fbpx

AMAZONE Precea Performance Tour

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2022 november 25. -Hirdetés

Az egész Európára kiterjedő Precea Performance Tour keretében az AMAZONE több mint 30 gazdálkodót és bérvállalkozót kísért el az AMAZONE Precea szemenkénti vetőgéppel végzett munkájába. A program során a Precea gép összesen 13 országban demonstrálta sokoldalúságát.

A Performance Tour keretében az AMAZONE betekintést nyújt a Precea mindennapi munkájába, különböző mezőgazdasági vállalkozásokban és termelési módokban. Első kézből hallhatók beszámolók arról, hogy milyen rugalmas, pontos és nagy teljesítményű munkát lehet végezni ezzel a szemenkénti vetőgéppel. A gazdálkodók és a bérvállalkozók tapasztalatait rövid videoklipek örökítették meg. Az AMAZONE ezeket és további információkat a következő weboldalon osztja meg: www.precea.net.

Különböző kultúrák, különleges talajviszonyok és különleges éghajlati viszonyok – a Precea a meglátogatott gazdaságokban ezeket a kihívásokat is nagyszerűen kezelte. Számos terméktípus kínál rugalmas felszerelési változatokat a különböző gazdálkodási struktúrákhoz. A termékválaszték a 3 m munkaszélességű, négysoros Preceától a 6 m munkaszélességű tizenkétsorosig terjed. A felhasználók különösen nagyra értékelik a szerszám nélküli, kevés időt igénylő átállítást különböző terményekre. A speciális vázkialakítások lehetővé teszik a vetőegységek szabad mozgatását, így a sortávolság gyorsan beállítható. A nagy teljesítményű, túlnyomásos magadagoló-hajtás és a csúcsminőségű PreTec mulcsvetőcsoroszlya tökéletesen illeszkedik egymáshoz. A gép még nagy, akár 15 km/h-s munkasebesség mellett is meggyőző teljesítményt mutat azzal, hogy az első szemtől az utolsóig nagy lehelyezési pontossággal dolgozik.

A sokféle felszereltségi lehetőség tehermentesíti a gépkezelőt, és minden körülmények között egyenletesen magas színvonalú munkát biztosít. Különösen változó talajviszonyok esetén előnyös a SmartForce csoroszlyanyomás-szabályozás, amely teljesen automatikusan biztosítja az állandó elhelyezési mélységet. A SmartControl automatikus maglesodró-beállítás megakadályozza a vetéshiányt és a duplavetést. Az opcionális QuickLink gyorscsatlakozó-rendszeren keresztül szerszám nélküli átszereléses kombináció valósítható meg forgólazítóval, forgóboronával vagy CombiDisc rövidtárcsával. A kombinált vetőgép így tökéletes magágykészítést és vetést biztosít egyetlen munkamenetben.

A maximális teljesítmény érdekében a 6 méteres munkaszélességű Precea FTender fronttartállyal kombinálható az egyidejű műtrágya kijuttatáshoz. Az olyan intelligens megoldások, mint a soronkénti kapcsolás, a részterület-specifikus gazdálkodás és az ISOBUS-kezelés mind a precíziós vetőgépek környezettudatos és hatékony üzemeltetése mellett szólnak.

MAGYAR GAZDÁK IS NYILATKOZTAK

Amazone Precea 4500-2CC Super; Tóth Gábor családi gazdálkodó, Apácatorna

Tóth Gábor Apácatornán, a Balaton északi partján gazdálkodik. Szántóföldi növényeket termeszt, búzát, árpát, repcét, őszieket, tavasszal pedig napraforgót és szemescirkot. A családi gazdaságban a fiával dolgoznak, egy alkalmazott segíti a munkájukat. A vetéseket személyesen ő szokta végezni.

Tóth Gábor családi gazdálkodó

Az Amazone Precea 4500-2CC szemenkénti vetőgépet tavaly tavasszal vásárolták. A vetőgéppel nem juttatnak ki műtrágyát és mikrogranulátumot, mivel szerves trágyázzák és baktériumtrágyázzák is a területeiket. A vetéssel egy menetben sávos permetezést hajtanak végre a sorokon, a sorközöket pedig kultivátorral szokták ápolni a növényvédőszer-felhasználás csökkentése érdekében.

Az előző vetőgépünket azért cserélték le az Amazone Preceára, mivel sokkal gyorsabban tudnak vele vetni, és sokkal precízebben is. Tapasztalataik szerint könnyebb az átszerelés egyik növényről a másikra, emellett a műtrágya és más anyagok kalibrálása is egyszerűen végrehajtható.

Régóta foglalkoznak precíziós gazdálkodással, ezzel a géppel meg tudják valósítani a térképalapú kijuttatást akár vetőmag, műtrágya és mikrogranulátum tekintetében is. Megoldható vele a soronkénti elzárás is, így nincs rávetés a területen, ezzel jelentős lehet a vetőmag-megtakarítás. Másfél éve használják a vetőgépet nagy megelégedéssel, tapasztalataik szerint precíz, pontos és könnyen kezelhető.

Amazone Precea 6000-2CC Super; Kulcsár Antal, növénytermesztési üzletágvezető, Rockdairy Kft., Végegyháza

Kulcsár Antal a Rockdairy Kft. növénytermesztési üzletágának a vezetője. Végegyházán, Dél-Békésben dolgoznak, fő profiljuk az állattenyésztés: Holstein-fríz szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés. Jellemző növényeik alapvetően az állattenyésztést szolgálják ki, fő növényük a kukorica, közel 420 hektáron.

Kulcsár Antal, növénytermesztési üzletágvezető, Rockdairy Kft.

Második éve vetnek a Precea vetőgéppel, és egy közel 500 hektáros sikeres teszt után döntöttek úgy, hogy meg is megvásárolják a gépet, mert váltaniuk kellett a korábbi vetéstechnológiájukról. Részben azért, mert egyre jobban szűkül az az időablak, ami rendelkezésre áll a jó minőségű vetés elvégzéséhez. Másrészt pedig nőttek a területeik, és nőtt az egy időszakban bevetendő terület mennyisége.

Tapasztalataik szerint a Precea 6000-nek egyik fő előnye a viszonylag egyszerű kezelhetőség. Mivel többen is használják, nagyon fontos, hogy egy jó beállítást könnyen meg tudjanak tenni, és ez visszakövethetően dokumentálva ellenőrizhető legyen. Az elektronikus maglesodrót jó konstrukciónak tartják. Véleményük szerint ez a beruházás nemcsak a jelennek szólt, hanem a jövőnek is. A jelenben magát azt a magas kapacitást használják ki, amit a gép produkál. Emellett a feladatvezérlőn és nagyon sok elektronikus és számítógép által támogatott szolgáltatásán keresztül már érintik a helyspecifikus gazdálkodást is, a jövőben pedig majd a változó tőszámú vetés felé fognak elmenni.

Amazone Precea 4500-RCC Super; Jancsek Tibor, Jancsek családi gazdaság, Verseg

Jancsek Tibor családi gazdálkodó a fiával és a lányával viszi 660 hektáros gazdaságukat Budapesttől 40 km-re, Versegen. Fő növényeik a búza, a repce, a napraforgó és a zöldborsó.

Jancsek Tibor családi gazdálkodó

Folyamatosan fejlesztik gépparkjukat, így vették a Precea 4500-2CC Super vetőgépet. Eddig is Amazone vetőgéppel vetettek, meg voltak elégedve vele, de a precíziós gazdálkodás miatt váltottak erre az újabb típusú gépre, ami még pontosabban és műhold alapján, soronként veti a szemeket. A vetőgép előnyeiből hármat emeltek ki: az elektromos automatikus maglesodrót, ami biztosítja a pontos vetést, a könnyű beállíthatóságot a gépen, valamint az új monitor kiemelkedő kezelhetőségét.

A vetőgéppel nagyobb sebességgel tudnak vetni, pontosabban, egyszerre vet műtrágyát, starter műtrágyát, vetőmagot is. Nagyon szeretik, hogy gyors a műtrágya feltöltése – teleszkópos rakodóval oldják meg ezt a feladatot, emellett a starter műtrágya kijuttatása is nagyon pontos.

A gép nagy előnye, hogy hozamtérkép alapján juttatja ki a műtrágyákat, a startert és a szilárd műtrágyát is, épp annyit, amennyi a vetéshez szükséges. Különböző kultúrák vetésénél az átállás nagyon egyszerűen kezelhető.

www.precea.net/en

amazone