott, hogy első, második évben a megszokott vetési irány helyett a parcellát a másik oldalról kezdjék, amennyiben a talajfelszín egyenlőtlen. A mellső gumikerekes henger egyenget és tömörít, a vetőcsoroszlyák vetnek, műtrágyáznak, és földet egyengetnek, a gereblyemező betakarja a vetőmagot, és a gumikerekes henger le is zárja a vetést. Ez a Sprinter. A mulcsos technológiáról NoTill-re átkacsingatók a Duett csoroszlya cseréjével a Thin Edge csoroszlyára már át is alakították a vetőgépet NoTill vetőgéppé.

Horsch Sprinter – a mulcsos technológia kiemelkedő vetőgépe

A szármaradvánnyal borított felület vég az eróziótól, a felszín felmelegedése ellen

NoTill Sprinter a ThinEdge csoroszlyával

Mulcsos vagy hagyományos? A Pronto mindkettőt tudja

A másik nagyon kedvelt vetőgép a Pronto. Egy univerzális vetőgépről beszélünk, amelyik a hagyományos forgatásos talajművelésben és a mulcsosban is tökéletesen teljesít. A mellső művelőeszköz, a rövidtárcsa megműveli a talajfelszínt. Az ezután következő gumikerekes henger tömörít, és utat képez a vetőcsoroszlyák előtt. Itt is érvényesül az az elv, hogy a vetőmag alatt egyenletes, tömör talajréteg álljon a rendelkezésre. Erre az „útra” jön a TurboDisc vetőcsoroszlya, aminek képessége, hogy + 7,5 cm-en képes lekövetni a talajegyenlőtlenséget a pontos vetés érdekében. Azért, hogy elkerüljük a hairpinning effektust, a vetőtárcsa előtt vissza kell tömöríteni a talajfelszínt. Ekkor megadjuk az esélyt a vetőcsoroszlyának ahhoz, hogy át tudja vágni a szalmát, és a vetőmagot a vetőbarázda aljába úgy tudja lehelyezni, hogy minél kevesebb szármaradványon üljön. Ezen felül fontos a mag beágyazása is, és a magárok lezárása. A hairpinning meggátolja vagy hátráltatja a csírázást, ezért oda kell figyelni az elkerülésére!

A jól lehelyezett vetőmag a vetőbarázda aljába kerül, talajkontaktussal, egyenletes mélységbe, egyenletesen fog kikelni, és egyenletes állományunk lesz. A jó magbeágyazást elő tudja segíteni még a magfogó kerék is!

Jó minőségben is lehet vetni mulcsba!

Az utóbbi időben egyre többet beszélünk a regeneratív, talajmegújító mezőgazdaságról. Itt a lényeg az, hogy minél kevesebbet mozgassuk a földet, minél több szenet kössünk meg a talajban. A vas helyett a növények gyökerei lazítják a földet, így kevesebb szenet égetünk el, ez által is csökkentve a széndioxid kikerülését a légkörbe. A NoTill-esek lóerőben is visszább tudnak lépni, ugyanis a mély, intenzív művelés aránya csökken, közelít a nulla felé vagy éppen nulla, így csak a vetőgépet kell vontatni.

Pronot 6 DC PPF vetés és műtrágyázás egy menetben

A Pronto elv talajművelés – tömörítés – vetés – lezárás

Singular Csoroszlya a magfogó kerékkel

Sprinter NT – NoTill kapás csoroszlyával3- lezárás

A NoTill-ben kétféle típusú vetőgépet használnak. Az egyik a kapás, a másik a tárcsás csoroszlyás. A kapa több földet mozgat, ezzel szemben a szárazabb körülmények között termelő területeken használják inkább, a tárcsás csoroszlyának kisebb a talajmozgató intenzitása. Ilyen a Horsch Avatar. Ezt a vetőgépet ott is előszeretettel használják, ahol bizonyos gyomnövények már rezisztensé váltak az állománybéli gyomirtó szerek használatára. E területeken az egytárcsás vetőgép megnyitja a vetőbarázdát, lehelyezi a vetőmagot és a földet visszaejti a magra. Így nem stimulálja a gyommagvak kelését. Az Avatar vetőgéppel mulcsos technológiában is nagyon jó minőségben lehet vetni. Ennél a vetőcsoroszlyánál is érvényesül a kemény ágy – puha takaró elv! A mélységtartó kerék betömörít a vetőbarázda aljára, így nem lesz üreges a talaj a mag alatt, és a gyökerek tökéletesen tudnak fejlődni. Ezzel a vetőgéppel a mulcsos technológia mellett a NoTill-vetés is a kezünkben van. A regeneratív, talajmegújító technológiával kacérkodó termelők kezében az Avatar egy olyan eszköz, amivel nagyon sok mindent ki lehet próbálni, és ebbe az irányba elindulni!

Az egészségesebb talajhoz takarónövény kell, ezt minimális talajművelés mellett, vagy talajművelés nélkül: a direktvetéssel is meg tudjuk valósítani. Az egészségesebb talaj egészségesebb növényeket termel, ami ahhoz is szükséges, hogy idővel lehessen csökkenteni az inputanyagokon is.

A mezőgazdász természetgazdász ugyanis a természet kinézetét formálja, és ez jó lenne, ha jó (jobb) irányba történne.

Szász Zoltán 30-7430302

Horsch GmBH