fbpx

A sárgarépa nevében

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 06.

A sárgarépa szereti a termékeny sík területek talajait – így nem csoda, hogy a Fischer bérvállalkozás a Soester Börde, Vesztfália termékeny síkságának területén erre szakosodott. Megtekintettük a tápanyagban gazdag, élelmi szempontból kiemelkedő növény betakarítását.


BÉRVÁLLALKOZÓK: Hendrik Hoeppe (balra) és Friedrich Fischer vezeti a Fischer bérvállalkozást Werl-Büderich székhellyel (Soest járás)

Narancsszínű és igazán egészséges – ez együtt meglehetősen pontosan jellemzi a sárgarépát. A németek szeretik a sárgarépát, évente mintegy 500 000 tonnát fogyasztanak (a káposzta után a második helyen áll). Ahhoz, hogy igazán jó sárgarépát tudjunk termelni, jó talajra van szükség. A Soester Börde területén idővel széles körben elterjedt a sárgarépa termesztése. A Werl-Büderich székhelyű Fischer bérvállalkozás elkötelezett a sárgarépa-termesztés iránt. Beszéltünk a tulajdonosokkal, és megnéztük a betakarítást.

A sárgarépa kedvelt zöldség, és nagyszerűen tárolható. Mindazonáltal van néhány dolog, amit figyelembe kell venni a termesztés során. A sárgarépa a laza, jó humusztartalmú és a jó vízellátású talajokat szereti. Ahhoz, hogy a sárgarépát jól lehessen tárolni, talajra szintén szükség van – a betakarításkor inkább egy kicsit nedvesebbnek kell lennie, mert a hozzátapadó föld nélkül a sárgarépát nem lehet tárolni. A Soester Börde Németország egyik legtermékenyebb régiója, ezért ideális a sárgarépa termesztésére. Mindazonáltal csak néhány éve helyezték a hangsúlyt a narancssárga zöldségre. „Öt éve kapunk megbízásokat a sárgarépa-termesztés területéről” – mondja Friedrich Fischer, a Fischer mezőgazdasági bérvállalkozás tulajdonosa.


A saját építésű sávos sorpermetező munka közben a sárgarépa-kultúrában


A sárgarépa vetése május elejétől június elejéig történik

A VÁLLALKOZÁS TÖRTÉNETE

DE kezdjük a legelejéről: a Fischer bérvállalkozás 1940 óta létezik, idősebb Fritz Fischer alapította. A történet egy cséplőgéppel és egy Lanz Bulldog vontatóval kezdődött. Az ifjabb Fritz Fischer az 1950-es években vette át az üzletet, és elkezdődött a szakosodás a kapásnövényekre. A cég 1965-ben költözött a jelenlegi székhelyére, Werl-Büderichbe. Ma a vállalkozást Friedrich Fischer vezeti, akit veje, Hendrik Hoeppe, a fiatal főnök támogat. A Fischer vállalkozás sajátossága: minden alkalmazott egyben képzett mezőgazdasági gépszerelő is – mindegy, hogy vezetőként vagy szerelőként alkalmazzák. Fischer meg is indokolja ezt: „Mezőgazdasági mechatronikai szakembereket képző vállalat vagyunk – másrészt nem képezünk szakembereket a mezőgazdasági szakszervizeknek. Munkatársaink mind szakképzett gépészek. Ez számos előnnyel jár: egyrészt jobban ki tudjuk használni a munkatársaink munkaerejét télen a műhelyben, másrészt a munkavégzés során felmerülő problémákat a járművezetők többnyire a helyszínen saját maguk meg tudják oldani.”

Apropó műhely: a Fischer vállalkozás nem tisztán bérvállalkozás. Minden mezőgazdasági gépmárka javítóműhelye, pótalkatrész-szervize, pótkocsi felépítmények gyártója és átépítője, műszaki vizsgahely, kovácsmunkák egészítik ki a portfóliót, és az új John Deere, Grimme és Krone gépek értékesítési helye is egyben.

SÁRGARÉPA-TERMESZTÉS

DE térjünk vissza a sárgarépához. Az indíttatás egy ügyféltől származott. Fischer így mesél erről: „Az egyik ügyfelünk megkérdezte tőlünk, hogy nem tudjuk-e elvállalni a sárgarépa vetését és betakarítását. A mezőgazdasági termelő az Abenhardt cég szerződéses termelője.” Mivel a Fischer bérvállalkozás már sok tapasztalattal rendelkezett a burgonya- és a cukorrépa-betakarítás területén, az ötletet azonnal támogatták. A régió termékeny talajának és az Abenhardt céggel való szoros együttműködésnek köszönhetően az üzletág gyorsan növekedett. Időközben a portfólió bővült a sárgarépa körül. A vető- és betakarítógépeken túlmenően egy saját készítésű rögtörőt, egy sávos permetezőt és egy öntözőberendezést is alkalmaznak.

A sárgarépa termesztési folyamata a következő: a vetést egy Agricola vetőgéppel végzi a Fischer vállalkozás. Ekkor, ha szükséges, a saját készítésű rögtörőt is használják. Az ápolási műveleteket általában maguk a gazdálkodók veszik át. Szükség esetén öntöznek a betakarítás előtt. Ha a talaj túl száraz, a betakarítás előtt meg kell öntözni, hogy a sárgarépára elegendő talaj tapadjon a tároláshoz. A 2018-as száraz nyár a Soester Börde sárgarépa-termelőinek is problémát jelentett. Még ha a régió viszonylag nagyobb károk nélkül jött ki ebből a helyzetből, itt is többet kellett öntözni.

Az üzemről

üzletvezető és tulajdonos: Friedrich Fischer

alapítási év: 1940

munkatársak: 10 fő állandó alkalmazott, kb. 6 fő kisegítőszékhely: 59457 Werl-Büderich

vállalati portfólió: bérvállalkozás, mezőgazdasági gépjavító műhely, alkatrész-szolgáltatás, új gépek értékesítése

géppark: 3 cukorrépa-betakarító gép, 1 sárgarépakombájn, 5 burgonyakombájn, 4 cséplőgép, 8 vontató, 4 ZR vetőgép,4 burgonyaültető gép, 2 bakhátképző talajmaró, 4 bálázó (ebből 1 bálázó-bálacsomagoló kombináció)

DEWULF A SZÁNTÓN

A betakarítást teljes egészében a Fischer bérvállalkozás végzi, míg az elszállítást részben a gazdák veszik át. Fischer egy Dewulf sárgarépa-betakarító kombájnt használ a betakarításhoz. A ZKIIS önjáró, kétsoros szorítószalagos kombájn lerakodó elevátorral rendelkezik. A 14 m hosszú felszedő hevederek a sárgarépát egyenletesen felfüggesztik a szorítószalagra. Az ún. „Floating Shares” (kiszedő-) egységeknek köszönhetően – két különálló ásóelem független ásókapákkal – ez még nagy sebességnél is működik. Egyébként a motorháztető alatt egy 350 lóerős Scania DC9 85 A Tier 4 final motor dolgozik. A sárgarépa kíméletes felszedése mellett a távirányítású lerakodó elevátor bizonyult különösen hasznosnak a gyakorlatban. Hendrik Hoeppe elmagyarázza: „Az átrakás közvetlenül, menet közben történik. Az ásógép vezetőjének már nem kell foglalkoznia ezzel, és így teljesen a bakhátakra és a talajviszonyokra összpontosíthat.” A közvetlen átrakodással megtakarítják a gyűjtőtartály kirakodási idejét. Az átrakó mechanizmust a terményt elszállító járművezetők távirányítással irányítják. Hoeppe: „Először egy ember volt a területen, aki mindig az ásógép mellett haladt, és a teljes pótkocsit átadta a megfelelő mezőgazdasági termelőnek. De egész nap az ásógép mellett haladni, méghozzá hátrafordulva, ezt egyetlen járművezetőtől sem várhatjuk el. Most mindenkinek van egy távirányítója a traktoron, és mindig csak a saját pótkocsiját tölti meg – ez elég jól működik.”

A ládákkal teli pótkocsikat Werl-Büderichbe szállítják, ahol ezeket ki- és átrakják.

CSOMAGOLÁS ÉS TOVÁBBFELDOLGOZÁS

Összességében a Fischer bérvállalkozás évente mintegy 100 hektárnyi területet takarít be, átlagosan hektáronként kb. 100 láda/ha mennyiséget. Fischer hozzáteszi: „Száraz években, mint a 2018-as volt, csak 80-90 láda/ha termés képződik. A korábbi években gyakran 125 láda/ha termést takarítottunk be.” 600 kg értékesíthető árut hoz egy láda átlagosan – a hulladék áruval, rátapadt földdel stb. egy láda kb. 1300 kg. Az átrakodási ponton két hűtőház található, ezekben kb. 35 hektárnyi termés fér el. Két gazdálkodó saját maga raktároz, és a sárgarépa nagy része teherautóval megy át a Datteln székhelyű Abenhardt cég feldolgozóüzemébe. Az Abenhardt mezőgazdasági vállalat szerződéses formában termeszt sárgarépát a Rajna-vidéken és a Soester Börde térségében. Az árukat tárolják, előkészítik, feldolgozzák és csomagolják.


A sárgarépa betakarításához Soester Börde térségében kizárólag Dewulf sárgarépa-betakarítógépet használnak


A tágas vezetőfülkéből a vezetőnek jó kilátása nyílik az állományra


A traktorvezető távirányítással vezérelheti az elevátort


A nem kívánt talajt egy rostaszalagon átrostálják, és az elevátorba helyezik


Az elevátornál egy tölcsér található a ládák megtöltéséhez


A középén látható sárgarépa még nem fejezte be a növekedését. Miután a sárgarépa csúcsát levágták, ahogy az jobbra és balra látható, csak a vastagságuk gyarapodik

Lena Kampschulte

CÍMKÉK krone