Drónpilóta lennél? Már lehet is jelentkezni!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 január 19.

Január végén indul a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az ABZ Drone Kft. közös növényvédelmi drónpilóta képzése Szarvason. A szakképesítés megszerzésével lehetőség nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére, és még lehet jelentkezni a tanfolyamra.

drón
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

A képzési tematika nemcsak a növényvédelmi, térinformatikai, jogi és repüléstechnikai ismereteket tartalmazza, hanem egyedülálló módon kiegészül a MATE Szent István Biztonságkutató Központja által oktatott, a kritikus infrastruktúrák és létfontosságú rendszerek védelmével kapcsolatos drónos alkalmazásokkal is.

Az elméleti képzések és a számítógépes térinformatikai munkaállomások a MATE kedden átadott szarvasi Öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központjában lesznek.

A hiánypótló képzésre szép számú érdeklődő van, de a jelentkezésre még most is van lehetőség.  Növényvédelmi drónpilóta képzésben egyetem ilyen mélységig még nem vett részt piaci partnerrel közösen” – mondta a beruházás átadóján dr. Gyuricza Csaba professzor, rektor.

drón
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

A dél-alföldi régióban ez az első növényvédelmi drónpilóta képzés, amelyre éves szinten akár 250 hallgatót is tudunk fogadni” – hangsúlyozta Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője. A cég hét éve foglalkozik a drónok mezőgazdasági felhasználásával és több mint 500 drónpilótát képeztek eddig.

Dr. Bozán Csaba projektvezető, a MATE Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjának vezetője az MTI-nek elmondta, a végzett drónpilóták az általuk felvett adatokat ki is tudják majd értékelni, így léphetnek egyet a precíziós gazdálkodás irányába.

Napjainkban a drónok szerepe vitathatatlan; mezőgazdasági, építőipari, biztonságtechnikai, valamint rend- és polgárvédelmi felhasználásuk egyaránt kiemelt fontosságú, ezért a MATE Szent István Biztonságkutató Központja által koordinált együttműködés révén elérhetőképzésen szerezhető tudás piaci értéke is rendkívüli.

További információk és jelentkezés: https://abzdrone.com/novenyvedelmi-dronpilota/; telefonon és emailen: +36 70 938 5484, [email protected]