fbpx

Az Amazone már az autonóm gépek felé is elkötelezett

Írta: GÉPmax-2022/IV. lapszám cikke - 2022 július 23.

Szántóföldi bemutató Németországban

Május végén az Amazone magyarországi leányvállalatának képviselőivel és hazai termelőkkel egy németországi szakmai úton vehettünk részt. A programban gyárlátogatás és szántóföldi gyakorlati bemutató is szerepelt. A MezőHír és az Agrárágazat júliusi számaiban már megjelent két izgalmas írás a bemutatott újdonságokról, itt, a GÉPmax hasábjain ezeket egészítjük ki még két hasznos és érdekes témával.

traktor

PRECÍZIÓS VETÉS

A Precea szemenkénti vetőgép a szántás utáni, a mulcs- és a direktvetésnél használva rendkívül precíz lehelyezésével és kényelmes kezelhetőségével tűnik ki. Az elsőosztályú mag- és műtrágya-adagolás meggyőző, akár 15 km/h munkasebesség mellett is. A különböző alvázkialakítások maximális rugalmasságot biztosítanak.

A Precea révén az AMAZONE a legmagasabb igényeknek is megfelelő szemenkénti vetőgépet kínál. Az új, nagyteljesítményű magadagoló-hajtás és a PreTec első osztályú mulcsvetőcsoroszlya tökéletesen illeszkedik egymáshoz. A két rendszer szinte a sebességtől és a terepfeltételektől függetlenül dolgozik. A magas lehelyezési pontosság az elsőtől az utolsó magig meggyőző. Ugyanúgy, mint a szemenkénti vetőgép intuitív és kényelmes kezelése.

A különböző vázkialakításokkal, a Special és a Super felszerelési változatokkal, valamint a QuickLink gyorscsatlakozó rendszerrel szerelt, ráépített Precea-A szemenkénti vetőgéppel a gép minden igényhez megfelelő megoldást jelent. A Precea Special felszereltségi változatnál az AMAZONE a Precea szemenkénti vetőgépet a SpeedShaft mechanikus magadagolóhajtással és a fokozatmentes Vario-hajtóműves mechanikus műtrágyaadagoló-hajtással kínálja. Az ElectricDrive elektromos magadagoló-hajtással és az elektromos műtrágyaadagoló-hajtással felszerelt Precea Super felszereltségi változat maximális kényelmet kínál. Az elektromos maglesodró-állítás ennél alapfelszereltség, ráadásul automatikus működésű. Ez egyedülálló a piacon. Az elektromos adagoló- és magadagoló-hajtásnak köszönhetően a vetési és a műtrágyamennyiség nagyon gyorsan és egyszerűen módosítható a kezelőterminálon keresztül.

AUTOMATIKUS SORONKÉNTI KAPCSOLÁS GPS-SWITCH RÉVÉN

A bemutatón a GPS-Switch soronkénti kapcsolás előnyeit is bemutatták, kísérleti eredményekre támaszkodva. Nagyon fontos a precíz vetés, hogy a kritikus helyeken fellépő túlvetést és alulvetést el lehessen kerülni. A Precea soronkénti kapcsolása kiváló megoldást kínál a pontos lehelyezéshez. A megoldással mindegyik sor egyenként vezérelhető, és ezzel ki- vagy bekapcsolható. A megoldás révén jelentős mennyiségű vetőmag takarítható meg, különösen ék alakú területeknél és fordulókban. Minden sor egy kapcsolható szakasznak felel meg.

Ha a kezelendő terminál rendelkezik olyan Section Control funkcióval, mint pl. az AMAZONE GPS-Switch szakaszolás, a szakasz kapcsolása automatikusan, a GPS pozíciótól függően történhet. Ha felveszünk egy területet, automata üzemmódban a vezető teljes mértékben a jármű kezelésére koncentrálhat, mivel ékekben és fordulókban a szakaszváltás automatikusan történik.

bemutató
A németországi bemutatón a GPS-Switch soronként kapcsolás előnyeit is bemutatták

Az automatikus szakaszolás előnyei:

  • ­ a vezető tehermentesítése;
  • ­ a pontosság növelése, még éjszaka és nagyobb sebesség mellett is;
  • ­ kevesebb átfedés és hiányzó vetés;
  • ­ takarékosság a felhasznált anyagokkal;
  • ­ kevesebb állománykár és környezetterhelés.

A GPS-Switch automatikus szakaszolással az AMAZONE egy GPS-re alapozott, teljesen automatikus szakaszolást kínál az összes AMAZONE kezelő termináljához és ISOBUS képes műtrágyaszórójához, növényvédelmi permetezőgépéhez vagy vetőgépéhez.

AZ AMAZONE BESZÁLL AZ AGXEED STARTUP VÁLLALKOZÁSBA

A bemutató egyik külön érdekessége volt az az autonóm gép, amelyet a holland AgXeed B.V. gyártott. A startup céggel pénzügyi befektetés formájában kötött megállapodást az Amazone, egyébként a CLAAS a Seed Green Innovations GmbH-n keresztül további mezőgazdasági technológiai partnerként vesz részt a projektben, más befektetőkkel együtt.

Az Amazone részéről a partnerség célja az, hogy munkagépeiket továbbfejleszthessék a szántóföldi autonóm felhasználás tekintetében. Az együttműködés fontos alapja a nyílt interfészek iránti elkötelezettség, a munkagép és a vontatójármű átfogó kompatibilitásának és csatlakoztathatóságának biztosítása, valamint a mindkét fél számára maximális előnyök elérése érdekében. Az AgXeed autonóm platformjai ideálisan illeszkednek az AMAZONE termékpalettájához. A minimális talajnyomás, az ideális súlyelosztás és a rugalmas kapcsolódási lehetőségek kombinációja új lehetőségeket nyit a szántóföldi gazdálkodás intelligens megoldásainak kivitelezésében.

autonóm traktor

A gumihevederes futóművel ellátott AgBotot az elmúlt években már sikeresen alkalmazták az AMAZONE talajművelési és vetéstechnológiával kombinálva. A talajművelés és a vetés mellett az új, 4 kerekű AgBot a Schmotzer sorközművelő kultivátor technológiáival is használható a mechanikus gyomirtásra. Ezen kívül a vetőmag és műtrágya kijuttatás számára készült FTender, valamint a növényvédő szerek és folyékony műtrágya kijuttatás céljából készült FT-P univerzális fronttartályos rendszerek az adott alkalmazásnak megfelelően különböző AMAZONE ráépített gépekkel kombinálhatók. A különböző érzékelőrendszerek folyamatosan figyelik és elemzik a munkafolyamatot. Az autonóm gépkapcsolat tekintetében mindig az optimális folyamat- és munkaminőség áll a középpontban.

Fodor Mihály