fbpx

Mezőgép-eladások: megtört a 4 éve tartó növekedés

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 01.

Az utóbbi négy év leggyengébb II. félévét produkálta a mezőgazdasági gépek értékesítése. A piacokon ezúttal nem pályázatok vagy kedvező pénzügyi lehetőségek hiányoznak, hanem – szokatlan módon – chipek és konténerek… Mutatjuk, mi volt idén a legkelendőbb mezőgazdasági gép!

 

munkagép
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Covidos a logisztika

2018 óta nem volt olyan gyenge II. féléve a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítőknek, mint idén tavasszal. Az utóbbi években rendre születő rekordok az idei 2. félévben elmaradtak: a 4 éve menetrendszerűen érkező 52-54 milliárd feletti eredmény helyett idén alig sikerült túllépni az 50-et – összegezte az Agrár-közgazdasági Kutatóintézet jelentését laptársunk. Az eladások visszaesése nem gazdaságszerkezeti okokra, a gazdaságok beszerzéseit támogató pénzügyi-pályázati konstrukciók hiányára vezethető vissza. Hanem logisztikai okokra, miután a koronavírus-járvány világszerte visszavetette a gyártás korábbi nagyságrendjeit, és szétszilálta az ellátási láncok stabil működését. A GÉPmax információi szerint számos nagy gépkereskedő a megrendelések ellenére sem tud a korábban megszokott gyors teljesítéssel forgalmazni. A korábbinál is többet kell várni gépekre amiatt a globális logisztikai fékeződés, káosz miatt, amit a koronavírus-járvány miatti gyártási, szállítási anomáliák okoznak a chiphiánytól a kikötői duókon át a konténerhiányig. A lap idézi a Transpack logisztikai szaklapot is, amely folyamatosan beszámol más ágazatok hasonló problémáiról is.

 

Most az alkatrészek húzzák a piacot

Ugyanakkor az I.-II. negyedév összesített eredményekei nem rosszak. Az AKI szerint idén is kedvező, hogy az agrárcégek az előző évekhez hasonlóan kedvező finanszírozási lehetőségekkel élhetnek, bár tény, hogy a mezőgazdasági gépek árai hosszabb távon emelkednek. Sőt, a gazdaságok összességében a 2020. I. félévihez képest 3 százalékkal nagyobb összegben vásároltak mezőgazdasági gépeket és alkatrészeket az idei január-júniusi időszakban. Új gépekre és berendezésekre 92,4 milliárdot költöttek, ami 1 százalékkal ugyan elmaradt az egy évvel korábbi eladásoktól, de alkatrészekre több mint 35 milliárdot fordítottak, ami 15 százalékos növekedés.

 

mezőgazdasági gépek forgalma táblazat

 

Mennek a traktorok, lassult a kombájn- és adapterpiac

A gazdák továbbra is erőgépekre költöttek leginkább – ez a gépkiadásaik majd’ 60 százalékát tette ki. A teljes értékesítésben a traktorok 35, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek. Kiemelkedően jó hír, hogy az idei I. félévben az előző évinél 123-mal több, összesen 1443 új kerekes traktor kelt el. A legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategória képviseli. Ezúttal a 260 LE fölötti traktorokból esett vissza jelentősen az értékesítés. Nagyot, bő 30 százalékot esett a gabonakombájnok forgalma. Ezek közt a legtöbb (76) szalmarázóládás, 43 pedig rotoros tisztítószerkezetű volt. Ugyancsak komoly (39 és 71 százalékos) visszaesés van kukorica- és napraforgó-betakarító adapterek eladásából.