fbpx

Új Zetor értékesítési hálózat közvetlen gyári kapcsolattal

Írta: GÉPmax-2023/IV. lapszám cikke - 2023 július 17.

A Zetor traktorok több mint 60 éve elérhetők a hazai traktorkínálatban, és voltak korszakok, amikor az egyik meghatározó márkának számított a hazai erőgépparkban. Az elmúlt évtizedben általában importőrön keresztül, viszonteladók útján kerültek a hazai piacra a cseh traktorgyár termékei, a közelmúltban viszont változás történt. Erről és többek között a jelenlegi piaci helyzetről is kérdeztük Fehér Kornélt, a Zetor A.S. gyári képviselőjét, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n.

– Milyen tervei vannak a gyártónak a hazai értékesítési hálózat fejlesztése, átstrukturálása tekintetében?

– Amit a magyar piacon megpróbálunk megvalósítani, az egy pilot projekt a Zetor értékesítési hálózatának a fejlesztésében. Korábban, hosszú évtizedeken át a magyar viszonteladói hálózat egy Zetor importőrnek adhatta le rendeléseit, illetve innen kaphatta meg a háttérszolgáltatáshoz szükséges segítséget. Annak érdekében, hogy a kereskedők és a gyártó között szorosabb, gyorsabb és hatékonyabb legyen a kapcsolat, az importőr közbeiktatását megszüntettük, és a jövőben a segítségemmel már közvetlen gyári kapcsolatot tarthatnak fent, gyártói támogatást kapnak a viszonteladók. Új dealer-hálózatot építettem fel a magyar piacon, amelyben megtartottam két régi partnert is. Az új viszonteladói hálózat tagjai az Agro-Nova Kft., a GI-GA Farm Kft., a Körös-Welt Kft., a Nagytraktor Kft., a Zetor-Vas Kft., és a Zetor West Kft. A gyár az új magyar értékesítési hálózat kialakításával együtt nagyobb hangsúlyt fektet a marketingmunkára, és a gyári dokumentációk, gépkönyvek, prospektusok magyarítására. Jelentős fejlesztésen esik át a Zetor.hu weboldal is a jövőben. Amennyiben ez az átszervezés beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a skandináv piaci hálózatot is ennek mintájára strukturáljuk majd át.

Fehér Kornél
Fehér Kornél, a Zetor A.S. gyári képviselője

– Milyennek látja a tavalyi és a jelenlegi piaci helyzetet?

– A tavalyi év a sok negatív hatás ellenére hozta a standard eladási számokat, nem volt tapasztalható visszaesés, de idén már más a helyzet. A kereslet befékezett, s bár nagyon sok a közvetlen megkeresés, és rengeteg árajánlatot kérnek a gazdák a magyar piacon, de ebből értékesítési szinten nagyon kevés realizálódik. A gazdálkodók kivárnak, mindenki a pályázatokra vár, addig csak érdeklődés van az árak és a kínálat irányába. Az első félév így telt el, és egyelőre nem nagyon látunk arra esélyt, hogy ez idén, a hátralévő időben változik. Bár mi pozitívan állunk hozzá, és reméljük, ebbe az irányba elmozdulás történik majd. A cseh és szlovák, illetve a magyar piac sok hasonlóságot mutat, de az előbbi kettőnél a gazdák pályázatok esetén is sokkal megfontoltabban ruháznak be, mint a magyar gazdák.

– Hogyan alakult a gyártáskapacitás tavaly és idén, mennyire voltak hatással a negatív körülmények, járvány, háború a gyártás és szállítás folyamatára?

– A Zetor abban a szerencsés helyzetben volt, hogy az ellátási láncok fennakadása miatt adódott kisebb gyártási fennakadásokat is gyorsan át tudta hidalni, így tartani tudtuk a 3+1 hónapos szállítási határidőt. Az energiaárak drasztikus emelkedése súlyosan érintette a céget is, ennek ellenére gyártásköltség-növelő hatását áremeléssel nem hárította át a megrendelőkre. Tartjuk a kiadott listaárakat és nem is tervezünk áremelést, sőt ároptimalizálást szeretnénk a jövőben, amely még csökkenéssel is együtt járhat majd.

Látva a tavalyi év megrendelési számait, 2023-ra már jól tudott a Zetor Tractors A.S. gyártáskapacitást tervezni, így ebben az évben már készlettel is rendelkezik. Átszervezésre került a beszállítói hálózat, a háború miatt főleg az elektromos kábelkötegek begyártásához kellett új partnerekre váltani. A Forterra vezetőfülke vázak még Magyarországon készülnek, mivel élő szerződésünk van a Agrikon KAM Kft.-vel, de a jövőbe változás várható a beszállító céggel kapcsolatban. Próbáljuk úgy összeállítani a beszállító partnerek hálózatát, hogy tartani tudjuk a piacon igen rövidnek számító szállítási határidőt, és az ároptimalizálást is elérjük.

GI-GA Farm Kft. Zetor stand
A GI-GA Farm Kft. Zetor standja a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n

– Az európain kívül jelenleg milyen más piacokon van jelen a Zetor, és ezek között melyek a meghatározók?

– A két nagy kontinens piaca meghatározó, az egyik Afrika, a másik Ázsia, előbbinél a kontinensen belül Etiópia az egyik kiemelt térség, míg az ázsiai területen India az egyik legkiemelkedőbb terület. Természetesen a piackutatás folyamatos, többek között a választék szélesítése piacbővítési megfontolásból is fontos feladat.

– Milyen újdonságok várhatók a Zetor kínálatában a jövőben?

– Az egyik jelentős változás, hogy a jövőben már minden modellünkbe az érvényben lévő szigorú emissziós normákat teljesítő, korszerű, energiatakarékos Deutz dízelmotor kerül beépítésre. A Forterra szériát újabb modellekkel, teljesítményben felfelé fogjuk bővíteni. Tervezőasztalon van már egy teljesen elektromos hajtású Zetor traktor fejlesztése is. A magyar piacon a konkurensek azonos kategóriában elért sikerein felbuzdulva most vezettük be a rendezvényen is kiállított 18,5 és 24 LE közötti Compact kistraktor-szériát, amelyre már itt, a szántóföldi show-n is hatalmas az érdeklődés, a kiállított gép is azonnal elkelt. Reméljük, az új típus komoly piaci részesedést fog elérni.

Farkas Imre