A járvány ellenére a Krone 2,2 milliárd euróra növelte forgalmát

Írta: Farkas Imre - 2022 január 24.

A járvány kitörése óta a Krone csoport 25 oltási kampányt hajtott végre a vállalatkülönböző telephelyein; több mint 8300 adag vakcinát használtak fel. Az oltóanyagok mintegy 50 százalékát a Krone csoport alkalmazottai kapták; a másik 50 százalékot a családtagok beoltására fordították, vagy a szomszédos cégek alkalmazottai részére bocsátották rendelkezésre.

„Ha csak az anyagköltségeket számoljuk, pl. a rendszeres gyorsteszteket, maszkokat, fertőtlenítőszereket, az oltóállomások kialakítását stb., akkor ezek a tételek önmagukban körülbelül 2 millió eurót jelentenek. Ehhez jönnek még természetesen a személyi költségek, amelyek a járvánnyal kapcsolatos szervezési és megelőzési tevékenységek során merültek fel. Ezek a közvetett költségek, például a karantén miatti átütemezés vagy a termelés leállása, körülbelül 8 millió eurót tesznek ki. Összességében tehát a koronavírus az elmúlt 22 hónapban közel 10 millió euró költséget okozott a Krone csoportnak. Ezt szem előtt tartva különösen hálásak vagyunk az egyértelműen sikeres pénzügyi évért” – mondta Bernard Krone, a Bernard Krone Holding SE & Co. KG felügyelőbizottságának elnöke.

Krone önjáró kasza és nyerges félpótkocsi
A Krone csoport 2,2 milliárd euróra növelte forgalmát.   Fotó: Krone

Piaci környezet

A változatlanul nehéz piaci környezet ellenére a Krone csoport a 2020/2021-es pénzügyi évben (2020.08.01 – 2021.07.31.) 2,2 milliárd eurós forgalmat ért el, ami meghaladja az előző évi szintet (mintegy 1,9 milliárd euró). Az értékesítés exporthányada 75 százalék; a forgalom 25 százaléka Németországból származott.

A haszongépjárművek üzletágban a vállalat 1.374,0 millió euró forgalmat ért el; ez 17,8%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest (1.166,2 millió euró). A Krone a mezőgazdasági gépek szegmensben is újra növekedni tudott; a 11,1%-os forgalom-növekedésnek köszönhetően a forgalom elérte a 813,5 millió euró értéket (előző évben 731,9 millió euró).

A 2020/2021-es pénzügyi évben a konszern adózás előtti eredménye 42,0 millió euróról 95,9 millió euróra emelkedett. A konszern adózás előtti árbevétel arányos jövedelmezősége 4,4% (előző évben 2,2%) volt.

Vagyoni helyzet / finanszírozás

A 2020/2021-es pénzügyi évben a mérlegfőösszeg 1.476,8 millió euró volt (előző évben 1.333,6 millió euró). A 45,4 millió euró (előző évi 60,2 millió eurós) teljes beruházási volumenre 38,9 millió euró értékcsökkenés jutott. A pénzeszközök szintje 132,1 millió euróval 337,0 millió euróra növekedett.

A saját tőke elsősorban a mérleg fordulónapjára elért 68,9 millió euró csoporteredménynek köszönhető 588,7 millió euróról 645,3 millió euróra emelkedett. A saját tőke aránya, 43,7%-os értékkel (előző évben 44,1%) stabil maradt.

A közép- és hosszú távra bevont idegen tőke 426,4 millió euróról 500,5 millió euróra nőtt. A csoportnak 1.146,2 millió euró (előző évben 1.015,5 millió euró) közép- és hosszú lejáratú tőke áll rendelkezésére. Ez nem csak a befektetett eszközök fedezetét jelenti, hanem a teljes készletét és a szállításokból ill. teljesítésekből adódó követelésekét is.

Alkalmazottak

Az elmúlt pénzügyi évben a Krone-csoport összesen 5438 főt (előző évben 5375 főt) foglalkoztatott több mint 15 országban; amelybe átlagosan 266 gyakornok tartozott (előző évben 293). A haszongépjárművek üzletágnak világszerte 2924 alkalmazottja volt (előző évben 2948); a mezőgazdasági gépgyártás területén 2195 főt (előző évben 2163), a holdingban 319 főt (előző évben 264 fő) foglalkoztattak.

Bernard Krone
Bernard Krone, a Krone Holding Felügyelő Bizottságának elnöke örömét fejezte ki a Krone-csoport fejlődésével kapcsolatban.    Fotó: Krone

Kutatás és fejlesztés

Az elmúlt pénzügyi évben a Krone ismét jelentős összegeket fektetett be a kutatás ill. fejlesztés területén, és mindkét üzletágban bővítette portfólióját. A mezőgazdasági gépgyártás szektorban például bemutatták az új GX univerzális szállítókocsit, valamint az EasyWrapT vontatott bálacsomagolót és további új, egyrotoros rendképzőket. A haszongépjárművek szegmensben a Krone a két cserélhető felépítmény szállítására szolgáló, moduláris felépítésű Swap Liner modellt, új konténer alvázakat, az optimalizált Cool Liner modellt, a cserélhető felépítmények új, 4.0 generációját és az elektromos Krone eTrailer első prototípusát mutatta be.

A Krone emellett bővítette a gépekhez és pótkocsikhoz kapcsolódó digitális szolgáltatásainak kínálatát, amelyeket az ügyfelek igény szerint lehívhatnak. A mezőgazdasági gépgyártás szektorban például ide tartozik a mykrone.green ügyfélkapu folyamatos bővítése; a haszongépjárművek szegmensben a Krone különösen a szervizterületre összpontosított, és saját alkatrészmárkája, a „Krone Trusted” mellett az új „Krone 360° Trailer Service” szolgáltatást is bemutatta.

Bernard Krone örömét fejezte ki a cég sikeres fejlődésével kapcsolatban. „Különösen a járvány és az ezzel kapcsolatos bizonytalanságok tükrében figyelemre méltó a 2,2 milliárd eurós forgalom. Külön szeretnék köszönetet mondani a Krone csapatoknak minden telephelyen, akik még a korona-járvány idején is mindig rugalmasan és fegyelmezetten dolgoztak, amivel megmutatták rendkívüli lojalitásukat a Krone cég felé. Innovatív gyártóként ismét megálltuk helyünket a piacon, és mindkét üzletágban tovább tudtuk szilárdítani piaci részesedésünket. Sikerünk egyik építőköve kétségtelenül az ügyfelekkel tartott közvetlen kapcsolat, melyet a járvány ideje alatt is – igaz, új utakat és csatornákat keresve – meg tudtunk őrizni. Ezt a stratégiát a jelenlegi pénzügyi évben is következetesen követni fogjuk, így bizakodó vagyok, hogy tovább tudjuk növelni forgalmunkat. A koronavírus időszaka azt is egyértelműen megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a szállítás egyszerűen nélkülözhetetlen egy működő társadalom számára.”