fbpx

Munkagépek megmérettetése Mezőfalván

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 30.

Az ország legnagyobb szántóföldi szakmai rendezvényének, a kétnapos idei mezőfalvai NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow idén is a legnagyobb érdeklődéssel kísért programja volt a gyakorlati bemutató, ahol 17 munkagépet láthattak éles helyzetben, azonos munkakörülmények között.

Az évente megrendezésre kerülő országos szakmai seregszemle gyakorlati bemutatóján a korábbi évek hagyományaihoz híven idén is a talajművelőgépek, vetőgépek és a permetezők voltak a fókuszban, de új színfoltként megjelentek a szálastakarmány-betakarítógépek, illetve az önjáró hígtrágya-kijuttatók is.

Gépbemutató
Idén is a talajművelőgépek, vetőgépek és a permetezők voltak a fókuszban a gépbemutatón

AZ ALAPMŰVELÉS GÉPEI

A LEMKEN széles váltvaforgató ekekínálatából a Diamant 16 széria mutatkozott be, amely 5 ekefejtől 9 ekefejig rendelhető, 100 vagy 120 cm-es ekefejosztással, 80 és 90 cm-es gerendelymagassággal, barázdában, illetve tarlónjáró kivitelben. A másik nagy múltú ekegyártó, a Kverneland az LD váltvaforgató modell mechanikus fogásszélesség-állítású változatát vonultatta fel. A gerendely magassága 80, osztása pedig 100 cm-es. A hosszú, finoman csavart, 38-as univerzális teli kormánylemez sajátossága, hogy mind sekély, mind őszi mélyszántás esetén kiváló forgatást végez. Szintén a Kverneland kínálatából láthattuk a DTX kombinált talajlazítót. Egyesíti a 20-40 cm mély lazítás, a sekély tarlóhántás és lezárás műveleteit, egy időben 2 műveletet tudunk elvégezni, amivel időt takaríthatunk meg.

A talajlazítók közül két eltérő konstrukció képviselte magát. A Farmet Digger a véső rendszerű lazítók csoportjába tartozik, 3 és 4 m-es munkaszélességben készül 5, 7 vagy 9 késes kivitelben, 25-50 cm munkamélységgel. A hazai Framest Fralaz hagyományos V-elrendezésű, merevkéses talajlazító. Háromszög alakú vázához mobil késtartó bilincsekkel kapcsolódnak a kések.

RÖVIDTÁRCSÁK

A kompakt rövidtárcsák már megszokott szereplői a rendezvény gyakorlati programjának. Újdonság volt a hatméteres Veles DPD-6-620 típus bemutatkozása, amely 620 mm átmérőjű, dupla golyósoros, karbantartásmentes csapágyazású tárcsalapokkal szerelt. Az egyes tárcsalapok tekercsrugós kővédelemmel rendelkeznek. A két tárcsasor közti távolság több mint 1 m. A tárcsasorok után iker „U” gyűrűs tömörítő henger van 450 mm-es átmérővel.

A Horsch Joker rövidtárcsa-széria közül a bemutatón a Joker RT sorozat 5 méteres változata mutatkozott be. A csapágyrendszerének csapágyházon belül kifejlesztett ötszörös kazettás tömítése teljes körű védelmet nyújt a szennyeződésekkel szemben. Az 520 mm átmérőjű tárcsalapjai mellett alternatíva lehet az azonos átmérőjű, a hullámos úgynevezett CoverCrush Disc tárcsalap. Úttörő piaci szereplője a hazai rövidtárcsa-kínálatnak a Väderstad Carrier széria. A bemutatón az XL525 típust láthatták az érdeklődők munka közben. A Carrier XL család tagjai V vagy X alakban elrendezett, 51 vagy 61 cm átmérőjű tárcsalapokkal rendelhetők. A művelőtárcsák szöge 3 fokozatban állítható 11-17 fok közötti tartományban. A tárcsákhoz mellső simító sor vagy CrossCutter Knife késes henger rendelhető opcióként.

Lemken Heliodor
Lemken Heliodor 9/600 KA rövidtárcsa Seed Hub köztesvetőgéppel

A LEMKEN Heliodor 9/600 KA rövidtárcsát Seed Hub köztes vetőgéppel láthatták az érdeklődők. A stabil laprugóelemeknek köszönhetően a Heliodor folyamatosan és eltömődésmentesen dolgozik. Az 510 mm átmérőjű, homorú tárcsák karbantartásmentes, axiális kúpgörgős csapagyait speciális, kazettás tömítés védi por, szennyeződés, és víz behatolásától.

A Farmet Softer rövidtárcsák 3-12,5 m munkaszélességben állnak rendelkezésre, közülük a bemutatón a hatméteres Softer 6 PS modell jelent meg. A Softer munkavégző elemei a gumibakos csillapítású, ívelt tárcsatartó karokon egyedileg rögzített, 510 vagy 560 mm átmérőjű csipkés tárcsalapok.

SZÁNTÓFÖLDI KULTIVÁTOROK, SEKÉLYMŰVELŐK, MAGÁGYKÉSZÍTŐK

A Bednar Actros RO 3000 kombinált kultivátorral a tarlómaradvány-aprítás és -bedolgozás két, 690 mm átmérőjű tárcsákból álló tárcsasor segítségével történik, max. 18 cm munkamélységig. A két sorban elhelyezkedő Activ-Mix kapák 35 cm mélységig szakítják fel a földet, a kapatestek pedig 750 kg függőleges szakítószilárdságú, duplarugós védelemmel vannak ellátva.

Väderstad Opus kultivátor
Väderstad Opus 400 szántóföldi kultivátor

A Väderstad Opus szántóföldi kultivátor a jól ismert és bevált TopDown alapjaira épül. A két gép közötti különbséget a tárcsasor hiánya jelenti mindössze. Az Opus 5-40 cm közötti munkamélységben dolgozó, 3 sorban és 27 cm osztásban lévő kapái hidraulikus úton, több mint 700 kg súllyal terhelhetők. A kapák mögötti egyengető tárcsák intenzitása a traktorfülkéből állítható. Tömörítő, egyengető egységként szimpla vagy dupla acélhengert, illetve ún. Double SoilRunner hengertípust választhatunk.

Multiva kombinátor
A Multiva TopLine Super XL kombinátor munkája

A saját szegmensében úttörő szerepet betöltő ausztrál Kelly láncos tárcsa, 4, 6, 9 és 12 méteres munkaszélességben immár itthon is elérhető. A sekély talajművelőt eredetileg mulcsozásra és tarlóbedolgozásra fejlesztették.

A Multiva TopLine Super XL többcélú, északi típusú mulcskombinátor 9 db kapasorában 12×65 mm-es TerraSuper rugós kapák 10 cm osztásban és 12 cm osztásban is felszerelhetők. Előbbinél lándzsa-, utóbbinál lúdtalp-kopóhegygyel szerelve.

Güttler földmester
A Güttler Földmester LK 60 magágykészítő bemutatkozása

Új, hatméteres, összecsukható, félig-függesztett verzióját láthattuk a Güttler Földmester magágykészítő-családnak. Az egyengetést és simítást hidraulikusan állítható terhelésű Ripperboard talajsimító végzi, amelyet külön keretrendszeren, 5 sorban segédrugós erősítésű, hajlított rugóskapák követik.

MŰVELETKAPCSOLÁSOK

Mint ahogy a korábbi években, úgy idén is bemutattak néhány példát költségcsökkentő műveletkapcsolásra. A 3 méter szélességű Güttler Matador 30 Front hengerből és a 3 méteres 12 rotorból álló Moreni Compact 3000 forgóborona-gépkapcsolat egy igazán jó példa műveletkapcsolás megvalósítására.

Kuhn gépkombináció
A 4 méteres KUHN HR 4004 D forgóborona és a Premia 4000 függesztett gabonavetőgép kombinációja

A hárompont-konzollal gyorsan megvalósítható, költségcsökkentő műveletkapcsolásra mutatott be igazán hatékony példát a KUHN. A 4 méteres HR 4004 D forgóboronájuk és a Premia 4000 mechanikus függesztett gabonavetőgépük összekapcsolásával, a gépcsoporttal a magágykészítés és vetés művelete vonható össze egy menetbe.

VETŐGÉPEK

Ha már a vetőgépeknél tartottunk, akkor térjünk rá a bemutató magágykészítővel kombinált vetőgépeire! Három ilyen konstrukciót hasonlíthatott össze a nagyközönség munka közben. Az Amazone Cirrus 6003-2 vontatott kombinált pneumatikus vetőgép szántás utáni vetésre és mulcsvetésre is alkalmazható. 3-6 méteres munkaszélességben és 3000-4000 literes tartálytérfogatban kínálják. A TwinTeC+ duplatárcsás csoroszlyával, akár 100 kg-os csoroszlyanyomásnak köszönhetően kemény és rögös talajjal is jól boldogul.

Amazone Cirrus 6003-2
Az Amazone Cirrus 6003-2 vontatott kombinált pneumatikus vetőgép

A Väderstad Spirit vetőgépcsoroszlyáinak TriForce felfüggesztése garantálja, hogy a vetőmag mindig az előre beállított mélységbe kerül. A Spirit 600900S modellek iPad alapú, E-Control vezérléssel rendelkeznek, a vetőgép és a monitor között vezeték nélküli adatátvitellel. SeedEye vetésellenőrző és magszámláló rendszer rendelhető, aminél területegységre kivetendő magszámban adjuk meg a vetőmag mennyiségét, amely nem igényel kalibrálást.
Újdonság volt a 3 méteres, finn Junkkari T300 vetőgép bemutatkozása. A 4200 literes kombinált vetőmag- és műtrágyatartályban elválasztó fallal állítható a térfogatosztás aránya. A magadagolót és a műtrágya adagolót a fém talajkerék fokozatmentes hajtóművön keresztül hajtja.

HÍGTRÁGYA-KIJUTTATÁS

Teljesen új színfoltja volt a mezőfalvai gépshownak a Holmer Terra Variant eszközhordozó-család bemutatkozása. Az első, a Holmer Terra Variant 435 típusú alapgép volt, Zunhammer 16 m3-es hígtrágya-felépítménnyel és GlideFix 15 m-es csőfüggönyös kijuttatóval. A típusszám a 435 LE-s Mercedes V motor teljesítményére utal, amely kardánhajtással egy elosztó hajtóművet hajt. A hajtóműből hidraulikaszivattyúk közvetítik a hajtást a két mechanikus hídhoz.

Amazone Cirrus vetőgép
A Holmer Terra Variant 435 és 585 eszközhordozók látványos bemutatója

A második gépegység a Holmer Terra Variant 585 Zunhammer 21 m3es felépítménnyel és a Volmer északnémet cég Strip Till-Culex 8 soros, sávos kijuttatóval. A Terra Variant család nagyobbik tagjának típusszáma szintén a motor teljesítményét árulja el.

A harmadik testvér az 585-ös méretében készül, de 652 LE motor-teljesítménnyel és fokozat nélküli CVT váltóval rendelkezik. Az itt lévő 585ös típusba 18/6 sebességes Powershift váltót építenek be.

PERMETEZÉS, NÖVÉNYÁPOLÁS

Két önjáró és két vontatott növényvédőgép is bemutatkozott a gyakorlatban a mezőfalvai rendezvényen. Az Amazone UX 5201 SmartSprayer itt mutatkozott be a nagyközönség előtt először Magyarországon. A bemutatott permetezőgép a LIFE SmartSprayer projekt keretein belül készült el, mely projekt a BASF, a Bosch, a Xarvio és a Hohenheimi Egyetem partneri együttműködésében valósul meg. (Lapunkban a BASF rendezvénye kapcsán részletesen olvashatnak a rendszerről; lásd a61. oldalt!)

A Szántóföldi Napok gépbemutatóján a HARDI NAVIGATOR 4000 Delta Force 4000 literes tartállyal és 24 m-es Delta Force kerettel volt szerelve, amely a gyári 9 szakasszal és egy egyszerűbb ultrahangos keretszintező rendszerrel, az AutoSlant-tel van felszerelve.

Hardi permetező
A HARDI NAVIGATOR 4000 Delta Force vontatott permetező

A bemutatón felvonultatták az Agrifac Condor széria 5. generációját, amelyet egy 6,7 literes, 288 LE-s Cummins motor hajt. A fő tartály 5000 literes befogadómérettel rendelkezik. A nyomtávot fokozatmentesen lehet szabályozni, 225 cm és 304 cm között. Az acél szórókeret 36 m-es munkaszélességgel, 24 szakaszra felosztva.

A szintén bemutatott Horsch Leeb VL önjáró permetező optimalizált 50:50 arányú súlyeloszlásáról az elöl elhelyezkedő fülke és a szórókeret paralelogramma-felfüggesztése gondoskodik. Az új Stage V kipufogógáz-kezelési normáknak megfelelő 6,7 literes, hathengeres motor környezetbarát, és 310 lóerő teljesítményével optimálisan illeszkedik a Leeb koncepciójához.

Horsch Permetező
A Horsch Leeb 6 300 VL önjáró permetező

A Busa KS6 forgókapás kultivátora Claas kamerarendszerrel volt szerelve. A kamera kifiomult algoritmusokkal navigál a legnehezebb körülmények között. A művelőkocsik masszívak, a lengőkarok holtjátéka utánállítható, így azok sok ezer hektár után is pontosak.

A SZÁLASTAKARMÁNYBETAKARÍTÁS GÉPEI

Végezetül néhány mondatban említsük meg a gépbemutatón felvonultatott Vicon szálastakarmány-betakarító gépeket. A VICON ANDEX 705 Vario rendképző vonórúdja 80o-ban képes elfordulni, és a rotorok kiemeléskor 50 cm-re emelkednek el a talajtól. A munkaszélesség egy nagy rendképzésénél 6,65 m, két kis rend képzésénél 7,85 m. Minimális teljesítményigénye 60 LE, az elméleti területteljesítmény pedig 7,5-8 ha/h. Gondozásmentes Proline hajtóművel van szerelve, ahol a rotorkarok és a csapágyak 400 mm átmérőjű vezérlő pályán olajban futnak.

Vicon rendképző
A Vicon Andex 705 Vario kétrotoros rendképző

A hengeresbálázó-kínálatot a bemutatott Vicon RV 5216 SC14-es változókamrás 14 késes szeletelővel ellátott típus képviselte. 2,2 méter széles rendfelszedője kétoldali meghajtással és rendleszorítóval van ellátva, amely PowerFeed rotoregységgel, illetve SuperCut szeletelő rendszerrel is rendelkezik. A bálaméret 120 cm x 60-165 cm-ig állítható. A Density 3D tömörségállító rendszerrel a bála 3 különböző rétegének a tömörsége a traktor fülkéből előre beállítható.

Farkas Imre