fbpx

A mechanikai gyomirtás alapgépei

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 május 10.

A biogazdálkodásban elengedhetetlen, a hagyományos gazdálkodásban és az integrált növényvédelemben pedig egyre nagyobb szerep jut a mechanikai gyomirtás alapgépeinek.

Használatukkal a herbicidköltségek csökkenthetők vagy akár el is hagyhatók, alkalmazásuk ökológiai és környezetvédelmi előnnyel jár. A sok esetben kialakult hatóanyagrezisztencia, az egyre csökkenő számú új hatóanyag-szabadalom és az új, várható mezőgazdasági feltételrendszer ismét fókuszba helyezi a különféle gyomfésűket, a hagyományos és kameravezérelt kultivátorokat, az intelligens gyomlálógépeket, a robotkapákat. Az újdonságok száma és a fejlesztések iránya mutatja, hogy a gépgyártók is készülnek a Green Dealre.

 

BŐVÜLŐ RÉSPIAC

A mechanikai gyomirtás terjedését a gyártók növekvő száma jelzi. Már nemcsak a hagyományosan réspiacokra specializálódott régi, családi cégek, hanem hasonló méretű újabb konkurens márkák és nagy gépgyárak kínálatában is megjelentek ezek az egyszerűnek tűnő, de nagyon precíz, praktikus eszközök. Viszonylag új belépő az osztrák APV vagy a nagy múltú Horsch. A német cég kiterjedt gyomfésű- és kultivátorkínálatot állított össze 2019-ben. A Lemken 2018-ban vásárolta fel a Steketee Rumpstad nevű holland márka talajművelő gépgyártó részlegét. A Horsch és a Lemken a vezető európai gépgyárak közé tartoznak, érdeklődésük nem véletlen. A betakarítóadapter-specialista Zürn a legendás Garford többségi tulajdonosává vált tavaly.

 

einböck
Az új mezőgazdasági feltételrendszer ismét fókuszba helyezi a hagyományos és kameravezérelt kultivátorokat

 

GYOMFÉSŰK NAGY HATÁSFOKKAL

A gyomfésűk (rugós ujjú boronák) változó ujjvastagsággal, sokféle talajtípushoz használhatók. Lazább, homokosabb talajra 4-6 mm, az agyagos, kötöttebb talajokra 8 mm-es fogakat javasolnak. Szakszerű alkalmazásuk előfeltétele a növények tűrőképességének ismerete és figyelembe vétele. Fontos a munkasebesség és a munkamélység helyes megválasztása. A rugók terhelése a korszerűbb konstrukcióknál több fokozatban állítható.

 

einböck
A gyomfésűk (rugós ujjú boronák) változó ujjvastagsággal, sokféle talajtípushoz használhatók

 

A körkörösen rezonáló rugós ujjak (fogak) a talaj teljes felületét 1-3 cm mélységben mozgatják át. A védett rugótagok a növényt nem tépik, nem károsítják. A közhiedelemtől eltérően nemcsak kalászosokban, hanem a legkülönbözőbb növényeknél is alkalmazhatók. Kukoricában, napraforgóban, szójában, cukorrépában, repcében vagy akár aprómagoknál is szép munkát végeznek. Növényfajonként eltérő módon kell használni, fontos a csírázás, a kultúr- és gyomnövények fenológiájának ismerete. A gépeket a növények fejlettségének megfelelően kell beállítani. Eső után közvetlenül, nedves talajon ne használjuk!

A gyomfésűk sűrűn fogazottak, az ujjak strapabíró, rendkívül rugalmas, jó minőségű anyagból készülnek. Ezeknél a gépeknél fontos kívánalom, hogy az ujjak dőlésszöge minél több fokozatban állítható legyen. A dőlésszög általában tagonként módosítható mechanikusan vagy akár hidraulikusan, a sorba vetett kultúrákban a soron futó ujjak kiiktathatók. A Hatzenbichler forradalmian új, 2020-as szabadalma a légrugós boronaujj-felfüggesztés.

Az Air-Flow rendszerben a boronaujj dőlésszöge mellett az ujjak terhelése is fokozat nélkül szabályozható. Az ujjak dőlésszöge 55 és 128° között szintén pneumatikus munkahengerekkel állítható. A Hatzenbichler 3. generációs, osztrák családi vállalkozás, 1952-óta működik. A gyártmányok 80%-át exportálják, fontos piacai a kelet-európai országok és Franciaország. A márkát fontos kiemelnünk, mert ők alkották meg az első, mai fogalmak szerint épített rugós ujjú boronát, azaz gyomfésűt.

 

air-flow
A Hatzenbichler forradalmian új szabadalma a légrugós boronaujj-felfüggesztés

 

„VAKON” IS HATÁSOS A GYOMELNYOMÁSIG

Vakpásztázásnak, vakboronálásnak azt a gyomfésűs munkaműveletet hívjuk, amikor a kultúrnövény még nem kelt ki, de a gyom már csírázik. A bevetett, de még ki nem kelt talajfelszín művelésére főleg a mélyebbre vetett növényeknél, pl. a kukoricánál kerülhet sor. A kikelt, már leveles gyom helyett a legnagyobb hatásfokkal a csírázó egyedeket semmisíti meg a gyomfésű. Növényállományban akkor használható, ha a növényt már megtartja a gyökere, amit a gép már nem húz ki. Ezt követően már növényápolási munkákban alkalmazhatjuk, szintén a növény fejlettségét és a talaj állapotát figyelembe véve. A kellően legyökeresedett állományban annak záródásáig használhatjuk, azt követően már a kultúrnövény gyomelnyomó hatásával is számolhatunk. A gép a mély gyökerű gyomokkal szemben hatástalan. Többszöri műveletnél érdemes a menetirányon változtatni. A tápanyag-gazdálkodásban szintén segítségünkre lehet, a tavaszi fejtrágyákat bekeverhetjük a talaj felső rétegébe.

 

gyomfésű
A gyomfésűket növényfajonként eltérő módon kell használni

 

Általában fix vagy összecsukható kivitelben, különféle (1,5-24 m) munkaszélességben készülnek. A gerendelyen külön tagokban helyezkednek el az egyes rugós ujjak, ami a jobb talajkövetés biztosítása miatt fontos. Az állítási lehetőségek egyre bővülnek. A munkagépek vonóerő-szükséglete minimális, a vegyszeres gyomirtáshoz ké pest olcsó üzemeltetni őket. A könnyen vontatható, nagy munkaszélességű, nagy vontatási sebességű eszközök nagy területteljesítményű, költséghatékony eszköznek számítanak. Fontos kiemelnünk, hogy a könnyűfogas és a magtakaró fogas nem gyomfésű. Hasonló munkát végeznek, de rosszabb minőségben és kisebb hatásfokkal, jelentős növényi kárral. Egy 12 méteres gyomfésű vontatásához elég egy 80 LE teljesítményű traktor.

 

 

A munkamélység tartását támasztókerekek segítik, amelyek az összecsukható kiviteleknél egyben a szállításért is felelnek. A gyomfésű egyébként hasznos, sokrétű eszköz. A gabonaféléknél bokrosodás idején is szép munkát végez, intenzívebb gyökérnövekedésre, bokrosodásra serkenti a növényt. A talaj legfelső rétegének sekély művelése megszünteti a növény gyökere számára kedvezőtlen anaerob körülményeket, jobb talaj-gyökér kapcsolatot eredményezve. A mechanikai gyomirtáson felül szellőzteti és porhanyósabbá teszi a talajt, megszünteti a cserepességet és csökkenti a párolgást. Ha a vetés mélysége nem egyenletes, akkor az ujjak a sekélyre került magokat kifordítják. Ezért az optimális vetésmélység tartására még a szokásosnál is jobban oda kell figyelni. A gyepgazdálkodásban a gyepápolási munkáknál, gyepszellőztetésnél, gyepfelülvetésnél szintén jól használhatók a rugósujjú boronák. Korábban problémát okoztak az olcsó, rossz minőségben gyártott gépeknél a letört ujjak. Az ujjak (fogak) általában ma már különösen jó minőségű anyagból, olajfürdőben edzett acélból készülnek. A neves gyártók kínálatából nem hiányoznak a kimondottan gyepápoláshoz készített eszközök sem. Ezeknél a kiviteleknél elveszést gátló rendszereket is beépítettek.

 

ROTOROS GYOMFÉSŰK

A rotoros gyomfésűk nagy előnye, hogy átszereléssel fejlettebb, akár 60 cm magas állományban sem okoznak kárt. Csillag alakú művelő elemei kanál formájú ujjakban végződnek. Az erősen cserepesedett vagy kelesztő öntözés után lecserepesedett talajoknál, különleges igényű kultúráknál ajánlják. A gumi csillagkerekes sorművelők a mechanikai gyomirtást terjesztik ki a növényállomány egész felületére. A sorművelés, kultivátorozás előnyei közé tartozik, hogy segít megteremteni a kultúrnövény optimális növekedési feltételeit. A talaj gyorsabban felmelegszik, a gyökérzet intenzívebb növekedésnek indul. A korszerű konstrukciókkal a műveléssel egy menetben műtrágya adagolás, tápanyag kijuttatás végezhető. A munkamélység általában támasztókerekekkel állítható, tartható. Fontosak a legtöbb cég kínálatában szereplő védőtárcsák, védőlemezek, amelyek a még korai stádiumban levő kultúrnövényeket védik az esetlegesen rájuk szóródó földtől.

 

garford
Az automata vezérlésű, valós idejű, oldalirányú korrekcióra képes sorkövetős gépek fejlesztésében az angol Garford elévülhetetlen érdemeket szerzett

 

BEKAMERÁZOTT SORKÖZMŰVELŐK

A sorközművelésénél a kisebb védőtávolság igénye hívta életre a kézi kormányzású és a frontfüggesztésű kultivátorokat. A további fejlesztéseknek a 20 éve kezdődött agrár-digitalizációs forradalom adott újabb lökést. Ekkor jelentek meg az első jól használható automata vezérlésű, valós idejű, oldalirányú korrekcióra képes sorkövetős gépek. Ebben az angol Garford elévülhetetlen érdemeket szerzett. A képalkotó rendszerek és a kamerák a kultivátoroknál is lehetővé tették a nagyobb munkasebességet és a nagyobb területteljesítményt. A fejlett kamerák és sorfelismerő rendszerek a növénysortól tartott biztonsági védőtávolságot 2 cm-re csökkentették. A Garford az elsők között, már 1997-től fejleszti sorköz és sorművelésre alkalmas kultivátorait, robotkapáit. A cég megelőzte a korát, a munka gyümölcse az elmúlt évtizedben érett be igazán.

 

Einböck
Az Einböck a mechanikai gyomirtás és növényápolás szakértője, a biogazdálkodás éllovasának tekinthető

 

A mechanikus gyomirtás a kapás kultúrákban is költséghatékony. Az 1934-es alapítású, szintén osztrák és családi tulajdonú Einböck kultivátorokkal kezdte, kínálatát az 1980-as években bővítette gyomfésűkkel. A cég a mechanikai gyomirtás és növényápolás szakértője, a biogazdálkodás éllovasának tekinthető. A sokoldalú, modern boronatechnika nemcsak a talajkímélő, fenntartható növénytermesztésben, hanem a különleges növények gyomszabályozásában is egyre fontosabb lesz. Ezeknél gyakran amúgy sem létezik engedélyezett, elérhető vegyszeres technológia.

 

kamera vezérelt kultivátor
A kameravezérelt kultivátoroknál este xenon fényszórók világítják meg két oldalról a sort

 

A kameravezérelt kultivátoroknál este xenon fényszórók világítják meg két oldalról a sort. A kisebb gépeknél egy, nagyobbaknál két sort figyelnek meg a kamerák. A szenzorok egyidejűleg két munkahengerrel vezérlik a hárompont-felfüggesztésre szerelt kiegyenlítő modult, ami a gerendely oldalirányú mozgatásával pozícionálja a sorközművelő elemeket. A legtöbb gyártó kínál a gépekhez fedélzeti számítógépre csatlakoztatható ISOBUS szabványú terminált. Az oldalirányú önműködő kompenzálás a traktor automata kormányzásával egészíthető ki.

 

ujjas kapa
Ujjas csillagkapával szerelt kultivátor

 

A kultivátorok eltérő gerendelymérettel készülnek, a legelterjedtebbek a 6-8 soros kivitelek. A sortávolság a legtöbb típusnál könnyen állítható, a tagok pedig nemcsak lúdtalp kapával, hanem sokféle művelő elemmel felszerelhetők: félhold kapákkal, L-alakú kapákkal (növénysor melletti pozícióhoz), ujjas csillagkapával, forgó kapákkal. A legáltalánosabb sortávolságok 35-50 cm, 70-75 cm. A neves gyártók fronthidraulikára szerelt kivitelt is kínálnak. A gerendelyen a tagok legygyakrabban paralelogramma-felfüggesztéssel helyezkednek el.

 

 

ROBOTKAPA

A Steketee intelligens robotkapája adott új irányt a speciális kultivátoroknak és a mechanikai gyomirtásnak. A cég robotkapái nemcsak a növények sorait ismerik fel, hanem magukat a növényeket is egyedenként azonosítják, így lehetővé válik azok finom körbekapálása.

 

steketee
A Steketee intelligens robotkapája új irányt adott a mechanikai gyomirtásnak

 

A jövőbe mutató, kameratámogatott eszközön a LED lámpákon kívül ultrahangos szenzorokat is találunk, amelyek a növény magasságához illeszkedő gerendely állításban segítenek. Az aktív művelő elemeket pneumatika működteti, amit egy nagyteljesítményű csavarkompresszor tesz lehetővé. Az eszköz műtrágyaszóró berendezéssel és szintén sűrített levegős, levéltisztító-rendszerrel egészíthető ki. A cég természetesen hagyományos és kamerás kultivátorokat is kínál.

 

steketee
Az eszköz műtrágyaszóró berendezéssel és szintén sűrített levegős, levéltisztító-rendszerrel egészíthető ki

 

A mechanikus, nem kormányzott kultivátorokat nagy védőtávolságú növényeknél és a bakhátművelésnél (bakhátkultivátorok) vethetjük be. A gépek moduláris felépítésűek, 1,5 és 8 méter között bármilyen munkaszélesség kialakítható. A zöldségtermesztésben már nemcsak a szerkivonások, hanem a krónikus munkaerőhiány is nehezíti a hatékony termelést. A robotkapák gyorsan terjednek ezekben a kultúrákban. A géppel a bab, paradicsom, zeller, póréhagyma, saláta, a tök és dinnyefélék, vagy akár az oregánó és a levendula is tisztán tartható.

 

Szerző: Söjtöri Andor