fbpx

Mezőgazdasági gépek jövője: ez a jelentés ismeri a holnapot

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 17.

Olyan gyors a technikai-technológiai változás, hogy egymást érik a jövőbeni gépi innovációkról, feljesztésekről szóló elemzések. A Mezőgazdasági gépek jövőjéről szóló jelentés azt vizsgálta, hogyan változik a táj, és mik lesznek a fő technológiai fejlesztések az ágazatban.

1. Erőforrás-ok

Az egyik kiemelt terület az alternatív hajtóanyagok, erőforrások kérdése. Az elektromos traktorok mezőjében hatalmas a mozgás, a fejlesztési kedv, de az akadály is számos: a soktonnás erőgépek súlya, a feltöltés idő- és logisztikaigényes volta és a hatótávolság egyelőre mind komoly feladványok a fejlesztőknek. Ugyanakkor máris van olyan innovatív kutatási irány, ami az akkumulátoros villanyáramforrást helyettesítse: John Deere a Joskin-nal együttműködve kifejlesztett egy elektromosan hajtott tengelyekkel rendelkező iszapszállító tartálykocsit. Közben a hidrogént is több márka vizsgálja, hiszen tiszta és hatékony üzemanyagforrás, emellett egyre több a biogázzal üzemelő traktor dolgozik ár például az Egyesült Királyságban.

2. Kisebb, könnyebb lesz az autonómgép-világ

Alighanem változás előtt áll a nagy és egyben nagy lóerő-kapacitású traktorok világa. A talajtaposás, az ár, az energiaigény mind olyan kérdések, amelyek sürgetik alternatív erőgépek megjelenését. A jelentés szerint várható, hogy ahogy a gépek autonómabbá válnak, úgy méretük és súlyuk is jelentősen csökken majd. Az ilyen típusú traktorokban rejlő lehetőségek precízebb működést jelenthetnek, csökkentve a talajminőségre és a környezetre gyakorolt negatív ​​hatást.

3. Az áldott telematika

Eljön az az idő, amikor már az állattartóknak sem kell okvetlenül évi 365 napot dolgozni, minden reggel korán kelni, naponta végigszemlézni a farmot… A telematika – vagyis az a technológia, aminek segítségével távoli pontról is beavatkozhatunk gépek, épületgépészeti rendszerek működésébe – terjedésével nemcsak a gazdaság vezetői tudnak gyorsan reagálni. Emellett a meghibásodások, a gépek vagy az állatok diszfunkciói is előre jelezhetők, amivel jelentős karbantartási, állatorvosi kiadást, veszteséget takaríthatunk meg.

4. Égi segítség

Na jó, ez kicsit túlzóan patetikus megfogalmazás, de az bizonyos, hogy a drónok lehetőséget kínálnak a termésnövekedés minden olyan részfeladat hatékony elvégzésére, ami a mai gépi környezetben nem vagy jövedelmezően nem megoldható. Ha a felázott táblára nem tud rámenni a vető- vagy permetezőgép, ha növelni akarjuk a növényvédelem hatékonyságát egy ültetvényen, ha csak foltszerű beavatkozásra van szükség gyorsan – és így tovább: ilyenkor a drón hatalmas segítség (főleg, ha a jogi szabályozás is engedi valahol az alkalmazását). A drón emellett a táblák „diagnosztikájában”: növényvédelmében, talajállapot-felmérésében, hozam-előrejelzésében is sokat segíthet.

5. Autonómia

A közúti forgalomnál sokkal gyorsabban megy az autonóm mezőgazdasági gépek elterjedése. Világos: míg a KRESZ-ben több tucat szabály, aktuális forgalmi helyzet egyszerre érvényesülhet, addig egy digitálisan feltérképezett táblán a gép sokkal kevesebb adattal kell számoljon. Az Intrepid Minds munkatársa szerint a fő előnyök köz tartozik, hogy az autonóm gépeknek nem kell pihenőidő, nagyfokú a precizitásuk és hatékonyságuk.

6. Add az adatod!

A mezőgazdaság már ma sem hasonlít az 50-100 évvel ezelőtti gumicsizmás szakmára: a döntés-előkészítés, a végrehajtás, a monitoring, az elképesztő műszaki összetételű és küllemű gépek már szinte sci-fi-filmeket idéznek, és a traktoros/kombájnos műszerfala inkább űrhajóbelső emlékeztet, mint régivágású erőgépre… Ennek a világnak az alapja már nem a sok fizikai munka, hanem a sok adat! A jelentés megerősíti: a mezőgazdasági innovációk alapja az adat. Az adatrögzítés egyre több gazdaságban megkezdődik vagy már éppen kibontakozik. Minél több az adat, annál pontosabb döntést lehet hozni – ami a Föld változékony gazdasági és időjárási viszonyai között egyre inkább elengedhetetlen.

7. Adattal etetjük a tudást szomjazó gépeket

Az adatokból pedig a mesterséges intelligencia (MI) fog származni, amely egyesek szerint a legnagyobb lehetőség a gazdálkodásban – az összes jövőbeli döntést irányíthatja a mezőgazdasággal kapcsolatban. Az MI az adatok révén folyatott gépi tanulással megelőzheti a hibákat, a másodperc törtrésze alatt hozhat döntéseket, vagy megoldásokat kínálhat a kihívásokra.

(forrás: CPM Magazin)