fbpx

Ilyen, amikor a kerti traktort és a quadot keresztezik

Írta: Farkas Imre - 2022 március 18.

A Swaraj Code kertitraktor irányítása olyan, mint egy quadnak, de egyéb funkcióiban is többet nyújt mint egy hagyományos kertitraktor.

Indiában nagy hagyománya van a kerti traktorok gyártásának, de úgy látszik a klasszikus építési módból most kitörni látszanak  a legújabb fejlesztések. A Mahindra Ltd égisze alá tartozó, 1974-ben alapított Swaraj Tractors, eddig csak hagyományos építésű 15-65 lóerő közötti teljesítményű, könnyű univerzális fülke nélküli traktorokat fejlesztett és gyártott, kertészeti és rizsültetvények művelésére.

Code swaraj
Első ránézésre olyan mint egy nagyra nőtt quad – fotó: https://codebyswaraj.com/en/features

A traktort egy 389 cm3-es egyhengeres négyütemű, 8,3 kW (11,1 LE) teljesítményű Honda GX 390 benzinmotor hajtja meg. A motort alapkivitelben kézi forgattyús-köteles berántással lehet indítani, de rendelhető elektromos indítómotorral is. Mechanikus sebességváltóval rendelkezik, 6 előre- és 3 hátrameneti sebességgel, 1,9 km/h és 16,8 km/h közötti sebességtartományban. A traktor kormánykerék helyett egy quad kormányvillával lehet irányítani.

Code swaraj
Kétirányú üzemelést is meg lehet valósítani vele, bár ebben senki se keresse az ergonómia legapróbb jelét sem – fotó: https://codebyswaraj.com/en/features

A traktor tartós hátramenetben is képes dolgozni, hiszen a vezetőülés a traktor orrára, a menetiránnyal szemben is felcsatlakoztatható, a kormányvilla pedig átfordítható. Nagy kérdés, hogy a kezelő a forró benzinmotorral a lábai között mennyire érzi jól magát ebben a helyzetben. A traktor teljesen mechanikus kormányzású, rudazatos irányítással, semmilyen rásegíts nincs. A hajtott tengely a nehezebb terepviszonyok leküzdése érdekében differenciálzárral van felszerelve.

Code swaraj
Hasmagassága a duplájára növelhető – fotó: https://codebyswaraj.com/en/features

A hasmagasság 266 milliméterről 554 milliméterre növelhető. A traktor alapfelszereltsége 1000 fordulat/perc fordulatszámú TLT és 220 kg-os súly emelésére alkalmas hátsó hárompont függesztőmű. A CODE tengelytávja 118 centiméter, és mindössze 89 centiméter széles, tömege pedig 455 kg.