fbpx

A quadok gyakorlati alkalmazásai a mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 20.

A quad négykerekű terepmotor, más néven ATV (All Terrian Vehicle); minden terepen használható jármű. Szerkezetileg inkább motorkerékpár, kinézetre egy kis terepjáróra hasonlít, (forrás: wikipédia)

Sokan kerti traktorokkal és egyéb erőgépekkel hasonlítják össze ezeket a zseniális kis masinákat, ami helytelen, hiszen ezek nem célgépek, és a speciális munkákat sem hivatottak azonos minőségben végezni, mint az ilyen a feladatokra kifejlesztett társaik.

Mégis jelentősen megkönnyítheti egy ATV a gazda dolgát a mindennapi munkák során. Alkalmazásukra, létjogosultságukra számtalan példát lehet felhozni a mezőgazdaság bármely területéről, itt most néhány lehetőséget vázolunk fel, a teljesség igénye nélkül:

— Nagy kiterjedésű állattartó telepeken és kertészetekben telepbejárásra, karbantartási eszközök szállítására, anyagmozgatásra egyaránt alkalmas. A telepi környezet rendben tartására akár télen, akár nyáron is használható.

— Erdőművelésben, növénytermesztésben határbejárásra, területmérésre, vagyonvédelemre, mintavételezésre kiválóan alkalmazható.

— Rengeteg kiegészítő áll rendelkezésre, hogy igazán jó és sokrétű, univerzális munkaeszközként használhassuk ezeket a gépeket.

— Speciális rakodófelületek könnyen kialakíthatóak az első és hátsó, nagy teherbírású csomagtartókon.

— Az alacsony építésű utánfutó, amellyel akár 800 kg terhet is könnyedén vontathatunk, igazán jól jöhet egy elejtett kapitális bika elszállítására a vadászterületről. Igen csekély fogyasztásuk mellett minden Suzuki ATV csendes üzemű, az állatok hamar hozzászoknak jellegzetes hangjukhoz. Károsanyag-kibocsátásuk a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.

Remélhetőleg a magyar hatóságok is felismerik ezeknek a gépeknek a létjogosultságát, és ígéreteiknek megfelelően mihamarabb rendeződik a forgalomba helyezésük körüli anomália, ami megkönnyítené a munkaterületre történő eljuttatásukat. Jelen pillanatban zöld rendszámmal tudják használni az ATV-t azok, akik arra jogosultak.

Ezek a munkaeszközök összességében kedvező árfekvésűek (bruttó 1.098.000-2.150.000 Ft), alacsony fogyasztásúak, olcsón szervizelhetőek, tartósak és igénytelenek.

A munka elvégeztével pedig szabadidős tevékenységre is használhatóak: kirándulni, csatangolni, különböző terepviszonyok között kipróbálni vezetési tudásunkat — felemelő egy ilyen jármű nyergében!

A SUZUKI ATV-k három családra bonthatók:

Az első és legkisebb a 250 ccm-s kategória, az LT-F 250 OZARK változat, amely hátsókerék-hajtású, félautomata váltóval rendelkezik (5 sebesség előre és 1 hátra). Kis tömegű, könnyen manőverezhető, elsősorban területbejárásra, kisebb anyagok mozgatására ajánljuk. Ára arányos a praktikus funkciókkal és a könnyű kezelhetőséggel (915.000,- Ft+Áfa). Mi több, munka után alkalmas játékra, szórakozásra.

A második kategória a 400 ccm-s LT-A 400 FEIGER. Ez a gép már kapcsolható összkerékhajtású, automata váltóval felszerelt, keményebb terepeken is verhetetlen. Hihetetlen kombinációja a kiváló tulajdonságoknak és a teljesítménynek. Arra készült, hogy a hegyként fölénk tornyosuló munkát is elvégezze.

A harmadik kategória a KINGQUAD (700, 750, 450), amely kiemelkedik az ATV-k sorából. Erőteljes, benzinbefecskendezős, dupla vezérműtengelyes, folyadékhűtéses motor hajtja a sport és haszonjármű célra egyaránt kiváló modelleket. Masszív, ugyanakkor hihetetlenül mozgékony, kiválóan manőverezhető jármű. Ez nem csak az elöl és hátul is független felfüggesztésnek, hanem a kiválóan megtervezett súlyelosztásnak is köszönhető. A futóművek rugó-előfeszítése a mindenkori használat igényeihez elöl és hátul is 5 fokozatban állíthatók. A KingQuad erőátviteli rendszere rendkívül összetett, és minden igényt kielégítő: automata váltó hátrameneti fokozattal, illetve felezővel, valamint tetszés szerint kapcsolható öszkerékhajtással és differenciálzárral. A KINGQUAD igazi munkaeszközzé varázsolható, akár vontatásról, akár kapcsolt munkaeszközről legyen szó.

Az Interat Zrt. által forgalmazott Suzuki ATV valamennyi típusa 24 hónap, futásteljesítménytől független garanciával rendelkezik. Nemcsak az értékesítéssel foglalkozunk, hanem a szervizelést is biztosítjuk ügyfeleink részére.

A SUZUKI munkaquadok nagy előnye, hogy az FVM gépkatalógusában is szerepelnek, így amennyiben ilyen pályázati lehetőség nyílik, a gépcsomagban szerepeltethetőek, támogatás igényelhető rájuk.

Részletes tájékoztatásért keresse fel szalonunkat, ahol akár ki is próbálhatja tesztjárművünket:

SUZUKI INTERAT

Motorkerékpár Márkakereskedés és Szerviz

2060 Bicske, Csabdi út 2.

CÍMKÉK interat