fbpx

A Quicke homlokrakodó jelentősen növeli a munka hatékonyságát

Írta: GÉPmax-2024/II. lapszám cikke - 2024 április 09.

Palkovics Lajos szentpéterfai gazdálkodó olyan homlokrakodót keresett, amely tartós, megbízható, és a kezelő számára megteremti a biztonságos és kényelmes munkavégzést. A Quicke elektromos vezérlésű, digitális kezelőfelülettel is felszerelt Q-szériás gépében mindezt megtalálta.

SZÁMUNKRA KIEMELT JELENTŐSÉGŰ A MINŐSÉGI, PRECÍZ MUNKAVÉGZÉS

A hektikus időjárási viszonyok, alacsony terményárak, magas inputárak, a nagyobb nyereség elérésére való törekvés arra ösztönözheti a gazdálkodókat, hogy minél hatékonyabb és precízebb gépeket, munkaeszközöket vásároljanak. Természetesen nincs ez másként a homlokrakodók esetében sem.

Palkovics Lajos néhány évvel ezelőtt vásárolt egy Quicke QE-Command elektromos vezérléssel ellátott Q5M típusú homlokrakodót, amely súlymérős Q-Companion digitális kezelőfelülettel is felszerelt. Ellátogattunk a szentpéterfai gazdálkodóhoz, hogy a homlokrakodóval kapcsolatos eddigi tapasztalataikról kérdezzük, de előtte arra kértük, hogy mutassa be a vállalkozásukat.

Palkovics Lajos
Palkovics Lajos néhány évvel ezelőtt vásárolt egy Quicke QE-Command elektromos vezérléssel ellátott, Q5M típusú homlokrakodót

– Édesapám a kilencvenes évek elején kezdett gazdálkodni néhány hektár területen, amihez lehetőségéhez képest további területeket vásárolt. Én 1998-ban csatlakoztam a gazdasághoz.

2001-ben felszámolták a helyi termelőszövetkezetet, amikor is 250 hektárral nőtt a birtokméretünk. Akkor jött el az idő, hogy a régiket új, modern gépekre, munkaeszközökre cseréljük. Abban az időben vásároltuk meg az első nyugati traktorunkat. Azóta a gépbeszerzéseknél számunkra kiemelt jelentőségű a hatékonyság, minőség és precizitás. Jelenleg 274 hektáron végzünk szántóföldi növénytermesztést, és csak minimális bérmunkát vállalunk.

MASSZÍV, ERŐS, MEGBÍZHATÓ HOMLOKRAKODÓT KERESTÜNK

– Néhány évvel ezelőtt vásároltak egy Quicke homlokrakodót. Milyen munkákhoz kerestek anyagmozgatót, illetve mi alapján döntöttek a Quicke mellett?

– 2022-ben vásároltuk a Quicke homlokrakodót, és főként műtrágya-, vetőmag-, termény- és bálarakodáshoz használjuk. A korábbi, hidraulikus homlokrakodónk gyakran szorult már javításra, és a rakodási magassága sem volt számunkra elegendő. Olyan utódot kerestünk, amely megállja a helyét a magas oldalfalas pótkocsiknál is.

A Deraland Kft.-vel korábban is volt kapcsolatunk, például különféle gépbeállítások miatt. Tapasztalt szakembereik mindig segítőkészek, rugalmasak, pontosan érkeznek, bármikor bizalommal fordulhatunk hozzájuk. Persze nem ez volt a döntésünk legfőbb oka. Masszív, erős és megbízható homlokrakodót kerestünk. Körbejártuk a piacot, és a szempontjainkat figyelembe véve a Quicke tűnt a legjobb választásnak.

A Q5M típusra esett a választásunk, amelynek a forgáspontnál mért maximális emelési magassága 4,06 méter, és maximum 2600 kg-nyi anyag mozgatására képes (ebből le kell vonni a hozzákapcsolt munkaeszköz tömegét).

– Milyen erőgépre szerelték a Quicke homlokrakodót?

– Egy 2002-es évjáratú John Deere 6310-es traktorra. Azért nem vásároltunk lényegesen nagyobb beruházással járó önjáró rakodógépet, mert ez a traktor tökéletesen megállja a helyét, semmi baja. A traktor alapjáraton mozgatja a Quicke homlokrakodót. A Deraland Kft. szakembereinek javaslatára a traktor hátuljára felszereltünk egy 1000 kg-os ellensúlyt a stabilitás érdekében, mivel a 6310-es John Deere saját tömege viszonylag alacsony a nehéz anyagok mozgatásához.

A JÓHOZ KÖNNYŰ HOZZÁSZOKNI

– A már kétévnyi tapasztalattal a hátuk mögött beigazolódott a döntésük helyessége?

– Igen. Látszik, hogy a gyártó rendkívüli jelentőséget helyezett a tervezésre, a legapróbb részleteket is figyelembe véve. A Quicke homlokrakodó masszív és erős. Öntött- és kovácsoltvas alkatrészekkel készül, ami jelentősen növeli a tartósságát. A profil préselt kettős U profilú gémszárai pedig növelik a teherbírást.

joystick vezérlőkar
A kis joystickkar segítségével a hüvelykujjunkkal irányíthatjuk a homlokrakodót

– Mennyire takarja ki a kilátást a homlokrakodó?

– Véleményem szerint e tekintetben is kimagasló a Quicke Q-sorozata. Nagyon jó kilátást biztosít, ami köszönhető a gém formájának és annak is, hogy a gyártó a rakodógémen belül vezette el a tömlőket. Ráadásul a keresztösszekötő alacsonyan helyezkedik el, így még jobban javítva a munkaeszközre való rálátást.

– A korábbi hidraulikus homlokrakodóhoz képest mekkora előrelépés a QE-Command elektromos vezérlés?

– Habár kissé tartottunk tőle, de a jóhoz könnyű hozzászokni. Rendkívül precíz munka végezhető vele. A bowdenes rakodóvezérlés még némi erőkifejtést is igényelt, itt viszont egy kis joystickkar segítségével a hüvelykujjunkkal irányíthatjuk a homlokrakodót. Ennek pozíciója ráadásul a kezelő igénye szerint állítható.

Ami még nagyon tetszik, hogy egyszerre több művelet elvégzésére képes: például emeli a gémet, miközben billenti a kanalat. Gyorsabb, pontosabb, precízebb munka végezhető vele, és a gépkezelő is kevésbé fárad el.

monitor
A traktorfülkében lévő eszköz piktogramok segítségével kommunikál a kezelővel, illetve jelzi ki a teendőket

SZÁMOS HASZNOS FUNKCIÓ TALÁLHATÓ A KEZELŐSEGÍTŐ RENDSZERBEN

– A homlokrakodóhoz rendeltek Q-Companion súlymérő és kezelősegítő rendszert?

– Igen, habár leginkább csak azért, mert egy akció keretében minimális pluszköltséget jelentett. Ma viszont már teljesen másként tekintek rá – valóban kezelősegítő rendszerként, ami jelentős mértékben fokozza a munka kényelmét, minőségét, hatékonyságát és biztonságát.
Ami nagyon meglepett, hogy a rendszerben lévő súlymérő egység ±1% körüli pontossággal mér. Nagyon hasznos például ömlesztett áru kamionra rakodásánál, mert nem kell összeadogatni a kanálszámokat.

Automatikus üzemmódban minden emelést ment. Kézi üzemmódban a rendszer megkérdezi, hogy elmentse-e a mérési adatokat. Kijelzi az emelések számát és az össztömeget, illetve tárázhatunk, vagy beállíthatjuk azt a célsúlyt, amit a pótkocsira szeretnénk rakodni.

A különféle értékeket dokumentálja, felhőbe menti, amit akár okostelefonunk és az ingyenes alkalmazás segítségével továbbküldhetünk. A Q-Companion kezelősegítőhöz több munkaeszközt is kalibrálhatunk.

Az is nagyban segíti a munkánkat a rakodás során, hogy ez a rendszer jelzi az éppen használt munkaeszköz helyzetét, az aktuális szögállását, magasságát, valamint százalékarányosan azt, hogy a maximális emelőerőből éppen mennyit használ. Emellett még karbantartás-figyelmeztető is található a rendszerben, így az üzemeltetés fontos része, a karbantartás is időben megtörténik, ezzel is növelve a gép élettartamát.

olajrugó
A gém megemelésével és az eszköz merítésével a retesz magától lezár

– Mennyire bonyolult a rendszer használata?

– Egyszerűnek mondható, hamar rá lehet érezni. Miután az adott munkaeszközt bekalibráltuk, csupán arra kell ügyelni, hogy a munka megkezdése előtt bekapcsoljuk a munkafolyamat-rögzítést, és a feladat végeztével állítsuk le. A traktorfülkében lévő eszköz piktogramok segítségével kommunikál a kezelővel, illetve jelzi ki a teendőket.

TÖKÉLETES MERÍTÉSI SZÖG, MINIMÁLIS KISZÓRÓDÁS

– Különféle eszközöket is vásároltak a homlokrakodóhoz, vagy a már meglévőkkel használják?

– A big-bag zsák rakodásához a korábban már meglévő eszközt használjuk, viszont vásároltunk egy Q 220 XH típusú magas kiömlésű kanalat. Ennek működtetésekor nagyon tetszik a Q-level megoldás, ami biztosítja a tökéletes merítési szöget, és minimális a kiszóródás a kanál elején és hátulján.

Q 220 XH
Q 220 XH típusú magas kiömlésű kanál

– Mennyi időt vesz igénybe az eszközök cseréje?

– Ezek gyorsan cserélhetők. Mindössze annyi a feladatunk, hogy meghúzunk egy reteszt, a cserélendő munkaeszközt a földre engedjük, majd a traktorral tolatva lecsatlakozunk róla. Ezután egy másik munkaeszköz felvételéhez csak át kell fordítani az eszközkeretet – mintha teljesen kiürítenénk –, és az így kialakult „célzónyílás” segítségével csak rá kell állni a következő munkaeszköz EURO-felfogatásának felső kampójára, majd a gém megemelésével és az eszköz merítésével a retesz magától lezár.

Sőt, maga a homlokrakodó is gyorsan lecsatlakoztatható a traktorról az úgynevezett Lock & Go fel- és lecsatlakoztató rendszernek köszönhetően. Ehhez nincsenek különálló alkatrészek, amiket esetleg elveszíthetünk, ráadásul szerszámok nélkül végezhető el a feladat.

A Quicke homlokrakodóját bátran ajánlom azoknak, akik számára fontos, hogy olyan masszív és tartós géppel dolgozzanak, amelyik ráadásul a kezelő komfortját is jelentősen növeli. Amennyiben több információt szeretnek, akkor kattintson IDE!

Csomor Zsolt