fbpx

Emiatt sír és nevet a traktor piaca Európában

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 24.

2022 harmadik és negyedik negyedévére az iparág várhatóan eléri a Covid-járvány előtti növekedési ütemet.

Fennakadás és verseny más régiókkal

A Mobility Foresights piackutató cég szerint a Covid-járvány továbbra is jelentős fennakadásokat okoz a mezőgazdasági gépiparban a termelési helyek és a nemzetközi értékláncok működési zavarai miatt. Ehhez járul a kereslet változékonysága, amiben nemcsak finanszírozási tényezők vannak jelen, hanem alkatrész-ellátási problémák is. Az európai gazdálkodók ráadásul versenyeznek más régiók termelőivel, akik alacsonyabb környezetvédelmi követelményekkel szembesülnek – azaz kérdés, hogy az európaiak megengedhetik-e maguknak a megfeleléssel kapcsolatos további költségeket.

traktor

Világvezető szerepben

Az európai mezőgazdasági traktorpiac egyelőre így is óriási. A világ mezőgazdaságigép-importjának csaknem 54, a globális mezőgazdaságigép-exportnak 64 százalékát adja. Ugyanakkor ezt a régiót különösen sújtja a mezőgazdasági munkaerőköltség növekedése a bevándorló munkavállalók hiánya miatt. E mezőgazdasági munkaerőhiány egyrészt béremelkedést gerjeszt, másfelől felgyorsítja a mind korszerűbb, több munkafolyamatot végző, automatizált traktorok bevezetését, fejlesztését. A technológiai fejlődés forradalmasítja a gazdálkodást és a mezőgazdasági folyamatokat, például a precíziós gazdálkodást vagy az autonóm traktorokat.

Ami hátrány, egyben lehetőség is

A piackutatók összegzése szerint az Európai Unió agrárszektorának fejlődésében nagy szerepe volt annak, hogy az ágazat az 1960-as évektől az európai kereskedelmi blokk miatt védelmet élvezett. Ez a védelem azonban fokozatosan csökken. Elég csak arra gondolni, hogy csökken a vidéki népesség, az ágazat hozzájárulása az Európai Unió gazdaságához mind kisebb arányú, továbbá folyamatos a Közös Agrárpolitika reformja, ami sokszor a növekedés gátjaként hat. Ugyanakkor a fejlett és innovatív mezőgazdasági gépekkel, beleértve a traktorokat is, ezek a hátráltató tényezők lehetőséget is jelenthetnek. Az Európai Mezőgazdasági Gépszövetség (CEMA) például három kulcsfontosságú területen érvényesülhet ez. Egyrészt a mezőgazdasági gépipar nagyobb szerephez juthat a nagy termelékenységű, versenyképes és fenntartható gazdálkodási modellek, javított biztonsági előírások révén. Másrészt a szektor a digitális és precíziós mezőgazdaság élvonalát alkothatja, harmadrészt erősödhet Európa ipari és technológiai vezető szerepe a fejlett mezőgazdasági berendezések terén.

traktor

Idén elérjük a járvány előttit?

A kutatóintézet pontosan előre jelezte korábban, hogy 2020 decemberétől 2021 harmadik negyedévéig a mezőgazdasági traktorok piaca stabil növekedést fog elérni – még a járvány hatásai ellenére is. Most úgy vélik, hogy 2022 harmadik és negyedik negyedévére az iparág várhatóan eléri a Covid-világjárvány előtti növekedési ütemet.