fbpx

Sorközművelés, gyomirtás munkagépei és karbantartásuk

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 10.

Itt a sorközművelés, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás szezonja – nem elég ismerni a gép lehetőségeit, a karbantartás is kell a jó működéshez, magasabb hozamhoz!

 

sorközművelés Habi Kft.

Mechanikai gyomirtás

Kapásnövényeink – kukorica, burgonya, répa – termesztésének lényeges technológiai művelete a sorközművelés. A sortávolság lehet keskeny vagy szélesebb, a legfőbb cél a talaj vízveszteségének megszüntetése, és a száraz talaj felszínének javítása. Régebben a sorközöket kézi vagy állat húzta fogatos munkaeszközzel oldották meg, majd gépi kapával, kultivátorozással végezték ezt a munkát.

A sorközművelő kultivátorok a traktorok mellső vagy hátsó függesztőszerkezetéhez csatlakoztathatók. Felépítésük egyszerű: a függesztőszerkezethez csatlakozik a gerendely (váz), amin az ún. kocsik (tagok) helyezkednek el, melyek egymástól és a gerendelytől függetlenül tudnak függőleges irányban mozogni. A kocsik felépítése általában 2 db oldalazókapával, valamint egy középen elhelyezkedő rugós vagy fix kapaszárra rögzített lúdtalp-kapából tevődik össze. Legelterjedtebb a hatsoros verzió (hat kocsi található a gépen). Ezen felül 2 db mélységhatároló kerékkel is fel vannak szerelve, ami azért fontos, mert ezeket a gépeket sekély mélységben kell járatni, valamint a kocsik is külön-külön mélységhatároló kerékkel rendelkeznek.

Ezzel a mechanikai gyomirtással egy menetben tápanyag-utánpótlást is szoktunk végezni üzemanyag-megtakarítás és a taposási kár (jelen esetben főként talajtömörödés) csökkentése érdekében. Ez a műtrágya- vagy mikrogranulátum-adagoló egység általában a gépre van szerelve, és egy járkerék hajtja az adagolóegységet; a tápanyag gravitáció útján kerül a talajba, és ezt a kapák be is dolgozzák.

Ezeket az eszközöket a modern technológiához alkalmazkodva Nitrosol-kijuttatórendszerrel is fel lehet szerelni. Ezek működési elve járkerékkel hajtott permetezőszivattyú, amire egy felszerelt tartályból ráfolyik gravitáció útján a termésnövelő anyag, ami kapilláris csöveken a kapák elé jut, azok pedig bedolgozzák a talajba.

Karbantartásuk egyszerű: a mozgó alkatrészeket zsírozni valamint kenni (lánchajtás) kell. Emellett fontos a kopott kapák cseréje. Munkakezdés előtt ezeknél a gépeknél fontos a hossz-, illetve keresztirányú vízszint beállítása.

 

sorközművelés Habi Kft.

 

Vegyszeres gyomirtás

A vegyszeres gyomirtást permetezőgéppel végezzük. Fontos odafigyelni a megfelelő dózis kijuttatására. Ez történhet vetés előtt (preshowing) – ebben az esetben talajba kell dolgozni a vegyszert közvetlen kijuttatás után. A kijuttatás történhet preemergensen (vetés után, kelés előtt) is, végső sorban pedig (3-5 leveles állapotig) posztemergens gyomirtást végzünk. Ezt a gyomirtási módszert kukoricánál alkalmazzuk. Az egyszikűeknél (árpa, tritikálé, rozs, zab) állományban végezzük a gyomirtást. Amikor parlagon hagyott területet gyomirtunk, akkor totális gyomirtót alkalmazunk, ez a „mindent visz” kategória.

Karbantartás szempontjából legfontosabb a permetezőgépeknél, hogy a nemkívánatos csepegéseket, folyásokat megszüntessük. Ezeket általában a tömítőgyűrűk (gumigyűrű) cseréjével tudjuk megoldani. Fontos a csepegésgátló membránok épsége is. A szórófejeknél a fúvókákat is érdemes ellenőrizni, mivel a használat során „elhordja” a vegyszer a műanyagot, ezáltal nagyobb lesz a furat. A másik fő alkatrész a szivattyú. Itt a megfelelő olajszintet kell ellenőrizni, szükség esetén pótolni az előírt olajspecifikációnak megfelelő olajjal. Emellett a szivattyúban lévő membránok (légüst, nyomó) felülvizsgálata is a karbantartás szerves részét képezi. Végül, de nem utolsó sorban a tömlők épségét is ellenőrizni kell. Téli időszakra fontos a gép víztelenítése, fagymentesítése.

 

További információ: www.habi.hu