fbpx

Catros rövidtárcsák az Amazone-tól

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 május 24. -Hirdetés

Széles körű kínálat

A rövidtárcsák ideálisak az intenzíven keverő talajműveléshez. Különlegesen könnyű vontathatóságuknak köszönhetően nagy sebesség és területteljesítmény érhető el velük – mindez rendkívül gazdaságosan és kedvező üzemanyag-fogyasztással.

Amazone Catros

Az Amazone igazán széles kínálattal rendelkezik a rövidtárcsák terén, a Catros családnál a pontos típusnév sok egyéb információt is tartalmaz. Érdemes ezeket megismerni a pontos specifikáció előtt:

Nézzünk egy konkrét nevet: Catros+ 6002-2TS

  • A Catros utáni + vagy XL jelölés a tárcsalap méretét jelenti. Jelölés nélkül 460 mm, de ezt hazánkban nem szokták választani, +: 510 mm, XL: 610 mm. A tárcsalap mind a három méretben lehet sima, finom fogazott vagy csipkés kivitelű, ebből az utóbbi a legnépszerűbb Magyarországon.
  • 6: 6 m munkaszélesség (2-12 méterig terjedhet)
  • 02, 03 – a generációkat jelenti. A 02-es esetén a munkamélységet a tömörítőhenger mozgatásával állítjuk be, 03-nál pedig a cikk későbbi részén ismertetett SmartFrame rendszer működik.
  • -2 jelenti az összecsukható alvázat. Ha nincs a névben (pl „Catros +5002”, akkor az egy függesztett, 5m-es, 510-es tárcsalapos, merev vázas gép)
  • TS – hátsó, felhajtható futóművel rendelkező gép
  • TX – közbülső futóművel kiépített gép

Az 510 mm átmérőjű Catros+ tárcsák agresszívabb munkavégzéssel és megbízható behúzással tűnnek ki még nehéz körülmények között is. E tárcsák optimális felhasználási területe a tarlóhántás, magágykészítés vagy a köztes védőnövény-állomány beforgatása.

A 610 mm nagy, csipkés és finom csipkés CatrosXL tárcsák lehetővé teszik a mélyebb művelést maximális átkeverés mellett. A legkeményebb körülmények között is tökéletes behúzást garantál akár 16 cm-es munkamélységig, így homogén keverés érhető el.

A tárcsacsapágyazás zsírzására nincs szükség, ami egyértelműen csökkenti az összes karbantartási ráfordítást.

Egyenként felfüggesztett tárcsák

Az első tárcsasorban 17°-os, míg a hátsó tárcsasorban 14°-os szögben álló Catros+ és CatrosXL tárcsák rendkívül éles szögben állnak. Ez biztosítja a talaj-szalma keverék folyamatos átadását az első tárcsasorról a második tárcsasorra, és első osztályú talaj és növénymaradvány átkeverést eredményez. A sekély elrendezésű tárcsákkal összehasonlítva a meredek elrendezésű tárcsák kidobási szöge egyértelműen kisebb. Így az átáramló talaj-szalma keveréket már a tömörítőhenger előtt újból megfelelően a talaj felszínére helyezik.

Legyen szó Catros+, CatrosXL típusról, valamennyi gépen minden tárcsa rugalmas gumituskókkal egyenként van felfüggesztve a gépvázra. A tárcsalapok a merev gerendelyes tárcsafelfüggesztésnél jobban, egyenként képesek követni a talaj egyenetlenségeit úgy, hogy a nyomokat nem csak egyszerűen betemetik, hanem intenzíven meg is munkálják. Így a talajfelület egyenetlenségei esetén is egyenletesen sekély talajművelés végezhető. A tárcsák egyenkénti felfüggesztése ugyanakkor a páros elrendezéshez és felfüggesztéshez képest nagyobb mennyiségű szerves anyag optimális áthaladását teszik lehetővé.

Az egyes tárcsák felfüggesztésében a rugalmas gumituskók nemcsak a talajfelület kontúrvonalához való optimális alkalmazkodásra, hanem az egyes tárcsák túlterhelés elleni biztosítására is szolgálnak. Az erős gumituskók nem igényelnek karbantartást, hosszú rugóúton emelkednek ki, ami nagy kövek esetén is biztonságot nyújt.

Kiegészítők

Crushboard

A még jobb egyengetés és rögtörés elérése érdekében opcionális Crushboard simítók választhatók. Ezzel az extra felszereltséggel például szántás után széttörhetők a felszínen található durva rögök, és a magágy optimálisan előkészíthető. Emellett egy Cruhboard simító elhelyezhető a tárcsasor mögött is.

Szalmaborona

A szalmaboronával utólagosan javítható a szalma eloszlása az első tarlóhántás során. Ilyen módon csökkenthetők a szalmacsomók a rögökben, és optimálisabb csírázási feltételek és ennek következtében jobb növekedési feltételek biztosíthatók a következő kultúra számára.

Késhenger

Az AMAZONE rövidtárcsa elé helyezett késhengerrel maximális rugalmasság érhető el a talajművelésben. A késhenger rendkívül sekély talajművelést tesz lehetővé a tarló egyidejű aprítása mellett, pl. repcében végzett első tarlóhántás során. A késhenger emellett kiválóan alkalmas nagy köztes termény állományokban, szemeskukorica-tarlóban vagy napraforgótartóban történő munkavégzésre is. A henger különösen a magas tarlókban a menetirányra ferdén vág, majd a tárcsasor tökéletes bedolgozást végez. Munka közben a henger a fülkéből fordítható munkahelyzetbe. A szegmensekbe történő felosztásnak hála a henger még egyenetlen talajon is tökéletesen követi a talaj kontúrját és teljes munkaszélességben megbízhatóan aprítja fel a szármaradványokat.

Smart Frame rendszer Catros+ 03 és CatrosXL 03 rövidtárcsákhoz

A Catros 03 géppel az AMAZONE a rövidtárcsák legújabb, tökéletesített generációját kínálja. A munkamélység beállítása a Catros+ 03 esetében nem a tömörítőhengerrel, hanem a komplett tárcsasor elfordításával történik. A két tárcsasor közötti merev összeköttetés gondoskodik arról, hogy a sorok egyforma mélységben dolgozzanak. A tárcsasorok eltolására nincs többé szükség.

A 3 méteres munkaszélességnél nagyobb Catros 03 gépeknél a behajtható szegélytárcsáknak hála gyorsan lehet váltani a szállítási és üzemi helyzet közt, így a gép mindig a megfelelő szélességgel használható. Ráadásul ezek beállíthatók, és különlegesen egyenletes csatlakozást garantálnak.

A hazai piacon legkelendőbb Amazone Catros rövidtácsák – a teljesség igénye nélkül

Catros+ 02-2TS

Sokoldalú alkalmazhatóság felhajtható futóművel – csekély emelőerő esetén is

Catros+ 02-2TS – Sokoldalú alkalmazhatóság felhajtható futóművel

A 4 és 6 m közötti munkaszélességgel kapható Catros+-2TS vontatott rövidtárcsa a felhajtható futóművének hála igazán rugalmas felhasználást tesz lehetővé csekélyebb emelőerejű traktoroknál is. A Catros+-2TS rövidtárcsák ideális választást jelentenek a sekély és intenzíven keverő talajműveléshez, 5 és 14 cm közötti mélységben.

A Catros+ 02-2TS gépeket rendkívül nyugodt járás jellemzi, mivel a vonórúddal ellátott felhajtható futómű munka közben teljes egészében a munkagép váza fölé fordul. Emellett nehéz körülmények között a futómű tömege is tovább növeli a gép egyenletes behúzását a talajba. A Catros+-2TS gép alapkivitelben lengéscsillapítással van ellátva, ami a legnehezebb körülmények között is rendkívül nyugodt futást biztosít.

Különféle tömörítőhengerekkel kombinálva a Catros+ 02-2TS a hengeren való fordulás lehetőségét kínálja. A fordulóban a gépet egyszerűen kiemelik az alsó függesztőkarok, és a fordulási folyamat közben a gép a hengeren fut. A fordulási folyamat így egyszerűen, gyorsan és talajkímélő módon valósul meg a fordulóban.

Catros+ 03-2TX

Profi gép maximális területteljesítményekhez

A Catros+-2TX vontatott rövidtárcsa ideális a sekély és intenzíven keverő talajműveléshez. A középső futómű speciális fordulékonyságot kölcsönöz a gépnek, és a 7 és 9 m közötti munkaszélesség ellenére is lehetővé teszi a biztonságos és gyors közúti közlekedést. A rendkívül nyugodt járás és a könnyű vontathatóság garantálja a legmagasabb szintű vezetési kényelmet és hatékonyságot 5 és 14 cm közötti munkamélységek mellett.

CatrosXL 03-2TS

Vontatott rövidtárcsa felhajtható futóművel, XL-változatként

A CatrosXL 03-2TS terméktípusoknál az XL változatú, felhajtható futóművel ellátott vontatott rövidtárcsák is kaphatók 610 mm-es tárcsákkal, amelyekkel akár 16 cm munkamélység is lehetséges. A két tárcsasor és a henger közötti nagy távolságnak hála a CatrosXL 03-2TS gépen nagy mennyiségű szerves anyag is akadálytalanul tud áthaladni.

CatrosXL 03-2TX

XL teljesítmény tarlóhántás esetén

A CatrosXL 03-2TX gépnél a függesztett rövidtárcsa szegmense is kapható felhajtható futóművel (XL kivitel) és akár 16 cm-es munkamélységgel.A nagyméretű, 610 mm-es tárcsák, illetve a tárcsasorok közötti és az utolsó tárcsasor és a henger közti bőséges távolság miatt a Catros 03-2TX gép XL változatának egyik legnagyobb előnye, hogy nagy mennyiségű szerves anyag is elakadás nélkül haladhat át rajta.

További konfigurációkért és információért látogasson el honlapunkra, vagy keresse kollégáinkat!
www.amazone.hu

amazone

Összeállította: Fodor Mihály