fbpx

Önállóan karbantartja a napelemparkot az autonóm fűnyíró

Írta: Farkas Imre - 2022 március 17.

Az Ergon Robots a napelemparkok területének karbantartásához kifejlesztett egy teljesen elektromos fűnyírórobotot.

A Vector WD2.0 robot kör alakú rotorháza alatt három kaszapenge található, mindegyiket saját villanymotor hajtja meg. A gép teljes magassága 55 cm, így a napelemek alatt is könnyedén dolgozik. A különböző szenzorokkal kombinált GPS RTK jelrendszer és az intelligens előrejelző algoritmus alapján a Vector nagyon pontosan tudja meghatározni a helyzetét még olyan helyeken is, ahol a műholdak vétele valamivel gyengébb.

Vector robot
Mind a kerekei, mind a kaszahajtás teljesen elektromos, egy feltöltéssel 4 órán át nyírja a fűvet a kollektorok alatt – fotó: https://ergonrobots.nl/

Nyírás közben a robot körülbelül 5 km/h sebességgel halad és a lidar szkenner minden akadályt észlel. A Vector WD2.0 manuálisan, RC távirányítóval is működtethető. Mind a kerekei, mind a kaszahajtás teljesen elektromos. A gyártó szerint az autonóm fűnyíró akkumulátora egy feltöltéssel körülbelül 4 órás üzemet biztosít. Amint az akkumulátor majdnem lemerült, a robot automatikusan a töltőállomáshoz hajt. A Vector WD2.0 170 cm hosszú, 130 cm széles és 55 cm magas.