fbpx

Kirepültek az első drónpilóták

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 23.

… a MATE nagy érdeklődéstől övezett képzéséről. A drónpilóták bizonyítványa nemcsak hivatalos munkát tesz lehetővé, de jövedelmezőt is, miután a mezőgazdaságtól az építőiparon át a rendvédelmi erőkig sok helyen igénylik ezt a szaktudást.

Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Népszerű és bővülni fog

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone Kft. közös növényvédelmi drónpilótaképzése meghirdetésétől fogva nagy népszerűségnek örvend. Az első vizsgázók március 8-án vehették át bizonyítványukat Szarvason. A következő képzés tavasszal kibővített tematikával fog indulni, már további új képzési helyszínekről is folynak tárgyalások – hangzott el az ünnepélyes „bizonyítványosztáson”.

Ez a fajta oktatás a jövőben bővülni, miután a következő növényvédelmi drónpilótaképzés a speciális műveleti kategóriára vonatkozó képzéssel indul. A bővítésre azért van szükség, mert egy új jogi szabályozás feltételként kötelezően előírja a pilóta nélküli légijármű-irányító igazolvány megszerzését előkészítő tanfolyamon való részvételt. A növényvédelmi drónpilótaképzésre ennek sikeres teljesítését követően lehet jelentkezni, ha az igazolványon kívül a zöldkönyv, az érettségi bizonyítvány vagy a megfelelő középfokú végzettség is rendelkezésre áll.

Nagy piaci értékű tudás

A növényvédelmi drónpilótaképzés tematikája növényvédelmi drónhoz kötődő alapismeretekre, agrometeorológiára, növényvédelmi információkra, valamint jogszabályi, üzleti és műszaki ismeretekre fókuszál, és a bizonyítvány megszerzéséhez repülési gyakorlat is szükséges. A résztvevők térinformatikai képzést is kapnak, hogy a monitoringdrónokkal kapott adatokat a mezőgazdaságban és egyéb területeken is önállóan fel tudják használni.

Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Napjainkban a drónok szerepe vitathatatlan. Mezőgazdasági, építőipari, biztonságtechnikai, valamint rend- és polgárvédelmi felhasználásuk egyaránt kiemelt fontosságú, ezért a képzésen szerezhető tudás piaci értéke is rendkívüli.

(Forrás: Agrárágazat.hu)