fbpx

Újdonságok a Krone gyártól

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2020 október 30.

Nemzetközi online-sajtótájékoztató keretein belül mutatta be újdonságait a Krone szeptember elején. Cikkünkben elsősorban a kaszálás, rendkezelés újdonságait tekintjük át, míg az új bálázókról társlapunk, a Mezőhír hasábjain olvashatnak.

 

VENDRO A KRONE ÚJ RENDTERÍTŐ SOROZATA 4-10 ROTOROS VÁLTOZATBAN

A Krone egy új rendterítősorozatot mutat be Vendro néven, ami kilenc új modellt foglal magába, s ezek az eddigi KW sorozatot fogják leváltani. Két négyrotoros rendterítő (Vendro 470 és Vendro 560), három 6 rotoros rendterítő (Vendro 620, Vendro 680 és Vendro 790), két 8 rotoros rendterítő (Vendro 820 és Vendro 900), valamint két 10 rotoros rendterítő (Vendro 1020 és Vendro 1120) található a sorozatban. Az új gépek munkaszélessége 4,70 métertől 11,20 méterig terjed – így a Krone minden gazdaság számára megfelelő megoldást tud kínálni.

A Krone rövidebb függesztési koncepciót alkalmaz: a rendterítőrotorok a traktorhoz közelebb helyezkednek el, nagyobb súly kerül az első tengelyekre, ami kompakt szállítási méreteket, valamint kisebb emelőerő-igényt eredményez, mint az előző modellek esetében. A Krone az új gépeknél is a jól bevált Octo-Link tengelykapcsolót használja. A naponta kenést igénylő kardáncsuklók helyett a Krone karbantartásmentes, nyolckörmös tengelykapcsolót használ. Ez mindig erőzáró kapcsolatot jelent, és minden helyzetben megbízhatóan működik. A rotorok hajtóművei itt is karbantartásmentesek, és folyékony zsírban futnak, tehát a karbantartási ráfordítás minimálisra csökken.

 

KRONE BiG X

 

KRONE OPTITURN ROTORKONCEPCIÓ

A rotorkoncepció is új: a rotorok tapintókerekei, melyek a fogakhoz nagyon közel haladnak (20 cm-rel közelebb, mint a KW esetében), példaértékű talajkövetést garantálnak. Az új rendterítőkön is az OptiTurn rotorkoncepciót alkalmazzák, a fogakhoz nagyon közel haladó tapintókerekek és az új, szabadalmaztatott Krone OptiTurn fogak kombinációja kiváló munkát eredményez.

Az új, szabadalmaztatott OptiTurn fogak háromdimenziós kialakításuknak köszönhetően rendkívül tisztán szedik fel és helyezik le a terményt. Az ívelt alaknak köszönhetően a talajról felemelt anyag egyenletesen és veszteségmentesen oszlik el a fogak eltérő hosszúságú szárain, így a terítés folyamata tökéletes. A fogak alakja a termény példaértékű leengedését is eredményezi a fogakról, ami egyenletes szórásképhez és laza lehelyezéshez vezet. Ez minimálisra csökkenti a szárítási időt, és még a rövid betakarítási időszakok is optimálisan kihasználhatók.

A modern kialakítási koncepció megvalósításakor a Krone a lehető legjobb védőeszközökre és a karbantartási munkáknál a praktikus hozzáférésre is figyelmet fordított. Az új, robusztus rotorvédőtartók maximális tartósságot biztosítanak, miközben a lehető legjobb rálátást nyújtják. Ezen felül az új Vendro sorozat új LED-es lámpacsomagja is lenyűgöző, amely garantálja a maximális biztonságot a közúti forgalomban.

EASYCUT B 870 ÉS B 1000: A KRONE KÉT ÚJ KASZAKOMBINÁCIÓJA

Az új EasyCut B 870 és EasyCut B 1000 kaszákkal a Krone két további modellel bővíti kaszakombináció- termékcsaládját. A korábbi, szársértő nélküli, pillangó-kaszakombinációkhoz képest az új kaszák nagyon jó benyomást keltenek modern, lekerekített kialakításukkal, feszített védőponyváikkal és súlyoptimalizálásukkal, amelyet nagyrészt az új függesztőszerkezet alkalmazásával értek el.

Mindkét új modell alapkivitelben hidraulikus tehermentesítéssel, új, nonstop ütközés elleni védelemmel, valamint a több ezerszer kipróbált és jól bevált Krone SmartCut, SafeCut és DuoGrip technológiákkal rendelkezik. A kaszák függesztése a traktorhoz közel, II. és III. kategóriájú, három helyen megtámasztott alsó függesztőkar-csapszegekkel történik.

Az EasyCut B 870 modell különlegessége: a tartókarok két helyzetben szerelhetők fel. A kasza így igény szerint 8,31 m vagy 8,62 m munkaszélességgel használható, és az átfedés egyedileg is összehangolható. Keskeny elhelyezés esetén a kaszaegységek közötti távolság kevesebb, mint 2 m, így a kasza maximális átfedéssel, ideálisan alkalmazható lejtős területeken.

Az új EasyCut B 1000 kaszakombináció kimagasló kezelési kényelmével, valamint 9,28 m és 10 m között, a vezetőfülkéből hidraulikusan állítható munkaszélességével meggyőző. A kaszaegységek munka közben is eltolhatók. A vezető így a munkakörülményektől függően kiválaszthatja az adott helyzetben ideális átfedést, maximális munkaszélesség mellett. Az új kaszakombinációk kezelése a traktor hidraulikus vezérlőegységein keresztül történik; mindössze egy egyszeres működésű és egy kétkörös hidraulikacsatlakozásra van szükség.

Egy másik gyakorlati szempont: a kaszák alapkivitelben féloldali kiemeléssel rendelkeznek; a kaszaegységek igény szerint külön-külön is leengedhetők vagy kiemelhetők, ez nagy előny különösen ékalakban kifutó területeken történő alkalmazás esetén.

Ezek mellett a komfortot biztosító jellemzők mellett a kaszálás folyamata során a Krone nagy hangsúlyt fektet a jól bevált EasyCut technikára. A kaszagerendely lapos kialakítása lehetővé teszi a vágószerkezet kiváló csúszását a gyepnemez felett. Alapkivitelben minden EasyCut kaszatest alá beépítik a nagyon széles felfekvőfelülettel rendelkező EasyCut csúszótalpakat, amelynek két előnye is van: nagyon jó terményáramlást biztosítanak, ugyanakkor védik a gyepnemezt. Az edzett acélnak köszönhetően a csúszótalpak rendkívül erősek és kopásállók. Opcióként a Krone a gyakran változó körülmények között dolgozó kaszákhoz kombinált vagy (például köves területekhez) magas csúszótalpakat is kínál.

Mint minden EasyCut kasza, az új kaszakombinációk is a jól bevált bolygó-fogaskerekes hajtást használják. Ez azt jelenti, hogy a nagyvonalúan méretezett, akár 66 foggal is rendelkező homlokfogaskerekek viszik át a fő hajtóerőket a kaszatestek végéig. Nagy átmérőjük miatt lassabban forognak, és a szomszédos homlokfogaskerekek sok foggal kapcsolódnak egymáshoz. Ez a kialakítás maximálisan nyugodt járást, rendkívül jó erőátvitelt és hosszú élettartamot eredményez alacsony saját tömeg mellett. A mellékhajtások elöl elhelyezkedő kis fogaskerekei csak egy-egy kaszatárcsát hajtanak meg, így terhelésük minimális.

Az alapfelszereltséghez tartozik továbbá a gyors-záras pengecsere, valamint a szabadalmaztatott Krone SafeCut egyedülálló kaszatest biztosítás.

 

KRONE

 

ÚJ MEGJELENÉS INNOVATÍV KÜLÖNLEGESSÉGEKKEL: BiG X ÚJDONSÁGOK

A Krone egy tágas komfort vezetőfülkéhez nyúlt vissza a módosított sorozat esetében is, melyhez a BiG X 680-1180 silózók vezetőfülkéje szolgált mintául. A Krone két különböző felszereltségű csomagot kínál: az alapkivitelben kapható Premium vezetőfülke 8” méretű, érintőképernyős gépkezelő-terminállal rendelkezik, mely USB- és video-bemenetet is tartalmaz. Az elülső szélvédőhöz ablaktörlő és árnyékolóroló tartozik, és két oldalsó ablaktörlő is található a silózón.

Az opcionális Premium-Komfort vezetőfülke bőr kormánykerékkel, érintőképernyős, 12” méretű gépkezelő terminállal, USB- és video-bemenettel van felszerelve, emellett aktív hűtésű thermobox és árnyékolórolók (elöl, jobbra és hátul) is rendelkezésre állnak. Ezen felül három ablaktörlő található elöl, kettő oldalt és egy hátul, az összes ablaktörlő csatlakozik az ablakmosó rendszerhez, a silózó vezetője így még kedvezőtlen körülmények között is, pl. esőben vagy nagy por esetén 360 fokos körpanorámával megfelelően rálát a gépre és az adapterekre. Halogén és LED változatú lámpacsomagok is kaphatók, hogy a silózók alkonyatkor vagy sötétben is a lehető legjobban felszereltek legyenek. Ezek a csomagok opcionálisan kombinálhatók karbantartást segítő és a fellépőt megvilágító lámpákkal.

 

NAGYOBB DÖRZSFELÜLETTEL RENDELKEZŐ OPTIMAXX SZEMROPPANTÓ

A BiG X 680-1180 silózókhoz hasonlóan az új OptiMaxx szemroppantó fogazott profilja is 5 fokos szögben helyezkedik el. Ennek a ferde fogazású elrendezésnek és a belőle adódó nyíró hatásnak köszönhetően a terményt nemcsak hosszirányban tárja fel intenzíven, hanem keresztirányban is példaértékű feltárást végez. Mint minden Krone modellnél, a henger átmérője alapkivitelben itt is 250 mm. A henger szélessége azonban 25 százalékkal nagyobb lett. A megnövekedett dörzsfelület eredménye a szemek és az egyéb növényi részek intenzív feltárása minden szecskázási mérettartományban.

A Krone az új hengeres szemroppantókat 105/123 foggal és 123/144 foggal felszerelt változatban kínálja. A 105/123 foggal ellátott változat közepes és hosszú szecska előállítására alkalmas, a 123/144 foggal dolgozó hengeres szemroppantó rövid és közepes darabolási hosszhoz ajánlott; a fordulatszám-különbség alapkivitelben 30 százalék – opcionálisan 40 és 50 százalék választható.

A külső felépítésnek köszönhetően a csapágyazás igazodik a nagy áteresztőképességhez, a szervizelés és a karbantartás kimagaslóan kényelmes. Nemcsak a csapágyak és hengerek, valamint a szíjtárcsák cseréje (30 százaléktól 50 százalékig terjedő fordulatszám különbség) végezhető el könnyen, hanem a nagy nyílásoknak köszönhetően a tisztítás is egyszerű.

A hengeres szemroppantó nagy és erős rugókkal van felszerelve, amely állandó és nagy erőhatást fejt ki a terményre. Alapkivitelben hatbordás szíjhajtás garantálja az erőzáró hajtást.

A VariQuick rendszer lehetővé teszi a gyors váltást a szemroppantó és a fűcsatorna között. A Big X így rugalmasan használható kukorica, teljesnövény-szilázs vagy fűfélék betakarítására.

 

KRONE

 

RENDKÍVÜL TISZTA ÉS KÖZÚTON KÜLÖNÖSEN KESKENY

A hajtáshoz a Krone a jól bevált MTU motorokat használja, melyek maximális teljesítménye 653 lóerő, a sorozatba tartozó összes BiG X silózó megfelel a Tier 4 final (USA) ill. a Stage 5 (EU) károsanyag-kibocsátási szint követelményeinek. A keresztirányban és egészen hátul elhelyezett motor a lehető legjobb súlyeloszlást garantálja. A terményáramot biztosító egységekre irányuló közvetlen erőátvitel jelentős gazdasági hatékonyságot tesz lehetővé. Mellesleg: az MTU 6R 1500 motorral rendelkező Big X 630, most nagyobb motorteljesítménnyel rendelkezik (480 kW/653 LE).

A Big X 480 és 580 silózó az igényektől és az adott betakarítási körülményektől függően felszerelhető az XtraPower 50 kiegészítő motorteljesítménnyel. A többletteljesítményre vonatkozó kiegészítő szolgáltatás közvetlenül a vásárlás után kérésre aktiválható, a díj befizetése után a silózó vezetője ezt szükség esetén igénybe veheti. Az XtraPower csak a szántóföldön használható; opcionálisan kaphatók a dobra vonatkozó 10-250 órás felhasználási csomagok.

 

Fodor Mihály