fbpx

Forradalmi változás előtt érkezik a drón-törvény

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 18.

Ahogy a lovakat leváltották a kocsik, úgy sok mai alkalmazást „holnaputántól” a drónok végeznek majd. Lássuk, mi várható Magyarországon januártól!

 

Nyilvántartásba vesznek mindenkit

Januártól csak a HungaroControl mobilalkalmazásának használatával reptethetők a pilóta nélküli légijárművek – vagyis a drónok. Ezt javasolja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tárca szerint a drónokra vonatkozó általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba, de a járvány miatt 2020 végéig kitolták a határidőt – adta hírül a telex.hu. A törvényjavaslat értelmében a légiközlekedési hatóság nyilvántartásba veszi majd a drónokat és üzembentartóikat is, és onnantól a magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják. Az új előírásokkal együtt bevezetik a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát, amely alatt a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő – ezekre nem vonatkozik majd nyilvántartásba-vételi kötelezettség. A javasolt rendelkezések értelmében lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni (a játékdrónok e követelmény betartása alól mentesülnek).

 

Forradalmi segítő

A drónszabályozás azért is sürgős, mert ezek az eszközök hatalmas jövő előtt állnak a mezőgazdaságban. Drónnal bármikor mérhetőek a különféle károk; használhatók területmérésre, térképkészítésre ortofotókkal, tőszámlálásra, termésbecslésre, növényanalízisre. Segítik a talaj tápanyag-ellátottságának meghatározását, a gyomosodásvizsgálatot, a belvízelvezető és öntözőcsatornák állapotfelmérését, öntözőberendezések működésének ellenőrzését. Sokak szerint emellett a tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatásban is forradalmi szerepük lesz.

 

Sokan engedély nélkül

Ma Magyarországon 15 méteres magasságig (és az irányító személytől ugyanilyen távolságig) egy legfeljebb 250 grammos távvezérlésű repülő járművet bárki vezethet külön képzettség nélkül. Ugyanakkor minden repüléshez külön eseti légtérhasználati engedélyt kell kérni a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól, ennek igénylését kizárólag írásban lehet benyújtani, és elnyerése harminc naptól akár több hónapig is elhúzódhat. Ilyen nagy határidőkkel pedig képtelenek szabálykövetően dolgozni, ezért sokan inkább engedély nélkül végzik a repüléseket – írja a szakértő az Agrárágazat decemberi számában (érdemes lesz elolvasni a teljes cikket!).

 

Milliárdos hasznok

A drónok általános haszna dollármilliárdokban mérhető. A szabályozás azért is fontos, mert például az EU légi forgalma az elkövetkezendő 20 évben 50%-kal is nőhet: 2035-re a pilóta nélküli légi járművek ágazata több mint 100 ezer embert fog foglalkoztatni közvetlenül, és évente több mint 10 milliárd euró értékű gazdasági hatással fog járni.